’Betyder att de får stryk på Råsunda’

avMichael Wagner, Robert Laul

Poängtapp – men Novakovic psykar Elfsborg inför mötet på Råsundas gräs: ”Jag vet att de påverkas”

Nebojsa Novakovic är nämligen säker på att Elfsborg får stryk av Solnaklubben på Råsunda på onsdag. ”När de kliver in i bussen vet de att det är svårare än i Gävle eller Sundsvall eller de arenor som har plasten”, säger den assisterande AIK-tränaren.

NORRKÖPING. AIK ville glömma poängförlusten mot IFK Norrköping direkt.

Men de påminner gärna om Elfsborgs svaga resultat på naturgräs inför onsdagens toppmöte.

– Det betyder att de ska få stryk på Råsunda, säger assisterande tränaren Nebojsa Novakovic.

AIK ledde med både 1-0 och 2-1 på Nya Parken men Norrköpings Gunnar Heidar Thorvaldsson kvitterade två gånger om. Tidigare under dagen hade Elfsborg också spelat oavgjort, hemma mot Gif Sundsvall. För tabellen innebär det att AIK kan gå om Elfsborg vid seger när lagen möts på Råsunda nu på onsdag. Och det var den matchen eftersnacket kom att handla om.

– Det är lång vila till dess. Jag skulle vilja ha det lite tätare. När det går så här vill man spela direkt igen. Vi gjorde en bra match men fick inte resultatet med oss, säger tränaren Andreas Alm.

”Favorittryck på oss”

Vem ligger pressen på?

– På hemmaplan har vi nog ett favorittryck på oss, säger Alm.

Assisterande tränaren Nebojsa Novakovic är segerviss och motiverar det med att Elfsborg inte vunnit en enda match på gräs i år:

– Jag vet inte varför de inte vinner på gräs. Jag vet bara att de inte kommer att vinna på onsdag, säger ”Nesh”.

Vad betyder det att de inte vunnit en enda match på naturgräs?

– Det betyder att de ska få stryk på Råsunda på onsdag (skratt). Det var lätt att svara på.

Finns det en risk att sådant här sätter sig i spelares huvuden?

– Självklart. När de kliver på bussen och åker till Helsingborg eller Råsunda vet de att det är svårare än i Gävle eller Sundsvall eller de arenor som har plasten. Ju mer de snackar om att det inte påverkar dem, desto mer påverkas dem. När man läser någon som säger ”Vi är inte påverkade” då vet du att han redan är påverkad, säger Nebojsa Novakovic.

Han menar också att Elfsborg har det jobbigaste läget av lagen i guldstriden rent mentalt:

– Alla fyra lag kan vinna. Men vi var 10-15 poäng bakom Elfsborg och nu har vi möjligheten att gå förbi dem. Det är ett kanonläge för oss. Elfsborg ligger lite i underläge, de hade så många poängs försprång men nu är nästan alla i kapp och förbi. Mentalt är det det svåraste läget, de har mest att förlora. För oss, Malmö och Häcken är det lättare mentalt. Vi har jagat, vi har kommit ikapp och det finns möjlighet för alla att gå förbi, säger Nebojsa Novakovic.

Elfsborgs mittback Jon Jönsson tar lätt på AIK:arnas snack.

– Det hade varit jobbigare mentalt för oss om vi hade klappat igenom totalt, men det har vi inte. Det var snarare så att vi hade en period när allt gick in i våras och vi drog i väg i tabellen. Kan vi bara få tillbaka en liten del av det flytet så ser det bra ut igen.

”Råsunda passar oss”

Underlagsdebatten ger Jon Jönsson inte heller mycket för:

– Det kanske låter konstigt men vi spelare funderar inte så mycket på underlaget. Dessutom tror jag att Råsundas gräsmatta är bra. Det passar vårt sätt att spela. Några av våra bästa matcher i år har vi gjort på naturgräs, som Helsingborg och Malmö FF borta, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM