Hånad - nu är han bäst i allsvenskan

FOTBOLL

Marko Tuomela: Det här är en stor revansch för mig

I fjol var han utskrattad, hånad och ständigt bänkad.

I år är han allsvenskans bäste spelare.

För Sundsvalls mittback Marko Tuomela har våren varit en ren revansch på alla som tvivlade på honom.

- Ja, visst känns det så. Fjolåret var riktigt tungt, men nu flyter allt på som det ska, säger han lugnt.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Marko Tuomela har tagit revansch för det knackiga fjolåret - Sundsvallsbacken leder Sportbladets plusliga.

26 plus på åtta matcher av Sportbladets reportrar. Bäst av alla spelare i allsvenskan. Vem?

Andreas Andersson? Alvaro Santos? Peter Markstedt?

Nej, en 30-årig finsk mittback i Sundsvall - Marko Tuomela.

- Jaså, är det jag som leder plusligan. Det är skoj. Vi har haft en väldigt lyckad säsong försvarsmässigt, och det har gått bra för mig personligen också, säger han.

GIF Sundsvall är det lag som släppt in minst mål hittills i allsvenskan. Bara sju stycken - på åtta matcher. Förklaringen heter norskt zonförsvar.

Och finskt stål.

- Ja, så är det. Våra nya tränare har infört ett nytt försvarssystem där varje gubbe har sitt område att försvara. Det har gjort att vi är väldigt välorganiserade, berättar Tuomela.

Började tvivla på sig sälv

I fjol var Marko Tuomela helt ute i kylan i Sundsvall. Han gjorde ett par matcher på vårsäsongen, blev skadad, kom tillbaka, och hamnade direkt på avbytarbänken. Där höll han på att frysa fast under hösten.

- Jag hamnade i frysboxen. Självklart blev jag ledsen och började tvivla lite på mig själv. Men jag kände själv att jag inte var helt återställd efter mina skador, och visste att jag hade mer att ge, säger han.

Varför blev det så?

- Det finns många orsaker. Jag hade varit skadad i två år och var nog inte tillbaka helt från det. Sen hade vi dålig organisation och bytte mycket, både spelare och spelsystem.

Stabil med Kalle Ståhl

När han väl fick spela gjorde Sundsvalls dåligt organiserade spel att laget släppte in många mål. Skulden hamnade allt som oftast på Tuomela.

- Det var en tung period. Alla vill ju få spela, men hamnar man på bänken och sällan får chansen finns det inte mycket att göra, säger han.

I vår har han fått sin revansch. Den före detta finske landslagsspelaren har imponerat på alla, och lovorden har haglat över honom, såväl från supportrar som från tränarna.

- Det känns fantastiskt. Det är en stor revansch för mig själv också, för jag känner verkligen att det är skillnad på mitt spel nu och då, säger Tuomela.

Tillsammans med Kalle Ståhl bildar han ett av allsvenskans mest fruktade mittbackspar. Stenhårt spelande, fysiskt svårstoppade, och oslagbara i luften.

I dag möter Sundsvall Kalmar hemma. Ett Kalmar som bara gjort två mål på åtta matcher och som lär få det tufft på Sundsvall Park Arena.

Mot allsvenskans bästa försvar.

Och mot allsvenskans bästa spelare.

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM