”Inte fått röra den på tre månader”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Kaos för lokala idrotten inför landslagets fyra pass – tog bort löparbanorna av säkerhetsskäl

1 av 5 | Foto: Patrik Sjögren

Svenska landslaget ska träna fyra pass i Båstad.

Då har den lokala idrottsföreningen byggt om hela anläggningen, kastat ut friidrotten och fått flytta hela fotbollsverksamheten från staden i tre månader.

– Jag vill tro att det är värt det, säger Christel Bengtsson, ordförande för Båstads Gifs friidrottssektion, till Sportbladet.

På tisdagen flyttade Svenska fotbollslandslaget in i Båstad för sitt förläger inför EM i Frankrike. Under veckan ska laget genomföra fyra träningspass på ett Örebäcksvallen lokalbefolkningen inte längre känner igen.

Tre meter gräs av säkerhetsskäl

Planen har breddats från 65 till 68 meter, staket har monterats för att skydda spelarna och löparbanorna har tagits bort för att ersättas av tre meter gräs runt planen. Dessutom har flera nya läktare byggts för media och den publik som ska se de två pass som är öppna för allmänheten.

– Av säkerhetsskäl ville fotbollsförbundet ha tre meter gräs utanför linjerna. Detta för att ingen spelare ska komma till skada om den hamnar utanför planen efter en närkamp, säger Johan Zetterberg, ordförande för Båstads GIF, till Helsingborgs Dagblad.

Renoveringen har samtidigt inneburit en stor uppoffring för Båstads GIF. Friidrottssektionen förlorade sitt hem och tvingas nu träna på provisoriska banor intill anläggningen.

– Det är en raksträcka på 80 meter som de fått och en längdhoppsgrop. Sen har de ingenstans att kasta spjut utan får göra det på en gräsmatta. Så vi har spritt ut oss lite, säger Christel Bengtsson, ordförande för Båstads Gifs friidrottssektion, till Sportbladet och fortsätter:

– Men det är inte bara fridrotten. Fotbollen har inte fått röra planen på tre månader utan har fått slussas iväg till andra ställen. Så hela klubben har varit aktiv tillsammans.

”Haft urusla förhållanden”

Är det värt allt det här för fyra träningspass?

– Haha, ja det är värt det. Vi vill i alla fall tro att det är det. Vi har haft urusla förhållanden även för fotbollen och nu får de en fantastisk gräsyta. Men det är inte perfekt tajming för hade det här hänt om två år hade vi redan haft en ny friidrottsanläggning på plats men nu blev det så här. Vi vill ändå tro att det är värt det eftersom det är bra för byn. Men det krävs jättemycket av vår huvudtränare som varit fantastisk och kört, hämtat och lämnat barn för att ta med dem till Laholm. Tränarna har varit fantastiska.

Hela klubben kommer också hjälpa till som funktionärer under landslagets besök där 50 personer ska agera bollkallar och lika många arbeta med kringarrangemanget. Utöver exponeringen staden får kommer idrottsföreningen också få alla intäkter från kioskverksamhet och parkeringsavgifter vid träningarna.

Kommer du se någon av träningarna?

– Ja, jag är sjukvårdsansvarig i morgon (onsdag) för publiken. Sen ska jag hjälpa till med parkeringen också, säger Christel Bengtsson.

På era löparbanor?

– Ja. Jag kommer stå där och kolla så att de inte kör på vår längdhoppsgrop.

ARTIKELN HANDLAR OM