Karlsson: Arsenal är redo för storre titlar

1 av 5
FOTBOLL

I våras tog den nio år långa titeltorkan slut tack vare triumfen i FA-cupfinalen.

I söndagens Community Shield gav Arsenal en hint om att man snart kan vara redo för större titlar.

Foto: Kalle Karlsson.

Är det något historien lärt oss är det att vi inte ska läsa in för mycket av resultaten i Community Shield, mötet där ligamästarna ställs mot FA-cupvinnarna.

För tre år sedan vände en juniorbetonad Manchester United-elva 0–2 till 3–2 mot rivalen City och Sir Alex lag kändes oslagbart. City vann ligan.

För två år sedan vann City över Chelsea med 3–2 och framstod som favorit. Manchester United vann ligan.

För ett år sedan lyfte David Moyes pokalen efter seger mot Wigan. De hamnade i en djup kris och slutade sjua i ligan.

Men med det sagt: Jag förstår om Arsenalfansens entusiasm steg till kokpunkten efter det här styrkebeskedet.

Till skillnad mot tidigare somrar har Arsène Wenger agerat beslutsamt på transfermarknaden. Istället för att vänta och avvakta och hålla i pengarna  har han hämtat in etablerade namn som Alexis Sanchez, Mathieu Debuchy, David Ospina och Calum Chambers.

Och nu 3–0 på regerande mästarna.

Arsène Wenger startade med tre av sina sommarköp (Sanchez som högerytter, Debuchy som högerback och Chambers som mittback) och fick se sitt Arsenal spela rappt och initiativrikt. Yaya Sanogo, som fick förtroende som striker framför Olivier Giroud, gav det djupledsspel som Gunners ofta saknade ifjol. Stundtals ifrågasatte Sanogo kan bli en joker kommande säsong.

Riktigt stark trupp

Det är när man synar Arsenals bredd som man inser att truppen är riktigt stark i år. Santi Cazorla, som nästan kändes överflödig efter köpet av Sanchez, pricksköt in 1–0 bakom Willy Caballero.

Aaron Ramsey satte 2–0 framspelad av Sanogo och Olivier Giroud byttes in till andra halvlek och dundrade in 3–0 med en skottkraft han inte demonstrerat tidigare. Kanske kan konkurrensen från Sanogo få även Giroud att lyfta?

Community Shield är ingen ”titel” i den bemärkelsen – mer ett haussat genrep där man får göra sex byten per lag – men söndagens triumf kan få betydelse i ett annat avseende.

Förra säsongen ledde Arsenal ligan innan man vek ned sig i mötena med topplagen. Rent mentalt har Arsenal bevisat för omvärlden – och framför allt för sig själva – att man nu är kapabelt att besegra Manchester City.

Kan Wenger leverera en defensiv mittfältsförstärkning framstår de som en het titelkandidat.

Manchester City är svårt att utvärdera utifrån dagens insats då Manuel Pellegrini saknade många tunga namn. Han lär knappast starta Premier League-matcher med Matija Nastasic och Dedryck Boyata i mittförsvaret. Boyata var så svag att han kan ha spelat bort sina chanser med den här insatsen. Fernando, nyförvärvet från Porto, var knappt godkänd och ger inte samma flexibilitet som Fernandinho. Stevan Jovetic, som övertygat på försäsongen, blixtrade till ibland. David Silva började på bänken, men bidrog med idéer när han byttes in efter paus. Manchester City är verkligen ett annat lag med honom på plan.

Mästarna ligger efter i försäsongsträningen och det syntes den här eftermiddagen.

När de väl ställer sitt bästa lag på benen vet vi att de kommer att blanda sig i striden om titeln.

ARTIKELN HANDLAR OM