Spelat fotboll överallt - utom i Antarktis

FOTBOLL

”Ska förverkliga den drömmen”

Foto: Foto: Øyvind Brenne

Känner du till Lutz Pfannenstiel?

41-åringen har spelat fotboll i alla världsdelar - utom en.

– Jag lovar att förverkliga drömmen om att spela på Antarktis, säger han enligt norska VG.

1991 startade Lutz Pfannenstiel seniorkarriären i tyska Bad Kötzting. 20 år senare lade han målvaktshandskarna på hyllan – efter att ha spelat fotboll i sex av världens sju världsdelar.

Efter Tyskland bar det av till Malaysia, sedan England, Sydafrika, Singapore, Finland, Nya Zeeland, Norge, Kanada, Albanien, Armenien, Brasilien, Kuba och Namibia.

Totalt har 41-åringen representerat 27 olika lag på ett så svindlande antal världsdelar att han är enastående i fotbollssporten.

– Fotboll spelas på olika sätt över hela världen. Jag ville inte missa möjligheterna att uppleva vartenda ett. När jag var i bra klubbar brast tålamodet då jag inte fick spela, och när jag var bra i mindre klubbar ville jag flytta till större lag. säger Pfannenstiel i en intervju med norska VG.

Världen över

Så vilka intryck fick han av sina upplevelser? Om vi börjar i Europa menar Pfannenstiel att ligorna är välorganiserade, men att det brister i passion på läktarna. I Nordamerika kommer folk på matcherna för att äta och roa sig – och jubla i kör när David Beckham rör bollen.

Traskar vi söderut är folket i Sydamerika trevligt, men på andra sidan myntet finns fansen som kastar påsar fulla av skit eller kissar på spelarna. Klubbarnas kassakistor är inte direkt välfyllda, men de stora lagen spelar fin fotboll – även om spelarnas tjafs på planen nästan kan sluta i dödsfall.

I Asien håller sig åskådarna ganska tysta, och Pfannenstiel misstänkte ibland att de bara gick på matcher för att oddsa snarare än att titta på spelarna som var fysiskt små och taktiskt disciplinerade.

I Afrika är stämningen lättsam och alla involverade har roligt, medan folket i Oceanien är bättre än nivån på själva fotbollen.

– Det är fint att vara rik, men finare att vara rik på erfarenhet.

Antarktis fattas

Sagan är förstås smockad av anekdoter, berg och dalar – som den gången han spenderade 101 dagar i ett fängelse i Singapore för uppgjorda matcher, eller när han låg livlös på planen i en match för Bradford Park Avenue.

Som vi dock nämnde i inledningen av artikeln har Lutz Pfannenstiel representerat alla världsdelar utom en. Saknas gör Antarktis – och den pensionerade målvakten menar att han ännu inte klar. Han arbetar med ett projekt för att styra upp en match på den iskalla platsen där fotboll aldrig organiserats.

Verket ska bli fulländat.

– Zinedine Zidane, Zico och många av de största kreatörerna i fotbollens historia vill till Sydpolen för att spela match med mig. Det är en dröm jag lovar att förverkliga.