”Det är piss helt enkelt”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Bronshjältarna tårögda av Ingessons skakande insikt: Fruktansvärt orättvist

1 av 3
”Det är skit”, säger Henrik Larsson och har svårt att hålla tårarna borta.”Det är oftast de snälla människorna som råkar illa ut”, säger Thomas Ravelli.hyllad kämpe Klas Ingesson vet att han kommer att dö av sin cancer. I kvällens avsnitt av SVT:s dokumentär får övriga bronshjältar ta del av insikten.

”Jag kommer att dö av cancer. Det vet jag. Det kommer ta mig en dag. Det gör det garanterat. Men inte än.”

Orden från Klas Ingesson är nog det många bär med sig från det första avsnittet av SVT:s dokumentär ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer”.

I den andra delen får lagkamraten från 1994 se sin väns skakande insikt.

Det är med glansiga ögon bronshjältarna från 1994 försöker ta in orden som sägs på tv-skärmen framför dem. Där sitter deras 45-årige före detta lagkamrat Klas Ingesson i sin rullstol och sammanfattar precis hur jävligt hälsoläget är.

– Vad jag tänker när jag hör det? Jag tänker först och främst att... Det är piss helt enkelt! Jag tycker att det är skit, säger Henrik Larsson.

– När jag kom till Göteborg som 16-åring var det Skogshuggar-Klas. Han var starkast av alla. Det blir en konstig känsla när kanske den absolut starkaste åker på något så otroligt allvarligt som cancer, säger Håkan Mild.

– Livet är fruktansvärt orättvist. Det är oftast de snälla och goda människorna som råkar illa ut, säger Thomas Ravelli.

”Snodde målet av mig”

Faktum är att Klas Ingesson borde ha haft en ännu större roll i bragden i USA. Mittfältaren gjorde mål i kvartsfinalen mot Rumänien redan innan matchen gick till straffar men hans 1–0 dömdes felaktigt bort.

– Då tänkte jag ”jävla Dahlin nu var han där med sin armbåge igen”. Men tittar man på bilderna efter så är det ju enda gången han inte har den uppe i ansiktet på backen. 13 mål på 57 landskamper men inget i ett mästerskap. Det hade ju varit för gött att få ha gjort ett där. Jävla domare. Han snodde målet för mig, säger Ingesson.

Men det kanske var tur att det där målet aldrig godkändes för den efterföljande straffläggningen är för evigt svensk fotbollshistoria. I dag 45-årige Ingesson var en av de väntade straffskyttarna i Sverige efter att hans agent 1990 förvandlat honom, högst motvilligt, till straffsparksläggare för att kunna erbjuda en extra egenskap i förhandlingarna med belgiska proffsklubben Mechelen.

”Snus innan straffen”

Mittfältaren slog Sveriges fjärde straff iskallt i mål ­efter att ha kontrollerat sina nerver med ett hemligt knep. En metod han sedan också delade med sig av för att få en orutinerad, då bara 22 år gammal, Henrik Larsson att sätta den första förlängningsstraffen i mål.

– Jag tog en snus innan jag skulle slå den där straffen. En grov och jag tror att det var av Ingesson jag tog den, säger Larsson.

– Jag vet att jag hade med mig snus ut för jag var tvungen att ha en jag med, skrattar Ingesson.

När Ravelli sedan gick rätt på Miodrag Belodedicis straff var semifinalplatsen säkrad. Ett utpumpat svenskt landslag förlorade mot Brasilien men vann bronset efter 4–0 mot Bulgarien.

När bilderna från hemkomsten till ett kokande Stockholm vevas upp i SVT:s program kan de märkbart rörda bronshjältarna inte längre hålla känslorna tillbaka.

– När vi satte oss i bussen in mot Stockholm... Då brast det för mig. Det stod folk överallt. Hela vägen in. På broar över med svenska flaggan. Då satt jag i bussen och började gråta, säger ­Ravelli och konstaterar kort:

– Kan vi inte få göra det igen?

Fotnot: Del 2 av SVT-dokumentären ”Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer” sänds i kväll kl 20.00 i SVT1

Ingessons sjukdomshistorik

Maj 2009: Får besked om att han lider av blodcancern myelom.

Juni 2010: Klart bättre från cancern när nivåerna av de så kallade M-komponenterna som cancern mäts i är låga.

Mars 2011: Myelomen kommer tillbaka. Med hjälp av cellgiftsbehandling, en gång i veckan under sex veckor, fås värdena ner.

Juni 2012: Cancervärdena skenar i väg igen och Ingesson genomgår stamcellstransplantationer med egna stamceller.

Februari-mars 2013: Genomför ett nytt stamcellsbyte, men den här gången med stamceller från en donator. Får komma hem i slutet av mars, men insjuknar då i lunginflammation och tvingas åter in på sjukhuset.

Augusti 2013: Friskförklaras från cancern. Det finns inga spår av M-komponenter i blodet.

September 2013: Tar över som ansvarig tränare för Elfsborg.

April 2014: Ramlar i omklädningsrummet efter premiären borta mot Åtvidaberg och bryter ett ben i armen.

Maj 2014: Faller ur sin rullstol på Gamla Ullevi och bryter vänster lårben, strax över knät. Opereras på Sahlgrenska sjukhuset tre dagar senare.

ARTIKELN HANDLAR OM