Njut – det kommer aldrig hända igen

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Sjögren: Zlatan världens just nu bäste spelare

Cristiano Ronaldo gick förbi Ruud van Nistelrooy i Champions League-historien och tangerade ett annat rekord av Pippo Inzaghi.

Sen sa det pang och publiken i Belgien reste sig upp för att applådera världens just nu bäste fotbollsspelare.

Zlatan Ibrahimovic.

Patrik Sjögren.

Det var som två småpojkar som jämförde storlek. Ronaldo vred in ett mål och dunkade dit det andra på straff. Zlatan svarade med att slå in sitt första i öppen kasse och klacka in det andra.

De ska ju mötas i Lissabon den 15 november och på Friends den 19 november. Det handlar om att visa vem som bestämmer.

Zlatan är vassast

Sen slog blixten ner i Belgien. Eller hela åskovädret bröt snarare loss. Med en kanon sköt sig Zlatan in på framsidorna av de tidningar även Ronaldo förhoppningsvis kommer läsa i morgon.

Att portugisen gjort sitt 57:e CL-mål och gått förbi Ruud van Nistelrroy i historieböckerna kändes plötsligt ointressant. Att han gjort osannolika sju mål på sina tre första CL-matcher i år och tangerat Pippo Inazghis ofattbara rekord var plötsligt inte lika imponerande. De är förmodligen världens två mest formstarka fotbollsspelare just nu. Och för första gången någonsin vill jag hävda att Zlatan är vassast.

Vi kan diskutera Anderlechts kvalité. Ligue 1:s standard. Men dagens bomb är lika svår oavsett motstånd. Helgens klack lika omöjlig.

När vi ska sammanfatta säsongen kommer världens bäste fotbollsspelare förmodligen helt välförtjänt fortfarande heta Leo Messi. Utmanad blir han om Franck Ribery eller Cristiano Ronaldo gör ett betydligt bättre VM-slutspel. Men då ska ju Ronaldo dit också.

Just i dag, sett till den senaste månadens prestationer i klubblag och landslag, tycker jag att vi ska sträcka på oss och förkunna att Sverige i denna timme har världens bäste fotbollsspelare. Det må bara vara i några dagar, veckor eller månader. Men jag är nästan helt hundra på att det aldrig kommer att hända igen.

Bara njut

Jag ber bara för att det i alla fall ska gälla i 27 dagar till. I så fall kan Zlatan Ibrahimovic ha burit Sverige till ett VM-slutspel.

Det är ofta så vi definierat fotbollens allra största genom alla tider. Spelare som burit sitt land till en stor framgång. Diego Maradona som tog Argentina till ett VM-guld. Zinedine Zidane som tog Frankrike till VM och EM. Det är det Cristiano Ronaldo och Leo Messi aldrig riktigt lyckats göra. Det är också oftast det argumentet som används när Messi inte omnämns som världens bäste genom alla tider.

Zlatan kommer aldrig ingå i de diskussionerna. Så stor är han inte. De titlarna har han inte vunnit. Men bär han Sverige till VM som han burit oss genom kvalet är det hans kanske största bedrift som fotbollsspelare. Då är också han en av de stora mästarna. Om än bara för en stund. Men allt det här är egentligen oväsentligt.

I kväll kommer jag ändå få fyra mail från en kille som hatar Zlatan intensivt och skriver ner sin avsky varje gång anfallaren gör mål. Jag har bara en uppmaning till honom i dag:

Fundera inte så mycket över Zlatan. Bara njut. Njut av att han är svensk. Vi kommer aldrig få se något liknande igen.

ARTIKELN HANDLAR OM