Janne om böterna: ”Onödigt – ska inte behöva hända”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige tvingades böta över 600 000 kronor för att ha burit otillåtna strumpor under VM.

Beklagligt, menar Janne Andersson.

– Det är väldigt onödigt med så mycket pengar, säger han till Sportbladet.

Det var i fredags som nyheten briserade.

Det svenska herrlandslaget bröt mot Fifas regler då vissa spelare, enligt AP, haft på sig strumpor med fel varumärken under åttondelsfinalen mot Schweiz. Straffet blev närmare 620 000 kronor i böter.

Senare kom rapporter om att lagkapten Andreas Granqvist bar samma sorts strumpor i kvartsfinalförlusten mot England och att han riskerar individuella böter från Fifa.

”Inte lätt att förstå”

På måndagen kommenterade förbundskapten Janne Andersson strumpmissen och bötessumman för första gången.

– Det är självklart onödigt. Det ska inte behöva hända. Men det hände och då får vi ta det. Sen är det ingen fråga för mig egentligen, jag är inte insatt i den delen mer än att jag hörde att vi fått böter, säger Andersson till Sportbladet.

Fifas bötessystem har uppmärksammats under VM.

Sveriges strumpmiss kostade alltså nära 620 000 kronor i böter, att jämföra med att Ryssland fick böta sju gånger så lite – knappt 90 000 – för att en av deras supportrar haft en nazistbanderoll.

Fifas disciplinära regler i VM har inte alltid varit lätta att förstå”, skriver AP.

Fifas bisarra VM-böter ifrågasatta”, skriver SBS i en rubrik, och fortsätter:

VM i Ryssland har varit spektakulärt, men vissa beslut av Fifas disciplinnämnd, inklusive kraftiga böter för icke godkända strumpor, har inte varit det”.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm

”Måste alla tycka”

Janne Andersson:

– De har ju ett regelverk som de följer och jag vet inte vilka steg man tar i form av att man kanske varnar innan eller hur man gör, det är en del som ligger långt ifrån det sportsliga. Det är andra som sköter de frågorna.

Vad säger du om bötesbeloppet?

– Jag kan ju inte vad alternativet är, men jag tycker det är väldigt onödigt med så mycket pengar. Det måste vi alla tycka. Annars har jag egentligen ingen värdering för jag har som sagt aldrig varit inblandad i det och vet inte hur det funkar. Jag har den sportsliga delen och är för dåligt insatt mer än att jag tycker att det låter väldigt dyrt. Väldigt dyrt och väldigt onödigt.

Landslagschefen Lasse Richt berättar att Svenska fotbollförbundet ska föra ärendet vidare.

– Vi kommer att kolla hur det tas emot av andra nationsförbund. Det här är en ganska stor fråga. Sockorna är vedertagna hos många. Vi slarvar med att tejpa bort det. Det straffas vi för, säger Richt till Expressen.

– Vi hade fått en varning innan. Vi hade diskuterat det. Emil Krafth hoppade in sent och tänkte inte till ordentligt. Det är mycket pengar, men vi ska driva frågan så långt vi kan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.