Yrkar på att mötet ska sluta oavgjort

avMartin Tolén, Patrik Brenning

Riksombudets rekommendation till Disciplinnämnden

1 av 21 | Foto: C MORE

Matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund fick brytas sedan en 17-årig man attackerat gästernas målvakt.

Nu är händelsen anmäld till Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd och Riksombudet yrkar på att matchen ska sluta 1-1.

– Det låter väldigt godtyckligt. Ska man definiera en supporter med ett medlemskap eller?, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

Det var i slutminuterna av måndagens möte mellan Jönköpings Södra och Östersund i allsvenskan som en 17-årig man sprang in på planen och attackerade gästernas målvakt Aly Keita. När mannen greps uttalade han också ett bombhot mot Stadsparksvallen.

”Huvudregeln inte lämplig”

Följden blev att matchen bröts vid ställningen 1-1. Nu är händelsen anmäld till Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd av Riksombudet som yrkar på att slutresultatet också skrivs till 1-1.

”Enligt Riksombudet kan det inte visas att den angripande åskådaren är supporter till något av lagen. Därför är huvudregeln, dvs. att den förening vars supportrar orsakat avbrottet ska förlora med 0-3, inte tillämplig. Riksombudet menar i stället att det finns skäl att det spelresultat som gällde när matchen avbröts, dvs. 1-1, också ska gälla som slutresultat”, skriver Svenska fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

”Låter osannolikt”

Östersunds ordförande Daniel Kindberg ogillar yrkandet.

– Det kan inte vara riktigt. Då ska man alltså definiera vem som är supporter eller inte. Vem fastställer det? Det kan knappast vara anledningen, det låter ju osannolikt, säger Kindberg till Sportbladet.

Nej. I pressmeddelandet står det ”enligt Riksombudet kan det inte visas att den angripande åskådaren är supporter till något av lagen”.

– Det låter väldigt godtyckligt. Ska man definiera en supporter med ett medlemskap eller? Det utesluter ju till exempel att en supporter inte kan komma från andra platser. Jag tycker väl att arrangören har ett ansvar för säkerheten.

– Nu är vi ju inne på individnivå i stället. Min personliga uppfattning är att det känns väldigt långt ifrån rättssäkerhet och mycket konstigt.

Tycker du att ni ska tilldömas segern med 3–0?

– Utslaget har ingen betydelse. Det viktiga för oss är att det beslut som tas ska vara väldigt klart och tydligt. Är regelverket otydligt måste vi i så fall se till att ändra det till nästa år, säger Östersundsordföranden.

Välkomnas av J-Södra

Yrkande välkomnas dock av arrangerande Jönköpings Södras ordförande Sune Lantz.

– Vi är väldigt glada i så fall om han har den ståndpunkten. Det är väldigt positivt för oss om han ser det på det sättet. Det här är inte en supporter utan någon utomstånde som gjort inhoppet, säger Lantz till Sportbladet.

Kan man skydda sig mot sånt här?

– Jag tror inte det fullt ut. Man ska göra allt vad man kan men vi har sett på tv-sändningar i samband med EM-fotbollen att folk sprang in där också trots väldigt mycket vakter. Det är väldigt svårt men man ska göra vad man kan.

Har ni gjort vad ni kunnat?

– Ja, det anser vi.

Riksombudet meddelar också att Östersundsspelarna Fouad Bachirou och Alhaji Gero anmälts för deras agerande i samband med att den angripande åskådaren omhändertogs.

17-åringen, hemmahörande i Södertälje, har försatts på fri fot efter att ha erkänt attacken.