Beslutet: Lika lön för herr och dam

avPatrik Brenning

Elitklubben hyllas efter beslutet: Herrarna kör med en simpel barnpsykologi

Foto: BILDBYRÅN
Spelarna i Limhamn Bunkeflo 2007 tjänar lika mycket oavsett om de är herrar eller damer. Till vänster, herrlaget i en svenska cup-match mot IFK Göteborg.

Fotbollsklubben Limhamn Bunkeflo 2007 (LB07) har elitlag både på herr- och damsidan.

Nu har klubben tagit det ett ovanligt principbeslut.

Herrarna och damerna får numera precis lika mycket i lön.

LB07 kommer kommande säsong att ha ett herrlag i division 1 Södra och ett damlag i elitettan (motsvarigheten till herrarnas superetta). Men det är inte det som gör klubben unik.

Föreningen hyllas nu istället av Svenska fotbollförbundets ordförande för principbeslutet att ge herr- och damspelarna lika mycket betalt.

”Nu stiger vi av karusellen”

– LB07 gör ett fint jobb och är ett föredöme ur jämställdhetsperspektiv, säger Karl-Erik Nilsson till Sydsvenskan.

Vinnarna på beslutet är damerna som till kommande säsong höjt sin lön. Förlorarna är herrarna som tvingas gå ner. Något inte alla kunnat acceptera vilket lett till en större omsättning i herrlaget med spelare som lämnat.

– Vi har respekt för att vissa inte vill spela enligt våra villkor. De hävdar att de har ett annat marknadsvärde och det har de kanske. Men nu stiger vi av karusellen. Spelarna på herrsidan har spelat ut föreningarna mot varandra och flyttat runt. Det är simpel barnpsykologi, men vi går på det i klubbarna, säger sportchefen Johan Andersson till Sydsvenskan.

”Tjejerna är lika viktiga”

Beslutet är ovanligt inom fotbollen och kom som en överraskning för damlaget.

– De blev nog förvånade. De hade inte förväntat sig någon ersättning alls, säger Andersson.

För klubben var ändå beslutet inte speciellt svårt att fatta.

– Tjejerna är lika viktiga som killarna.
– Därför är ersättningsnivån samma för alla spelare i våra båda seniorlag. Det är inga stora summor det rör sig om, men totalt sett blir det förstås en omfattande satsning för klubben.