Fansen blir de nya höjdarna

FOTBOLL

Toll från supporterunionen: Vi vill ha plats i Sef:s styrelse

Nybildade Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, har slagit igenom på allvar.

Sportbladet kan avslöja att dess ordförande Andreas Toll redan nästa vecka ska träffa Sef-ordföranden Bo Lundquist.

– Vi vill ha en plats i Sef:s styrelse, Bosse verkar väldigt positiv, säger Andreas Toll.

Foto: tycker till "Vi vill vara med och påverka när beslut tas som rör oss", säger Andreas Toll.

SFSU bildades för ungefär en månad sedan och består av supportrar till 15 av landets största klubbar. Hammarby, IFK Göteborg, Malmö FF, AIK och Djurgården, för att nämna några.

– Enskilda supportergrupper har ibland svårt att nå ut med sina synpunkter. Med SFSU vill vi skapa en gemensam och stark röst som tar tillvara på supportrarnas intressen, förklarar Andreas Toll. Innan bildandet hölls en två dagar lång konferens i Stockholm.

Till slut valdes Andreas Toll till ordförande. Toll har en bakgrund som aktiv inom Änglarna, IFK Göteborgs supporterförening, men tror inte att det ska vara något problem.

– Inom SFSU får vi släppa sådant, det fungerade i Stockholm. Men vi sade att ordföranden ska vara neutral så nu har jag ingen roll inom Änglarna längre.

Vad konkret vill ni uppnå?

– Vi vill vara med och påverka när beslut tas som rör oss. Som det är nu har det blossat upp en moralpanik; politiker spelar ett spel för galleriet för att samla poäng och vill få det att se ut som att de tar till krafttag. Men i själva verket har de inte en aning om anledningen till problemet eller vilka konsekvenser ett beslut kan få.

”Känner sig rättslösa”

Hur är det att vara fotbollssupporter i Sverige 2008?

– Många känner sig rättslösa. Ingen annan grupp människor skulle tolerera att bli behandlade som vi blir.

Vad tycker du om det nya lagförslaget som berör supporterklimatet?

– Många delar är inte vettigt formulerade. Jag tror inte att det kommer klubbas igenom. Det kommer gå på remiss, och då kommer de förstå hur fel ute de är.

ARTIKELN HANDLAR OM