Ungdomstränaren talar ut

avErik Karlsson

Förklarar sin roll i Firman på AIK:s hemsida

1 av 6 | Foto: SVT/Uppdrag Granskning
GRANSKAS I TV ”Firman Boys”, det våldsamma nätverket som sympatiserar med AIK, har infiltrerat klubbens styrelse, uppger Uppdrag Granskning i kvällens sändning.

Ungdomstränaren i AIK:s akademi som pekats ut som aktiv Firmanmedlem har konsekvent valt att inte kommentera Uppdrag gransknings uppgifter.

Men nu talar han ut i en intervju på AIK:s hemsida.

– Jag har snarare agerat fredsmäklare än den krigsherre som jag framställs som, säger han.

Ungdomstränaren, kallad Johan Höglund, har både före och efter Uppdrag gransknings program konsekvent avböjt att själv kommentera frågan.

Senast idag hälsade han till Sportbladet att han "inte hade något att säga".

Men nu publicerar AIK en lång intervju med honom för att ge svar på flera av de frågor som lyfts under senaste dagarna.

Han inleder med att bekräfta sin historia i Firman men slår fast att han inte är medlem i dag:

– Jag är ingen del av Firman Boys verksamhet idag, säger han.

”En viss jargong”

På frågan om hur hans relation till Firman ser ut idag så beskriver han att han sedan 2004 varit en brygga mellan klubb och supportrar.

– Det var en period då vi var i fritt fall och där jag inte bara jag utan många supportrar kände att vi var på väg åt helt fel håll och att all kraft och energi som bar AIK vändes mot oss själva, säger han och fortsätter:

– Man kan säga att jag snarare agerat fredsmäklare än den krigsherre som jag framställts som.

När han ska förklara de inlägg han gjort på Sverigescenen och det språkbruk han haft där menar han på att det var en nödvändighet.

– Det har säkerställt mina förutsättningar att med bibehållen respekt och förtroende lösa frågeställningar och svåra problem där klubbens och Firman Boys värderingar gått isär. Språkbruket och uttrycken i de interna forum som, i Uppdrag Granskning, har kommit fram ska ses utifrån att det finns en viss jargong i alla supportrars kommunikation.

”Kan blivit tillfrågad”

När erbjudandet kom att bli ungdomstränare i AIK menar Jonas Höglund att han omgående avvecklade sin kontakter med Firman.

– AIK gjorde snabbt klart för mig att min relation med Firman Boys ej kunde ske på bekostnad av detta. Då jag inte varit inblandad i våldsamheter sedan många år var det inte ett svårt beslut att ta. Den dag jag accepterade arbetet inom Akademin påbörjades omgående en process att överlämna kommunikationen till andra inom FB.

– Det kan dock ha hänt att jag blivit tillfrågad om min åsikt eller uppfattning i saker och ting kring AIK av vänner till mig som fortfarande är aktiva och där jag kan ha återspeglat det i olika sammanhang.

AIK: En del föräldrar har uttryckt sig oroliga för sina barn som spelar i laget, vad vill du säga till dem?

– /.../Jag har full möjlighet att förstå hur främmande min bakgrund kan kännas för Er. Man gör i alla skeden av livet det man tror är det bästa för stunden men i det skede jag är i nu så innebär era barn min framtid.

AIK:s presschef Gabriella Blombäck berättar att ungdomstränarens framtid i klubben inte har förändrats beroende på dagens nya uppgifter.

– Nej det har det inte. Det har inte ändrats vad jag har hört och jag vet att det har diskuterats så hade det ändrats hade jag hört något, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM