Allsvenskan i fotboll

23 anmälda – ingen dömd

FOTBOLL

Nytt fiasko för huliganlagen – alla från skandalderbyt frias

oroligt Under derbyt mellan Hammarby och AIK den 25 augusti i fjol uppstod det flera bråk i Hammarbyklacken.

Hammarby anmälde 23 personer enligt huliganlagen efter derbyoroligheterna mot AIK.

Åklagarens dom: Inte en enda får tillträdesförbud till klubbens matcher.

– Jag har inte fått någon förklaring, säger Maria Djurberg, jurist på Svenska Fotbollförbundet som drivit fallet för Hammarbys räkning.

Det var i höstderbyt mellan AIK och Hammarby på Råsunda den 25 augusti som ett stort antal Hammarbysupportrar började slåss med varandra på läktaren.

TV-bilder och säkerhetskameror fångade slagsmålet och Hammarby valde att gå vidare med ärendet enligt huliganlagen, vilket innebär att klubben ansökte om tillträdesförbud mot de inblandade personerna hos åklagare via Svenska Fotbollförbundet.

– Det framgick tydligt att folk slog varandra på käften rent ut sagt, en del killar sparkade på folk som låg ner, säger Göran Rickmer, evenemangsansvarig på Hammarby Fotboll.

”Ingen förklaring”

När filmmaterialet skickades vidare var ingen av bråkstakarna identifierade. Men supporterpoliserna Björn Persson och Hans Rudolfsson lyckades sätta namn på flera av personerna efter att ha granskat bilderna.

– Jag tror det var åtta stycken vi lyckades identifiera, säger Björn Persson.

Trots det beslutade åklagaren att inte tilldöma några som helst tillträdesförbud.

– Jag har inte fått någon förklaring, jag väntar på att få ett svar från åklagaren. Men jag vill veta varför det blev såhär och jag vill ha det skriftligt innan jag uttalar mig om just det här fallet. Men jag har själv sett filmerna och det ser ju inte bra ut, säger Maria Djurberg.

”Bör använda den”

Göran Rickmer är inte nöjd med åklagarens bedömning.

– Egentligen har jag inte mycket till övers för huliganlagen, men det står inskrivet i elitmanualen att vi bör använda oss av den och det har vi gjort. När åklagaren sen inte dömer ut tillträdesförbud så betyder det att de inblandade som tidigare trodde att de gjort fel inte behöver tro det längre. Han skickar en signal att det är okej att slå varandra på käften.

Bajen kan stänga av

Åklagaren Peter Svedén säger att han inte anser att det föreligger skäl att utdöma tillträdesförbud mot de utpekade.

– De som pekats ut har förvisso betett sig klandervärt, men enligt bevismaterialet går det inte att styrka att just de deltog aktivt i misshandeln, även om det klart och tydligt att det finns flera fall av misshandel på filmerna. Men Hammarby kan ju fortfarande använda sig av sin arrangörsrätt och stänga av dem på det viset, det är ingen som hindrar dem.

Hammarby är inte det första laget som fått avslag av åklagare när de begärt tillträdesförbud. IFK Göteborg fick nyligen nobben i två fall.

– De besluten ska överklagas, säger klubbens säkerhetsansvarige Tommie Elgestål.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll