Miljonbonus – om han fixar CL-plats

Publicerad 2013-01-25

Så mycket får Bangura om han lyckas frälsa Elfsborg i Europa

Elfsborg satsar miljontals kronor – på en spelare som de själva aldrig kan tjäna pengar på.

Men om Mohammed Bangura, 23, tar svenska mästarna till Champions League får han själv, Celtic och de externa finansiärerna extra bra betalt.

Följ ämnen
IF Elfsborg
Både Bangura och Celtic kan få bonus.

Tack vare att Elfsborg åtar sig att betala större delen av Mohammed Banguras lön accepterar Celtic att låna ut anfallaren till svenska mästarna, men inte till AIK som inte var redo att lägga sådana summor på en spelare man inte äger.

– Det är i Europa man tjänar pengar i dag. Där har vi möjligheter. Vi hoppas självklart på en publikökning också, men det har inte bara med Bangura att göra utan handlar om vår totala satsning, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

3–4 miljoner till Celtic

Grundkostnaden för Elfsborgs lån av Bangura är cirka sex miljoner kronor och det täcker spelarens lön och sociala avgifter.

En tredjedel av den summan bidrar en grupp externa finansiärer med.

Den gruppen får tillbaka sina miljoner med en viss avkastning om Elfsborg tar sig till ett gruppspel i Champions League, som ger klubben minst 100 miljoner kronor, eller till ett gruppspel i Europa League, som inbringar kring 30 miljoner kronor.

Samtidigt får Mohammed Bangura själv en rejäl ekonomisk bonus och Celtic 3–4 miljoner kronor i betalning för spelarlånet om Elfsborg tar sig till Champions League och 1–2 miljoner kronor för ett Europa League-avancemang.

Men 23-åringen kan alltså göra succé och sedan säljas vidare av Celtic, utan att Elfsborg får en krona.

– Principiellt tycker vi att man ska undvika att ha spelare på lån, men det här är en unik situation där vi kunde få till oss en mycket bra spelare till en relativt liten risk för föreningen Elfsborg, säger ordföranden Bosse ­Johansson.

Följ ämnen i artikeln