Syrianska FC

Chanko: Jag har inte hört nåt

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Styrelsen hävdar att de utrett polisanmälda matchen – men lagkaptenen vet ingenting

Syrianskas lagkapten Louay Chanko har blivit pikad flera gånger senaste veckorna: ”När man fikar så dyker det upp människor som skämtar: ’Är du rik nu eller?’”, säger han.
Syrianskas lagkapten Louay Chanko har blivit pikad flera gånger senaste veckorna: ”När man fikar så dyker det upp människor som skämtar: ’Är du rik nu eller?’”, säger han.

Syrianska hävdar att de genomfört en intern utredning i spelartruppen om den polisanmälda matchen mot Jönköpings Södra.

Men Louay Chanko har inte hört ett ljud från styrelsen.

– De har inte ens öppnat upp för en diskussion, ­säger lagkaptenen.

Syrianskas bortamatch mot J-södra den 25 augusti slutade 4–0 till hemmalaget. Flera spelbolag stängde möjligheten att spela på matchen efter varningar om att den kunde vara uppgjord tio minuter efter matchstart. Bilden är från det tidigare mötet mellan lagen i år.

Svenska fotbollförbundet har polisanmält matchen i superettan mellan Jön­köpings Södra och Syrianska (4–0) som spelades den 25 augusti. Förbundet misstänker nämligen mutbrott, och att matchen manipulerats.

Det är Syrianska som kommer att utredas och ordföranden Fikri Halef välkomnar polisens under­sökning.

Hur ser du på miss­tankarna?

– Det känns för jävligt och är något som inte ska förekomma. Men det spelas hårt på våra matcher. Så har det varit hela säsongen. Men det är helt uteslutet att vi är ­inblandade. Vi har inget med det att göra.

”Vanlig match”

Syrianska hävdar att de genomfört en intern utredning i spelartruppen, för att ta reda på eventuella oegentligheter.

Vad gav den?

– Vi har tagit upp det med vissa spelare. Frågat om de märkt av något mönster i matcherna, om något inte känts rätt. Men de säger att det var en helt vanlig match. Vi såg inga mönster.

I Syrianskas storförlust mot Jönköping stod ett antal individuella insatser ut. Det självmål som en debuterande ytterback sparkade in bakom egen målvakt har väckt mest uppmärksamhet.

Självmålet anses särskilt kontroversiellt. Vad sa spelarna om det?

– Det där med själv­målet… Det är sånt som händer. ­Spelarna är inte mer än ­individer.

Vill inte ha förhör

När Sportbladet ber om kontaktuppgifter till spelarna som stod för de mest uppmärksammade misstagen blir Fikri Halef irriterad.

– Det är störande inför de viktiga matcherna framöver. Det är inte möjligt att blanda in dem innan polisens utredning är klar. Det blir ­bara en massa skriverier.

Kan det inte vara skönt för de berörda spelarna att få säga sin mening om situationerna?

– Rent sportsligt vill jag inte att de förhörs. Jag tycker att det är dåligt att jaga spelarna. Vi är fortfarande en fotbollsförening.

Blivit pikad

Louay Chanko, 35, är lagkapten i Syrianska. De ­senaste veckorna har folk oavbrutet pikat honom och föreningen för den misstänkta matchen.

– Du, alltså. Det går så mycket snack på stan. När man fikar så dyker det upp människor som skämtar: ”är du rik nu eller?”.

Han har inte hört något om att styrelsen ska ha utfört en intern utredning.

– Jag har en stark känsla av att Syrianska inte har något med det här att göra. Då hade vi haft möten på träningar, snackat med styrelsen. Nu har vi bara kört vidare. Ingen ledare har tagit upp det.

Har ingen kontaktat er spelare om saken?

– De (styrelse och klubbledning) har inte ens öppnat upp för en diskussion. Du är den första som pratar med mig om det här, säger han.

Tror inte på läggmatch

Louay Chanko tror inte att någon i föreningen medvetet velat förlora matcher.

– Alltså. Om någon spelare eller ledare åker fast så kommer han verkligen få smaka på skiten. Man har ju hört att det handlar om enorma summor. Förbundet gör helt rätt som polisanmäler det här. De ska få undersöka och gå igenom alla spelare och ledare i klubben, säger han.

Målvakten Dejan Garaca har bara läst om den interna utredningen i medierna.

– Vi pratar eller diskuterar inte så mycket om det. Jag kan inte snacka för de andra spelarna, men jag har i alla fall inte haft något ­individuellt samtal.

”Vill inte oroa”

När Sportbladet ringer upp igen medger ordföranden Fikri Halef att den egna utredningen inte kommit så långt.

– Vi håller fortfarande på. Vi har inte hunnit sitta med alla.

Varken Chanko eller ­Garaca har hört något från er.

– Vi vill inte göra det oroligt för spelarna.

Hur har ni valt ut spelarna som ni pratat med?

– Vi har valt de som varit anträffbara. Vi jobbar ideellt. Jag kan inte vara där hela tiden. Det får ta den tiden det tar.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrianska FC