Dahlkvist: ”Vi skulle aldrig förlåta oss om vi går och grinar...”

Lisa Dahlkvist.
Lisa Dahlkvist.

BIRMINGHAM. Halvvägs till konkurs, men halvvägs till Champions League-final.

Tyresö håller fortfarande balansen.

– Vi skulle aldrig förlåta oss själva om vi går och grinar bara för att föreningen är som den är, säger Lisa Dahlkvist.

Tony Gustavsson har tränat svänggänget Hammarby, han har lett Kongsvinger när de var på väg i konkurs, men han har aldrig haft en tuffare utmaning än den i Tyresö.

– Jag tror aldrig att jag lärt mig så mycket om ledarskap som det senaste halvåret, säger han efter 0–0 i bortamatchen mot Birmingham City.

Klubben Tyresö kämpar för överlevnad, medan laget Tyresö sliter för att ta sig till Champions League-finalen i Lissabon. Och de var nöjda med både insats och resultat i Birmingham.

– Vi vill vara ett lag som är skickliga på att spela olika borta och hemma i Champions League. Vinner vi hemma är vi i final. Och vi känner oss trygga i att vi kan avgöra på hemmaplan, säger Gustavsson.

Lisa Dahlkvist-match

Matchen i dag handlade mest om kamp, fysik och hårt arbete.

En Lisa Dahlkvist-match, helt enkelt.

– Ja, det var det. Lite springa och knuffas och så, säger Dahlkvist.

Berodde det på att ni spelade på naturgräs?

– En del. Man tar ett par tillslag till, det tar lite tid. Vi är mycket bättre hemma. Det var lite så mot PSG också, en tuff bortamatch och sedan spelar vi vårt spel hemma.

Tyresö hade de bästa chanserna i matchen, utan att ha någon riktig hundraprocentsmöjlighet. Det bästa läget kom på en fin djupledsboll från Lisa Dahlkvist, som Marta var en tånagel ifrån att styra in i mål.

Nu blev det 0–0, och hoppet lever.

Birmingham imponerade med sitt lagspel, men det största hotet mot Tyresö kommer fortfarande inifrån. De måste, psykologiskt, klara att förhålla sig till att klubben håller på att gå under.

Enligt Dahlkvist kommer de att klara det.

– Vi har haft det här som mål så länge, nu är vi äntligen här. Hela gruppen sluter sig, det är bara två matcher kvar, förhoppningsvis, då måste man njuta och göra det bästa man kan, säger hon.

– Vi skulle aldrig förlåta oss själva om vi går och grinar istället bara för att föreningen är som den är.

”Jättestarka karaktärer”

För Tony Gustavsson var överlevnadsstrategin klar redan från dag ett: att bibehålla optimismen och den positiva hållningen, trots allt.

– Jag sa det för någon vecka sedan: för mig har det handlat mer om ledarskap än tränarskap. Det vi gjort är att påminna varandra om att vad som än händer ska ingen kunna ta ifrån oss vår dröm.

– Vi har informella ledare i gruppen. Vi har en Caroline Seger, en Lisa Dahlkvist, Vero Boquete, Marta, jättestarka karaktärer i gruppen. Jag hade aldrig klarat det utan dem.

Har ni tvekat någon gång på vägen?

– Jag har nog egentligen aldrig känt någon oro för gruppen. Det var mycket snack i höstas också, men jag som är i det här har alltid känt att vi varit ett lag.

Om en vecka har det där laget en bra chans att bli ett finallag också.

– Vi kommer att få lika små ytor hemma, men jag tror att vi kommer att hantera dem bättre på konstgräset, säger Tony Gustavsson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.