Svenske målvakten om sin mardrömssäsong

Mardrömsstart, arga fans och degradering från Eredivisie.

Själv kallar Karl-Johan Johnsson, 24, säsongen för kaotisk.

– Ena dagen är man kung, andra dagen är man en som ska skjutas, säger målvakten i en lång intervju med Sportbladet.

Säsongen inleddes med flera mardrömsresultat, efter tre matcher hade NEC Nijmegen en målskillnad på 2-14.

– Det håller inte, sa Karl-Johan Johnsson då.

Och den tunga säsongen fortsatte för Nijmegen.

Den första ligasegern kom inte förrän den 25 oktober och totalt blev det bara fem vinster på 34 matcher.

Med kniven mot strupen ordnade Nijmegen en poäng borta mot ligasegraren Ajax i sista omgången – vilket betydde en kvalplats mot Sparta Rotterdam.

Men det blev två förluster i dubbelmötet.

– Det är skit så klart. Men det finns inget att jag kan göra något åt det nu, säger Johnsson, som har lämnat Holland och åkt hem till Sverige för semester.

– Vi fick inte den bästa starten. Sedan fick tränaren kicken efter fyra-fem matcher, sedan bytte klubben sportchef. Det var det ena efter det andra. Det har varit kaotiskt med allting. Vi har även haft problem med fansen, de har varit missnöjda så klart.

Har det varit hotfull stämning?

– I början besökte de någon träning, tog ett snack med tränaren och spelarna. De frågade vad fan vi höll på med. Det har varit mycket negativt från dem. Men det är så i dåliga tider, det får man ha förståelse för.

”Det finns en gräns”

– Men det finns ju en viss gräns. Vi har fått stanna kvar efter ex antal hemmamatcher i några timmar bara för att det har varit fans utanför som har väntat på oss.

Har du varit rädd eller blivit hotad?

– Nej, hotad blev jag inte. Många i laget kände en press, det kände man själv lite med, att man inte kunde göra ett misstag för då fick man fansen efter sig. Ena dagen är man kung, andra dagen är man en som ska skjutas.

Fanns det andra som blev hotade?

– Det vet jag faktiskt inte, tror inte det. Efter sista matchen hörde man från några inne på arenan att några stod utanför någons hus och väntade på att denne skulle komma hem.

Vill man vara kvar när sånt händer?

– Jag har kontrakt, det finns inte så mycket att säga. Det skulle vara om någon kom och var intresserad av att lägga en slant, klubben är nog glad om de kan få någonting för mig. Inte nog med att vi åker ut, det saknas pengar.

– Vi har en man som har cashat in pengar till klubben, en av de tio rikaste i Holland. Nu sa han att han inte skulle hjälpa till längre.

Det har varit dålig stämning den senaste veckan, klubben har tvingat göra sig av med folk i organisationen.

– Det var 15 personer som fick reda på att de skulle få kicken. Man har sett folk som har kommit gråtandes vid kontoret och kansliet. Då känner man sig så jävla skyldig, de har ju inte kunnat göra ett skit. Det är vi som har spelat.

NEC Nijmegen släppte in 82 ligamål den här säsongen, du stod 29 av 34 matcher. Jag vet att det låter väldigt negativt när man läser upp den statistiken, men vad tycker du om din egen insats?

– Jag förstår vad du menar. Jag vet inte, det har varit mycket upp och ner. Ibland så har det varit jävligt tungt, man har släppt in så många mål. Å andra sidan så har det känts som att jag gjort det hela säsongen, jag höll inte nollan en enda gång.

”Det tär på en...”

– Det tär på en. Det är alltid bra för en målvakt att hålla nollan: ”fan, det kändes bra i dag”. Det har varit upp och ner med kommunikationen i laget. Det är ett gott gäng, men det har inte fungerat på planen. Jävligt synd. En okej säsong för mig, men det känns ju skit när man åker ur.

Så, har du blivit en bättre målvakt?

– Kan man säga att man har blivit en bättre målvakt med de målen i baken? Jag har tagit några bollar, det har blivit några räddningar, haha.

...och jag antar du fått stöd från lagkamraterna?

– De i laget har varit väldigt stöttande. De har ju sagt: ”hade inte du stått i vårt mål hade vi släppt in 150 mål i baken”, haha. Man är ett helt lag på planen, men det har känts väldigt oroligt i gänget och då blir man lite själv i sitt agerande. Då slinker det bara in bollar.

Nijmegen vann två ligamatcher under vårsäsongen, den senaste kom den 15 februari mot RKC Waalwijk.

– Direkt i början av matcherna har motståndaren fått en 100-procentig målchans. Många gånger har de gjort mål på den, och då sitter 1-0 i röven efter tre-fyra minuter. Då blir det jobbigt att spela fotboll.

Du har avtal med Nijmegen. Vad händer annars med laget?

– ”Jag kommer att lämna, de kan inte betala min lön”. ”Jag spelar inte i andraligan här”. När jag kollade runt innan jag drog hem därifrån var det inte många som skulle bli kvar.

”Alltid kul att höra”

Du är med i snacket om att ta en plats i Erik Hamréns landslagstrupp. Hur viktigt är det att spela i en högstaliga för dig?

– Då ska det finnas en klubb som är i behov av en målvakt där man blir förstavalet. Det är inte i många klubbar man får den garantin. Jag vet att jag är förstavalet här, oavsett om vi spelar i Eredivisie eller andraligan. Alltid kul att höra, men man vill alltid spela på så hög nivå som möjligt för att kunna nå landslaget.

– Jävla skit alltså, man ville haft ett år. Om vi hade stannat kvar hade det varit perfekt nästa år. Då hade vi hade haft mer rutin och då hade säkert alla velat stanna, alla känner varandra. Men nu när vi åker ner blir det samma jävla visa igen som det var när jag kom. Vi kommer byta minst halva laget, sen blir det nytt, kanske ny tränare. Man får börja om från börja igen.

Inte så kul med nytt lag och en division sämre?

– Om det blir så får man ta det och köra på. Världen går inte under, det finns värre saker. Annars trivs jag väldigt bra i Holland och Nijmegen, min flickvän trivs med. Det är inte säkert det blir dåligt att ta ett år i andradivisionen. Det var samma när jag var i ”Bollklubben” (Halmstad) och spelade superettan, det gick bra, och där utvecklades jag jävligt mycket av det.

Vad händer nu?

– Det blir semester, jag ska tillbaka i slutet av juni. Jag har två år kvar på kontraktet, det är väntans tider. Man vet inte hur ekonomin kommer att se ut, de kanske kommer att behöva bryta kontrakten med spelarna. Jag har ingen aning, man får vänta och se hur det ser ut i sommar.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN