Djurgårdens knall – fyra i tabellen

FOTBOLL

Nykomlingen positiv överraskning i allsvenskan

Djurgårdens lagkapten och stora stjärna Emilia Appelqvist tvingades till operation.

Då svarade den allsvenska nykomlingen med två raka segrar – och är nu fyra i tabellen.

– Jag måste säga att jag är lite chockad, säger anfallaren Mia Jalkerud.

Djurgården inledde säsongen mot svårast möjliga motstånd – och det blev direkt förluster mot fjolårsettan Rosengård och tvåan Eskilstuna. Senare förlorade man också mot fjolårstrean Piteå.

Men efter den poänglösa starten har nykomlingen lyft rejält. Efter segrar mot Vittsjö, Örebro och under lördagen också mot formstarka Mallbacken har Stockholmslaget klivit upp på en fjärdeplats i tabellen med sina nio poäng.

– Helt otroligt! Folk har tyckt lite olika hela tiden, men vi har hela tiden trott på det. Vi har verkligen lyft oss de senaste matcherna, säger 26-åriga Mia Jalkerud.

"Starkt att inte vika ner sig"

Tvivlade ni aldrig?

– Jo, men jag tycker att det är jättestarkt av laget att inte vika ner sig efter den tunga starten. Och nu tycker jag verkligen att många spelare presterar på sin absoluta topp.

Jalkerud tycker att det har varit positivt att man setts som 'underdogs' i alla matcher.

– Det kommer stå nykomlingar på pappret på oss varje gång och vi slår ur underläge. Det är absolut ett vinnande koncept. Folk kommer att läsa oss också, det är vi medvetna om, men jag hoppas innerligt att det fortsätter så här!

"Är lite chockad"

Jalkerud gjorde 29 mål förra säsongen i Elitettan och vann skytteligan på 26 mål året innan. Än så länge har hon gjort två, och delar ledningen i den interna skytteligan.

När vi träffades inför säsongen hade du inte så kaxiga tabellmål. Har du skruvat upp förväntningarna nu när ni ligger fyra?

– Jag måste säga att jag är lite chockad. Som nykomling har man hela tiden koll på strecket men nu har man verkligen börjat tänka 'kan vi komma i mitten eller övre halvan?'. Jag trodde aldrig att vi skulle ligga fyra efter sex omgångar!

Då ska man komma ihåg att lagkaptenen och landslagsstjärnan Emilia Appelqvist blir borta upp till två månader efter en knäoperation tidigare i veckan.

Även om Alexandra Höglund har gjort det bra i Appelqvists ställe de senaste två matcherna så är avbräcket blytungt.

– Som nykomling är nyckelspelarna viktiga och när någon faller bort kan det fort fallera. Det har det inte gjort. Vi har stått upp trots att Emilia är borta och det är kul.

Fotnot: Piteå kan med en seger under söndagen passera Djurgården med en poäng i tabellen.

LÄS OCKSÅ REPORTAGET: "Här är Djurgården-duon som gjort 94 mål på två säsonger"

ARTIKELN HANDLAR OM