”Vi får gräva ner oss – och komma igen”

FOTBOLL

AIK utan chans mot Astana

1 av 2

Drömmen om Europa gick i kras.

Trots ett fint utgångsläge blev AIK överkörda av FC Astana på Friends arena.

– Vi får gräva ner oss en natt, och sen komma tillbaka till allsvenskan, säger Martin Lorentzson.

1–1 från bortamatchen i Kazakstan gav AIK en bra chans att avancera till playoff-spel i Europa League. Men hemmamatchen mot FC Astana slutade med en förnedrande 0–3-förlust. AIK inledde visserligen bra men tappade efter att bortalagets Foxi Kethjevoama skjutit in en frispark via muren i slutet av första halvek.

När Dario Sjomko petade in 0–2 i den 54:e minuten var AIK ett slaget lag. 0–3 av Baujrzjan Dzjoltjiev var ren defilering.

”Fick inte in våra lägen”

– Det är jättebesviket förstås, folk vill bara hem så fort så möjligt, säger högerbacken Martin Lorentzson som inte vill förklara bort förlusten med det hårda spelschemat.

– Vi kan inte skylla på det. Att planen är kass kan vi inte heller skylla på. Tyvärr var det en sådan match när vi inte fick in våra lägen.

FC Astanas tränare Stanimir Stoilov var däremot jublande glad. ”Magico, magico” ropade han upprepade gånger till sina kollegor efter matchen. På presskonferensen förklarade han segern med ett taktiskt drag.

– Vi ändrade vårt system till 3-4-3 och det är därför vi vinner matchen. Vi var väldigt säkra i försvarsspelet.

Men den analysen köper inte AIK:s tränare Andreas Alm.

– Hade jag fått välja så skulle de spela precis så här för då fick vi ytor, som när Sam (Lundholm) fick friläge. Jag vet inte om det var 3-4-3 som gjorde att de gjorde mål på frisparken.

”Har inga ursäkter”

AIK:s anfallare Henok Goitom ger däremot Stoilov en poäng.

– Ja, jag tror att det var det som gjorde det, de låste oss forwards effektivt så vi inte kom någonstans. Men det var ingen trebackslinje, de spelade med fem backar och gjorde det bra. Ytan bakom och framför den uppstod inte som det brukar göra med en fyrbackslinje.

Samtidigt är Goitom rejält självkritisk.

– Vi har inga ursäkter, vi gjorde en blek insats, även jag personligen. Vi är jättebesvikna.

ARTIKELN HANDLAR OM