Lämnar Barca - för Hammarby?

FOTBOLL

För fyra år sedan blev Gbenga Samuel Okunowo spansk mästare med Barcelona. I morgon gör han sitt första träningspass med Hammarby.

- Även om vi först och främst letar efter en forward så kunde vi inte låta bli att titta på honom, säger Hammarbys vd Henrik

Appelqvist.

Okunowo meritlista är minst sagt imponerande: 10 A-landskamper för Nigeria, VM-guld för U18-landslag 1997, OS-kvartsfinal i Sydney 2000, 25 ligamatcher, ett ligaguld och fem matcher i Champions League med Barcelona samt 20 liga- och fem Uefacupmatcher med Benfica.

- Jag vill inte säga så mycket om mig själv som spelare, det är bättre att folk som sett mig spela berättar. Men så här mycket kan jag säga: jag är en bra fotbollsspelare, säger Okunowo.

Tränar i dag

I går kväll följde han med Sportbladet på handboll i Eriksdalshallen och fick en första inblick i Hammarbyvärlden.

10.00 i dag kommer nästa. Då blåser Anders Linderoth i gång träningen på Skytteholms konstgräs i Solna.

- Hur länge jag ska stanna vet jag inte, det får vi se. Det kan bli en eller två dagar, det kan bli en vecka. Allt klarnar så fort jag börjat träna med Hammarby, säger Okunowo.

Under december förde hans svenske agent, Anders B Johansson på

e-sport, intensiva förhandlingar med Hamburg. Men affären föll till sist på att tyskarna ville se nigerianen i matchspel innan de skrev kontrakt.

Nu är det Hammarby som gäller.

- Det ligger i allas intresse att han får komma igång och spela matcher igen. Jag tror att vi kan hitta en ekonomisk lösning som passar Hammarby om det blir aktuellt med en affär, säger Johansson.

Har varit skadad

Det senaste året har varit tungt för Okunowo. Först var han knäskadad och sedan fick han bara spela i b-laget i Barcelona. I somras gick hans kontrakt ut. Sedan dess har han tränat och spelat vänskapsmatcher hemma i Nigeria. I går kom han till vinterkallt Stockholm. Direkt från ett Nigeria där termometern visade 35 plusgrader.

- Jag har bara sett snö en gång tidigare - när vi mötte Bröndby i Champions League, säger Okunowo.

Men i Sverige har han varit förr. I somras hälsade han på kompisen Peter Ijeh i Malmö.

Ett år senare kan de träffa på varandra igen - i allsvenskan.

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM