En träningoverall från ånge står och undervisar i fotboll

FOTBOLL

Bank: I kväll mullrar vulkanen igen – ledd av en svensk träningsoverall

1 av 2

BORDEAUX. Sommaren 2016 står en träningsoverall från Ånge och undervisar Europa i fotboll.

Det är inget nytt.

Det där har Lars Lagerbäck gjort länge.

Det är inte särskilt ovanligt att kläd­fabrikanter köper stora annonser i Gazzetta dello Sport för att hälsa till den ena eller andra stjärnan, det ena eller andra laget.

Vinner Juventus ligan är Adidas där och hälsar till sina hjältar.

Går det bra för Italien köper Puma lite ­utrymme för att hylla dem.

Däremot har det aldrig tidigare hänt att l­illa Errea breder ut sig på en helsida med ett foto där personalen klätt upp sig i isländska fotbollströjor och gör ”vulkanen” utanför ­företagets huvudkvarter.

Nya tider i fotbolls-Europa.

Lars Lagerbäck och Zara Larsson är de e­nda två svenskar som fortfarande får EM-läktare att gunga.

2008 drog den isländska f­inanskraschen med sig både N­ederländerna och England

i fallet, vilket utlöste en fullskalig diplomatisk kris med 40 miljarder kronor på spel. 2016 har ett isländskt fotbollslag skämt ut både Nederländerna och England.

De hade inte gjort det utan Lars Lagerbäck.

Historien är antingen blind eller ironisk ­eller båda delar. Hur ska man annars f­örklara att Lagerbäck dansar på toppen av världen just nu?

”Fakta är blah blah”

I går publicerade den tyska kvalitets­tidningen Die Zeit en alldele lysande långläsning under rubriken ”Das Zeitalter der Fakten ist vorbei”, ”Faktats tidsålder är förbi”.

Texten handlade om populismens seger över förnuftet, om det faktum (!) att vår tids politiska vinnare har mer gemensamt med Homer Simpson än med kunskapsidealen.

Som Homer sa:

– Fakta är blaha blaha. Man kan använda dem till att bevisa vad som helst.

Samtidigt skär toppfotbollens minste opportunist lavaguld med sin patologiska integritet, sin fakta-fanatism, sitt 4-4-2.

Han har inte gjort Islands spelare bättre. Han har bara gett dem möjligheterna att v­isa hur bra de är.

Det finns många som är skickligare matchcoacher, det finns många som är mer flexibla eller starkare som k­ommunikatörer.

Lagerbäck brinner för andra saker: fakta, tydlighet, något så grund­läggande som utbildning.

I dag står han mitt i strålkastarljuset i Paris, alla pratar om hans succé som tränare – just därför kan det passa fint att presentera den a­ndre Lars Lagerbäck.

Den 22 septemer i fjol samlades representanter – de var runt 160 totalt – för Uefas 54 medlemsförbund i Bratislava. Vartannat år hålls en workshop på ämnet t­ränarutbildning, den här gången fick ett av framförandena särskilt mycket uppmärksamhet.

Det var Lars Lagerbäck som pratade.

Han är den ende förbundskaptenen som sitter med i Uefas Jira Panel, kommittén som drar upp riktlinjerna för tränarutbildningar i Europa. Föredraget i Bratislava togs emot med applåder.

– Ja, absolut. Han gav en väldigt detaljerad beskrivning av sin tränarfilosofi, sina principer. Han hade så många bra exempel som han delade med sig av.

Har aldrig varit mer modern

Jag har ringt upp Frank Ludolph, tysken som är utbildningschef i Uefa.

För honom är Lars Lagerbäck ett pålitligt bollplank sedan väldigt länge. Lagerbäck har suttit med i Jira-panelen i tolv år nu, med högdjur som den tyske ideologen Frank Wormuth.

– Åh, han är mycket uppskattad. En av seniorerna i gruppen. Genom sin meritlista som tränare har han en väldigt stark röst, säger Ludolph.

– Lars förstår utlärningsprocesser helt och fullt. När han pratar lyssnar man.

Lars Lagerbäck fyller 68 efter EM, hans grå eminens har aldrig varit mer modern än nu.

– Lars för 20 år sedan är inte samma som

i dag, det är tydligt. Jag behöver ju inte berätta det för dig. I Bratislava pratade han om s­ina erfarenheter, vad han lärt sig.

– Du har sett hela processen. När han började jobbade han med Tommy (Söderberg), sedan blev han ensam tränare, han har definitivt lärt sig mycket kring beslutsfattande, hur man närmar sig spelare, hur man hanterar stjärnor, det är sådant man måste lära sig. Han är väldigt öppen.

Han har ju arbetat som tv-expert de senaste åren. Håller du med om att han blivit en bättre kommunikatör av det?

– Absolut, absolut.

Gör rätt sannolikhetskalkyler

I kväll går en svensk träningsoverall in på Stade de France för att leda Island i sitt livs mest sensationella match: en EM-kvartsfinal mot Frankrike.

Jag tror inte de har en chans, men jag litar på att de inte kommer att göra det enkelt för Frankrike.

De kommer att stå rätt, springa rätt, g­öra rätt sorters sannolikhetskalkyler när de går till anfall.

Och när vulkanen mullrat klart? Då tar Lars Lagerbäck sin overall och tackar för sig.

I torsdags, medan Europa hetsade om vikingar och italienska klädföretag gjorde vulkanen, slog han sig ner med Frank L­udolph och pratade om ­utbildning och utveckling.

– Han är väldigt hän­given, meddelar Ludolph.

– Vi ser fram emot att ha honom ombord även i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM