Champions League fotboll (herrar)

Malmö FF klart för Champions League

Av: 

Johan Flinck

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Nu väntar ett enormt miljonregn

Malmö/Stockholm. Malmö FF har brutit en 14 år lång negativ trend.

Skånelaget är klart för Champions League efter att ha besegrat Red Bull Salzburg med 3-0.

– Vi har haft en hel stad bakom oss. Det har varit fantastisk reklam för svensk fotboll, säger tränaren Åge Hareide.

Malmö FF ställde upp med en 5-3-2-formation för att stänga Salzburg och förhoppningsvis peta in ett sent mål, enligt tränaren Åge Hareide.

Det blev en drömstart, en taktiskt triumf, ett målkalas och ett enormt miljonregn väntar.

Malmö FF vann med 3-0 mot Red Bull Salzburg och är första svenska lag att nå Champions Leagues gruppspel för första gången på 14 år.

– Vi visste att det skulle bli speciellt innan matchen. Att det sen blir som det blir, det går inte att beskriva. Man är så stolt över grabbarna, jag är stolt över de vi har åstadkommit. Så mycket glädje att jag knappt vet vad jag ska säga, säger Eriksson.

– Helt klart den bästa kvällen i mitt liv.

Drömmål av Eriksson

I den tionde spelminuten lurade Markus Rosenberg två Salzburgsspelare på mittplan innan han lirade i djupet till Eriksson, som blev fälld i straffområdet.

Rosenberg dunkade in straffen högt mitt i målet.

Bara åtta minuter senare utökade Magnus Eriksson med ett klassmål. Han drog till direkt på volley långt utifrån och bollen gick i en perfekt båge över målvakten Peter Gulacsi.

Då saknades endast ett österrikiskt mål för att tvinga fram en förlängning. Men matchen avgjordes med minuter kvar på klockan då MFF kontrade in 3-0 – totalt 4-2.

Kroon sprang sig fri i djupet och spelade in till Rosenberg, som fick öppet mål. Han höll inne skottet i några sekunder, lurade flera spelare innan han rullade in trean.

– Jag kände att han kom glidande, jag ville inte missa, jag var rädd att han skulle blocka bollen. Sen var det en dålig touch, men det var öppet mål länge, så jag kunde ta det lugnt, säger Rosenberg.

– Det är obeskrivligt. Det är så stort att jag nästan är tagen av stunden. Man kanske fattar det när man sätter sig i soffan hemma i kväll. Det är svårt att förstå, det är för mycket nästan, det är helt sjukt.

Får omkring 200 miljoner kronor

MFF får drygt 80 miljoner kronor av Uefa för att ha kvalificerat sig till Champions League. Klubben får drygt 100 miljoner kronor i tv-pengar eftersom de är det enda laget från Skandinavien.

Senaste svenska lag att kvalificera sig till Champions League var Helsingborg 2000/01. Lagets stora hjälte blev målvakten Sven Andersson, som fick smeknamnet ”San Siro- Sven” efter att han räddat Alvaro Recobas straff i slutminuten.

Champions Leagues gruppspel lottas i morgon klockan 17.45.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Champions League fotboll (herrar)

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (herrar)