Hopf: "En livslång dröm i uppfyllelse"

FOTBOLL

Hopf och Salomonsson två av flera skrällar i Hamréns A-trupp

1 av 2 | Foto: Johannes Hopf stod i Hammarby innan han flyttade utomlands.

Erik Hamrén överraskade när han presenterade A-landslagtruppen inför landskamperna mot Turkiet och Tjeckien.

Johannes Hopf, målvakt i Genclerbirligi, tog en plats liksom FCK-vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

– En livslång dröm går i uppfyllelse, säger Hopf.

– Betyder väldigt mycket för mig, säger Augustinsson.

Att Benficas Victor Nilsson Lindelöf kom med i A-landslagstruppen efter sin sensationella insatser i såväl Champions League som portugisiska ligan kan inte anses som någon skräll.

Flera debutanter

Däremot överraskade Hamrén, som inte varit lika testvänlig under tidigare år, genom att plocka med flera A-landslagsdebutanter.

Före detta Hammarbymålvakten Johannes Hopf, numera hos turkiska tabellnian Genclerbirligi, har inga landskamper för Sverige, vare sig på U21- eller A-landslagsnivå sedan tidigare.

Han säger till Sportbladet:

– Det känns ju fantastiskt kul och inspirerande. De ringde för två timmar sedan, det var ett väldigt trevligt samtal.

Livslång dröm

– Det är en livslång dröm som går i uppfyllelse såklart. Och ett skriftligt mål jag haft på dörren varje gång, säger Hopf.

Inte heller Ludwig Augustinsson, som precis som IFK Göteborgs Emil Salomonsson varit med på januariturnén, men inte tidigare med det riktiga A-landslaget, håller igen känslorna:

– Det betyder väldigt mycket för mig att komma med. Jag har haft det som dröm och mål väldigt länge, och mer realistiskt och på allvar sedan jag kom till FCK. Mitt stora mål är att komma med till EM, säger vänsterbacken till Sportbladet.

Vad tror du om chanserna att få speltid?

– Jag hoppas kunna få spela. På den här nivån handlar det om att prestera hela tiden. De kraven är ännu högre i ett A-landslag. Jag tycker jag brukar prestera bra i sådana lägen. Det är bara stimulerande.

Även Victor Nilsson Lindelöf är med. Vad känner du kring det, ni känner ju varandra väl?

– Jag är jävligt glad för honom. Vi känner varandra väldigt väl. Gör man det bra i klubblaget så kan man få chansen. Jag tycker att jag har ett bra socutingöga och kunde faktiskt tänka mig att det här skulle kunna hända – så fort han fick chansen i Benfica. Så jag är inte helt förvånad, säger Augustinsson.

När Erik Hamrén presenterade truppen i Stockholm på Friends Arena tränade samtidigt IFK Göteborgs Emil Salomonsson på gymmet vid Kamratgården.

Omtumlad Salomonsson

Någon timme senare såg högerbacken både rörd och något omtumlad ut över alla reaktionerna när han intervjuades i appen Blåvitt Inifrån:

– Den här uttagningen är en fjäder i hatten för alla som varit med och utbildat mig, från knatte hela vägen hit. Det är många som har del i det här. Alla som pushat mig, fansen som har sjungit mitt namn, säger Salomonsson.

För 3,5 år sedan drabbades han av mag/tarmsjukdomen ulcerös kolit och tvingades till en riskfylld operation. Fotbollskarriären var i fara.

Nu är han uttagen i det riktiga A-landslaget.

–Det är extra skönt. Det är roligt. Det har ju hänt lite grejer på vägen..., säger han.

Sportbladets experter: Här är vår EM-trupp

ARTIKELN HANDLAR OM