Lagrell tvingad att backa
Publicerad 2011-12-15
Spelet bakom: Så vände förbundet – på ett dygn
Här är helomvändningen i en av de svåraste frågorna som Svenska Fotbollförbundet någonsin ställts inför.
Tisdag 13 december klockan 14.10:
– Personligen tycker jag inte att vi ska ge honom ett extra straff. Vi ska hjälpa honom i stället, säger Lars-Åke Lagrell.
Onsdag 14 december klockan 18.00:
– Alexander Gerndt är avstängd från landslagsspel. Det skulle vara stötande om han tog på sig landslagströjan nu, säger Lars-Åke Lagrell.
Sportbladet har granskat turerna bakom det kontroversiella beslutet.
Klockan var några minuter efter 14.00 på luciadagen när domen mot Alexander Gerndt kom från Helsingborgs tingsrätt.
När Sportbladet ringde upp Lars-Åke Lagrell några minuter senare svarade Svenska fotbollförbundets ordförande spontant på frågorna, men utan att känna till detaljerna i domen:
– Han har fått en allvarlig varning av samhället, men spontant innebär domen ingenting för hans landslagsspel. Personligen tycker jag inte vi ska ge honom ett extra straff. Men hade han dömts till fängelse eller fotboja så hade han inte kunnat representera landslaget, sådan är vår policy, sa Lagrell.
”Domen betyder ingenting”
Generalsekreteraren Mikael Santoft sa till Fotbollskanalen:
– Vad det (domen) betyder? Sannolikt ingenting. Det viktigaste är att han är tillgänglig för spel.
En stund senare ringde fotbollförbundets ordförande tillbaka till Sportbladet och ville göra några kompletteringar till sina tidigare uttalanden.
Det var första lilla riktningsförändringen i det som sedan kom att bli en helomvändning ett dygn senare.
– Vi får läsa domen och resonera kring det här. Givetvis har det stor betydelse vad Erik (Hamrén, förbundskaptenen) tycker i den här frågan. Det här är ingen enkel fråga. Vi får ta en rejäl diskussion inom fotbollförbundets styrelse, sa Lagrell.
Under de närmaste timmarna går telefonerna varma inom Svenska Fotbollförbundets högsta ledning och hos ledarna i A-landslaget.
Samtidigt distribuerades hela domen från Helsingborgs tingsrätt över 22 sidor mot Alexander Gerndt till nyckelpersoner inom SvFF: samtliga ledamöter i förbundsstyrelsen får en kopia liksom förbundskaptenen Erik Hamrén.
Lagrell och Hamrén i samtal
Lite senare på tisdagseftermiddagen, säger SvFF:s vice ordförande Susanne Erlandsson:
– Vi måste diskutera domen i förbundsstyrelsen. Det här är en ny fråga och vi måste ha en diskussion om vår tidigare policy även ska gälla här.
Ledamoten Rose-Marie Frebran är en av få i styrelsen som lite tydligare visar på en annan riktning när Sportbladet talar med henne vid 18-tiden:
– Det finns andra aspekter som man kan fundera över – etiska, moraliska och vilka förebilder vi har, säger Frebran.
Under kvällen läser förbundskaptenen Erik Hamrén noga igenom domen, vad som hände mellan Gerndt och hans före detta hustru och varför tingsrätten fattat beslut om ett straff som innebär 80 dagsböter och villkorlig dom för två fall av misshandel.
På onsdagsmorgonen har Hamrén och Lagrell ett samtal om det som har hänt.
12.30 på onsdagen inleds SvFF:s traditionella julbord på Råsunda med efterföljande presskonferens.
På ett mycket samstämmigt sätt tar i tur och ordning Lagrell och senare Hamrén framme vid mikrofonpodiet kraftfullt avstånd från alla former av misshandel.
14.00 lämnar samtliga sju ledamöter i SvFF:s styrelse julbordet och sätter sig i ett möte.
”Fattat ett riktigt beslut”
Efter fyra timmars resonerande när klockan blivit 18.00 kommer Lars-Åke Lagrell ner för trapporna i kansliet på Råsunda och meddelar inför Sportbladet och Expressen vad man kommit fram till:
– Vi har haft en lång och djup diskussion. Kvinnomisshandel är ett område vi har svårt att acceptera. Därför är Alexander Gerndt inte disponibel för landslagsspel från och med nu.
– Vi kommer givetvis se till att han inte är utanför ett landslag orimligt länge, men det skulle vara stötande om vi bara sa att han kan spela i ett landslag nu. Det finns en bild (i domen) av vad han har gjort och han är dömd för det av tingsrätten.
Satt ni med domen och resonerade kring den?
– Nej, men alla hade läst den och vi hade en bra bild av det, säger Lagrell.
Den uppfattning som Rose-Marie Frebran gett del av ett dygn tidigare fick mest gehör.
– Jag tycker absolut att vi fattat ett riktigt beslut. Mäns våld mot kvinnor är ett oerhört och tyvärr alldeles för aktuellt problem i vårt samhälle. Det skulle vara stötande att se honom springa ut i landslagströjan, säger Frebran.
Flera i styrelsen tyckte i tisdags att ni inte skulle straffa extra.
– Så uppfattade jag det inte utan snarare otydlighet vem som skulle fatta beslut. Det var lite halvförvirrat.
Rätt eller fel?
Efter hattande fram och tillbaka under ett dygn hade Svenska fotbollförbundet vänt och fattat beslut i mycket känslig fråga.
Rätt eller fel?
Sent i natt hade över 54 000 personer svarat på sportbladet.se:s fråga: Gör förbundet rätt som stänger av Gerndt från landslaget?
Nej, tycker 23 procent.
Ja, svarade 77 procent.