Asllani: ”Ett hån mot damfotbollen”

Foto: ”Jag tänker spela där. Fast den är ful”, säger Kosse om arenan för damernas CL-final.
FOTBOLL

ALBUFEIRA, PORTUGAL. Herrfinalen i Champions League spelar på Olympiastadion i Berlin.

Damfinalen spelas på en plats som Kosovare Asllani kallar "ett hån mot damfotbollen".

– Vi kan lika gärna ha den på en bakgård. Nästan hellre det. Det där är ett skämt.

Nästa helg spelar PSG kvartsfinal i Champions League mot Glasgow. I samma omgång möts Rosengård och Wolfsburg, samt Linköping och Bröndby.

Samtliga slåss om en plats i finalen 14 maj. Traditionsenligt går den i samma stad som herrfinalen, i år i Berlin, men det betyder inte att förutsättningarna är desamma.

Herrmatchen spelas inför 77 000 åskådare på Olympiastadion. Dammatchen går ett par kilometer därifrån, på Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Arenan tar visserligen 20 000 åskådare, men på grund av löparbanor och en bård av gräs sitter de tiotals meter från planen.

"Fan vad ful"

Arenan var i akut behov av upprustning 1964. Sedan reparerades den igen 1970. Och 1986. Och 1998.

Nu för tiden spelar BFC Dynamo, ett herrlag i fjärdedivisionen, på Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Färg har flagat och gräset håller för låg klass för Champions League, därför ska en sista renovering för femton miljoner kronor utföras fram till finaldagen.

Kosovare Asllani förväntas spela morgondagens landskamp mot Tyskland i Algarve Cup, sedan återvänder hon till Paris. Anfallaren reagerar starkt på var säsongens tänkta drömmatch i klubblagströjan ska spelas.

– Fan vad ful.

Den beskrivs på Wikipedia som sönderfallande och...

– ... den ser ut som en katastrof.

"Jag skrattar nästan"

De måste installera brandlarm, måla om…

– … och så frågar folk varför vi klagar? Jag vet inte vad jag ska säga. Katatstrof. Skitful. Fan vad tråkigt att lägga en Champions League-final där. Vi kan lika gärna ha den på en bakgård. Nästan hellre det. Det där är ett skämt.

Den tar 20 000 åskådare, men har löparbanor och…

– Är det löparbanor? Jag hatar löparbanor. Sorry, men det är ett hån mot damfotbollen att sätta en final på en sådan arena. Jag skrattar nästan, för jag är inte förvånad, men jag tycker att det är riktigt dåligt gjort.

Det är i Tyskland där det finns en trogen fotbollspublik, det såg ni inte minst under VM 2011 där ni spelade inför fulla arenor i flera städer.

– Exakt. Vilken division 4-arena i den tyska herrfotbollen som helst vore hundra gånger bättre. Den där ser ut som gamla Folkungavallen i Linköping, fast ännu värre.

Men du siktar på att komma dit?

– Ja. Jag tänker spela där. Fast den är ful.

ARTIKELN HANDLAR OM