Skandalspelaren på väg mot comeback

FOTBOLL

”Politik får aldrig betyda mer än fotbollen”

1 av 6

Han stängdes av från grekisk fotboll efter nazisthälsningen.

Nu kan Giorgos Katidis göra comeback i italienska Novara.

– Vi vill ge honom en chans, säger klubbens ordförande Massimo De Salvo.

Det var i mars tidigare i år som AEK Aten-spelaren Giorgos Katidis, 20, valde att fira ett mål på ett sätt som gav stort eko i fotbolls-världen.

När han med fem minuter kvar av mötet mot Veria FC styrde in 2-1 slet han av sig tröjan – och gjorde en nazisthälsning mot publiken.

– Jag är inte rasist på något sätt och avskyr fascismen. Jag skulle inte ha gjort det om jag visste att det betyder något, sa han efter skandalfirandet.

Några dagar senare kom domen: han stängs av från grekisk fotboll – på livstid.

”Det grekiska fotbollsförbundet fördömer handlingen kategoriskt”, skrev förbundet HFF i ett pressmeddelande.

Sedan dess har det varit tyst kring Giorgos Katidis, som också sparkades från AEK Aten.

”Vill ge honom en andra chans”

Men nu är han alltså nära en comeback.

Serie B-klubben Novara – som söker en ersättare till schweiziske landslagsmannen Haris Seferović – är nära att göra klart med den skandalomsusade greken.

Det bekräftar ordförande Massimo De Salvo:

– Vi är på väg att sajna Katidis, som gjort sig känd världen över för sin omtalade hälsning, då han hyllade ett sorgligt ögonblick i historien. Vi har inte för avsikt att förminska betydelsen av hans handlande, som var respektlöst mot miljontals människor som dog på grund av en ondskefull ideologi.

– Vi har dock träffat en kille som inte riktigt förstod vad han gjorde, men som nu är medveten om allvaret i sitt handlande. Vi vill därför ge honom en andra chans. Hans agerande var väldigt felaktigt, men efter att han fått kännedom om saken har han kommit ur situationen som en starkare människa. Politik får aldrig betyda mer än fotbollen, säger han till klubbens officiella hemsida.

Skarp kritik

Nu höjs röster från Italiens judiska idrottsförbund, som skickat in en protest mot övergången. Även Fabio Lavagno, medlem i vänsterpartiet SEL, riktar en känga mot Novara.

– Jag hoppas att fotbollsförbundet kliver in och häver övergången för att visa att man inte tolererar sådant här beteende, säger han enligt La Gazzetta del Mezzogiorno.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A