Svensk förlust mot Tyskland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-10

… trots att Blågult dominerade

Therese Sjögran deppar över ett tyskt mål.

Vila Real de San Antonio, Portugal (TT:s utsände)

Tyskland skapade två målchanser mot Sverige i Algarve cup.

Det räckte för att de regerande världsmästarna skulle vinna med 2–0.

– Ändå var det här ett fall framåt spelmässigt mot Tyskland, sade Hanna Ljungberg.

Hon vet.

Fem gånger i rad i har Sverige förlorat mot Tyskland. Sveriges mesta målgörare har varit med i de flesta av dessa matcher. Den här gången kom hon inte med i målprotokollet, trots att det var Sverige som dominerade spelet klart, åtminstone i den första halvleken.

Då var Birgit Prinz och de andra tyska storstjärnorna tvåa på bollen för det mesta.

Piggare än på länge

Det var en piggare Ljungberg än den vi sett på länge, äntligen skadefri och med målhungern lysande i ögonen igen.

– Jag har ju kunnat träna hela vintern och det är klart att det gör väldigt mycket. Förut har jag kommit från rehabperioder och gått till max hela tiden. Jag har inte riktigt fått bygga upp mig. Nu har jag kunnat ta till mig träningen mycket bättre, sade svenskan, som inte fick särskilt många bollar att jobba med i den här matchen och ett tätt tyskt försvarsblock att forcera när hon väl fick bollen.

Det svenska försvaret fungerade lika felfritt som det tyska, utom vid ett enda tillfälle.

Precis som i matchen mot Danmark kom Sveriges första baklängesmål när laget inte riktigt var på tårna i samband med ett tyskt inkast. Sandra Smisek kunde därför i den 25:e minuten rinna igenom och ge sitt ledningen.

– Vi har pratat väldigt mycket om inkast överhuvudtaget, ändå händer det. Det är bra att det är i en sådan här turnering, nu kan vi rätta till det, sade Hanna Ljungberg, som en kvart in i den andra halvleken flyttade ner på mittfältet när Josefine Öqvist och Maria Aronsson kom in.

Klev av

När Tysklands stora stjärna Birgit Prinz för första gången i matchen visade sig i den 85:e minuten hade Hanna Ljungberg gått av planen.

– Jag fick lite känningar i baksidan av låret. Det var lika bra att kliva av, sade Ljungberg, som från bänken kunde se Printz avgöra matchen på straff sedan Sveriges målvakt Kristin Hammarström attackerat en tyska anfallare för hårt.

Förlusten innebär att Sverige nu får spela om femte plats i Algarve cup på onsdag.

Men matchen gav ändå många positiva blågula besked.

Kristin Hammarström gjorde många bra ingripanden i målet och Nilla Fischer var en fullträff som defensiv mittfältare, exempelvis.

Och så ser Hanna Ljungberg ut att äntligen vara tillbaka i gammal god form igen.

Thomas Eriksson/TT