Det här bevisar att Blanc gjort rätt

FOTBOLL

Frändén: Våren har bara börjat för Paris SG

TROYES. Det var fotboll, fest och final countdown i Troyes och PSG bjöd tillbaka med spektakel och glamour.

Första titeln är bärgad, men våren har bara börjat i den franska huvudstaden.

Inramningen var en påminnelse om vad Ligue 1 allt som oftast är, om man blickar bortom emirat-investerare och kändistäta vipläktare på Parc des Princes.

Troyes är den franska småstaden par excellence. Före match fick vi födelsedagsönskningar av speakern, 15-åriga cheerleader-tjejer i kortkort på innerplan och The final countdown i högtalarna innan det var dags för avspark.

Hemmalaget, toksist i Ligue 1, hade inte vunnit en enda gång på hemmaplan i år, och bara tagit sex poäng av 46 möjliga här.

Hur de förberett sig inför matchen? Mohamed Bradja, en del i den tränartrojka som fungerar som klubbens interimlösning, satt i alla fall inte framför tv:n med anteckningsblocket redo att analysera PSG:s eventuella svagheter under matchen mot Chelsea. Nej, han satt på den lokala puben i Troyes ihop med tränarkollegan Olivier Tingry – och hejade på PSG.

– Jag var supporter, absolut, det är jag varje gång PSG spelar i Europa. Det är roligare så säger Bradja till Le Parisien.

Som ett reklaminslag

Myndigheterna bedömde på förhand matchen som högriskabel och drog tillbaka de 500 biljetter som var sålda till PSG-fans utanför ramen för det officiella bortamatchsföljet. Väl på plats var de rödblå tröjorna ändå utspridda över läktaren på Stade de l’Aube och de parisare som gjort sig omaket att ta motorvägen två timmar sydöst om den franska huvudstaden fick valuta för pengarna, om man med det menar många mål och mycket mys. Med nio mål i dag har man gjort fler mål på Stade de l’Aube än hemmalaget, som gjort åtta stycken.

Zlatan ramade in en enastående ligasäsong med ett äkta hattrick och ett extra konstmål i slutet av matchen, och har gjort 27 mål på 24 spelade ligamatcher i år.

Så mycket mer finns inte att säga om krossen av Troyes, det var som ett regisserat reklaminslag av ett PSG på lekhumör, men det var inte den typ av matcher som säljer in Ligue 1 till omvärlden.

PSG krönte en fullkomligt strålande ligasäsong med att bli det lag i Europas fem stora ligor som säkrat titeln tidigast någonsin.

Det går att diskutera huruvida Paris Saint-Germain köpt sig till ligatiteln, (vilka lag som nu inte gör det i Europa) och varifrån pengarna kommer (en betydligt mer legitim diskussion att ta, men inte just i dag). Men det går inte att säga emot det faktum att parisarna förvaltat sitt ekonomiska försprång väl.

Ingen panik

Laurent Blanc, den i relationen med media ofta stingslige tränaren, har uppenbart hittat rätt samtalston med sin trupp. Mer specifikt har PSG:s tränare visat god spelförståelse flera gånger i år. Han höll fast vid Zlatan Ibrahimovic i startelvan även under tidig höst när det blåste snål motvind i opinionen. Blanc vägrade lyssna på vox populi och hade som betalning några veckor senare världens kanske hetaste anfallare till förfogande.

Han har roterat i startelvan och förberett sina bänkspelare tillräckligt väl under året för att ett PSG utan Marco Verratti skulle klara att möta Chelsea utan att gripas av panik.

Han har bänkat Edinson Cavani som haft disciplinära problem och han hanterade Serge Auriers egna lilla apokalyps som en god pedagog, utan att vika undan för problemet.

Laurent Blancs ledarstil har satt sig, den är inte särskilt auktoritär, men han lyckas balansera ett lag med superstjärnor och samtidigt hålla Zlatan Ibrahimovic på gott humör.

En liten guldstjärna också till klubbens rekryteringsarbete. PSG står faktiskt formellt sett utan sportchef sedan Leonardo lämnade jobbet för ett par år sedan, men där inhoppare Olivier Letang gjort det mesta rätt. I somras plockade man in allround-spelaren Benjamin Stambouli som alltid är redo att rycka in på mittfältet när hans tjänster behövs, och Angel di María, som utvecklats till just den kreative partner Zlatan Ibrahimovic behöver för att nå nya höjder.

Troyes ska ner i Ligue 2, PSG ska vidare upp bland solsystemen.

Nu har man tre veckor på sig att förbereda april där Champions League tar vid och där båda de inhemska cuperna ska in i slutfasen.

ARTIKELN HANDLAR OM