Hjälten guldmålad: ’Viktigaste spelaren för oss att behålla’

1 av 4
FOTBOLL

FALKENBERG. Rosenberg är kaptenskungen, Kjartansson målkungen och Eikrem assistkungen.

Jo Inge Berget?

Han är bara kungen.

Anders Svensson, Pontus Wernbloom, Daniel Tjernström, Daniel Andersson, Pär Hansson, Guillermo Molins, Markus Rosenberg, Emir Kujovic...

Det brukar vara lagkaptener, klubbikoner eller målkungar som väljs ut av Sportbladet till den traditionsenliga guldmålningen.

Jo Inge Berget är inget av det (även om han är på god väg att bli en klubbikon). Ändå var han given i år – som den viktigaste spelaren sett över hela säsongen och en stor favorit hos fansen.

Eller som Markus Rosenberg uttrycker det:

– Jo Inge är den viktigaste spelaren att behålla. Det är egentligen svårt att peka ut en lagkamrat så, men han är otroligt viktig. Det såg vi i dag.

”Blir ännu bättre”

En stund senare tar vi in Berget i ett litet omklädningsrum som vi har fått låna på Falkenbergs IP mitt under guldfirandet.

– Jätteskoj! Jag såg bilderna på Kujovic i fjol. De var roliga. Nu har jag lite längre skägg än honom så det här blir ännu bättre, haha. Det här är något jag sätter stort pris på, säger han medan fotograf Andreas Hillergren smetar in honom i guld.

Norrmannen är också den förste utländske spelaren som guldmålas sedan traditionen inleddes 2006.

– Det värderar jag högt.

Han är den fjärde MFF:aren som målas.

– Danne, Gische och Mackan, det är inget dåligt Malmösällskap att hamna i.

Berget kom till MFF inför förra säsongen.

– Det var kul att spela Champions League men komma femma i ligan håller inte. Jag kom till Malmö för att vinna titlar. Det har jag saknat och det har vi gjort nu, säger Berget som har två ligaguld och två cupguld från sina år hemma i Norge.

Fick sitt SM-guld

Han var på väg att lämna MFF i vintras för kinesiska Henan Jinaye.

Nöjd nu med att du blev kvar?

– Ja, jag ville ha ett guld och det får jag nu. Så det känns jättebra. Jag känner att jag har bidragit mycket och det är viktigt.

Blir du kvar?

– Ja, det verkar så. Jag har ett år kvar på kontraktet. Det går fort i fotboll. Det var mycket snack efter säsongen i fjol. Sedan blev det lite lugnare i somras. Jag har varit ute förr så jag kommer inte att ta något som inte känns rätt. Jag trivs väldigt bra i Malmö och vill spela i Champions League.

Varför är du så populär hos fansen tror du?

– Jag har väl gjort det bra och målen mot Celtic betydde nog mycket. Sedan är jag en spelare som ger allt, löper och gör jobbet, förutom att jag är en bra fotbollsspelare. Sedan är väl skägget en x-faktor som fansen gillar.

Och de nerhasade strumporna?

– Ja, lite annorlunda men ändå någon man kan känna igen sig i.

”Tjejen gillar skägget”

Skägget, ja. Det ryker inte nu om ni trodde det.

– Det finns inga vad eller något sådant. Jag gillar skägg och tjejen är nöjd med det. Jag kommer att behålla det. Nu blir det lite guldskägg också.

Han var renrakad när han kom till Malmö i januari 2015.

– Jag har inte rakat mig sedan den dagen jag skrev på för MFF.

– Nu klipper jag det bara för att hålla det i ordning.

Vad har varit avgörande för att ni tar det här guldet?

– Vi har varit bra mot de bästa lagen, mot våra utmanare. Sedan har vi egentligen inte varit så bra mot de sämre lagen. Det visar att vi har en högstanivå som är bäst i Sverige men vi har varit lite mycket upp och ner.

Hur ser du på chanserna att nå gruppspelet i Champions League igen?

– Vi har varit lite väl ojämna i år. Men vi har visat att när vi är som bäst är vi riktigt bra. Det visade vi i fjol också, när det behövdes som bäst. Celtic hemma och Salzburg hemma var nog våra två bästa matcher. Vi har något i oss också med den här truppen, säger Jo Inge Berget.