”Real Madrid? Ja, det får vi hoppas på då”

I femton år har han kämpat för att komma tillbaka.

Nu är Panajotis Dimitriadis hela AIK:s derbyhjälte.

– Jag är en riktig Solnakille, säger ­doldisen som var bäst på plan mot ­Djurgården.

Som pojke hade Panajotis Dimitriadis en ambitiös Björn Wesström, numera sportchef i AIK, som ungdomstränare. 27-åringen var tolv år gammal när han lämnade AIK.

– Jag var där i sex år. Sen blir det som det blir. Jag var ung och fick plötsligt möjligheten att byta klubb.

Dimitriadis liksom ­suger på orden innan han – skamset? – avslöjar vad som blev hans nästa klubbadress.

– Ehm… då blev det Djurgården, berättar 26-åringen och ler snett.

Där hade han en lyckosam period och kämpade sig upp till A-laget.

– Men känslan var att jag var där bara för att komma vidare. Sedan blev det IK Frej innan jag gick ner mig och spelade för Akropolis och Vasalund, säger han.

”En otrolig spelare”

Under de sega åren på fotbollens bakgator närde han drömmen att åter få bära den svartgula tröjan. Efter ett par år i norska Sandefjord (med Novakovic som tränare) blev den rivige, men bollsäkre, spelaren klar för Brommapojkarna.

När Sportbladet pratar med Dimitriadis agent Nenad Lukic efter derbyt är han närmast förbannad. Att ingen allsvensk klubb la vantarna på Dimitriadis ser han som en skymf.

– Det är en otrolig spelare men ingen har sett det, trots att han är en Solnakille. Panos borde ha fem miljoner i skadestånd från svensk fotboll för att han är borta i åtta år innan de ser honom. Han kan ­spela vänsterback, högerback, mittback men framförallt så är han den bästa defensiva mittfältaren i hela Skandinavien. Hade han varit 22 så hade jag tagit honom till Real Madrid.

Vem ska betala fem miljoner?

– Alla som har missat honom, alla scouter. Men det inte AIK:s fel, det är hela det svenska systemet. Vi var tvungna att ta honom via Norge, och sen till BP för att de andra inte såg hur bra han var. Det är otroligt.

Efter ett lyckat år i BP kom så det efterlängtade samtalet. På andra sidan linjen satt Björn Wesström och ­frågade om inte den gamle eleven kunde tänka sig att – femton år efter avskedet – komma hem till Solna.

– Vi hade haft kontakt i flera år. Jag känner ju Björn och Nebojsa rätt bra. De har haft koll på mig. Det hade alltid varit min dröm att få spela i AIK igen. Nu lever jag den.

”Haha, vilken kille”

Tanken var att Dimitriadis skulle fungera som en truppspelare redo att hoppa in på samtliga positioner i backlinjen och mittfält. AIK:s knackiga start har fått Andreas Alm att vilja stabilisera mittfältet med den mångsidige spelaren. I gårdagens derby mot Djurgården åt han upp motståndet, och gav Celso Borges chans att spela ut ordentligt. Det la grunden till AIK:s övertygande seger.

När Dimitriadis hör talas om Nenad ­Lukics lovord skrattar han bara.

– Haha, vilken kille. Vi har en bra relation, jag och Nenad. Real Madrid? Ja, det får vi hoppas på då.

Du är en av få Solnakillar i laget. Du kan inte tänka dig att avsluta karriären i AIK?

– Absolut kan jag det. Jag är född och uppvuxen i Solna. AIK kommer alltid ­vara i mitt hjärta.Per Bohman

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN