"Vi ska vara bättre, men inte knäcka dem..."

FOTBOLL

Förbundskapten inför mötet med Luxemburgs unga talanger

LUXEMBURG. Luxemburg är rankat 145:a i världen.

Men svenska landslagets Janne Andersson har respekt för fredagens motståndare - och lagets unga talanger.

Vincent Thill är bara 16 år och han imponerar på den svenska landslagsledningen.

– Vi ska vara bättre, men inte knäcka dem, säger förbundskaptenen

I morgon spelar det svenska landslaget sin andra VM-kvalmatch för hösten.

Efter Holland väntar Luxemburg, en liten nation men det lurar inte förbundskapten Janne Andersson.

Det handlar om att gå in i matchen med rätt inställning.

– Det handlar om respekt. Man talar om de här blåbärsnationerna, de mindre länderna. Men fotbollsvärlden har jämnats ut. Är man inte beredd att göra det grundläggande jobbet så är det svårt. Sverige var här senast 1999 och då var det större skillnad med länderna, men man vann ändå bara med 1-0, säger Janne Andersson.

Under förmiddagen hade det svenska laget teorigenomgång. Luxemburgs match mot Bulgarien, förlust 3-4, i september var i fokus.

– Det hände mycket under de sista 30. Det var bra mål från båda lagen. Luxemburg visade sin offensiva sida och hur de ville spela, så det blir viktigt att stoppa det sättet som de vill spela matchen på, säger Janne Andersson.

16-årig talang

Han var mest imponerad över det mod som präglade Luxemburgs spel.

I laget finns flera unga spelare. Vincent Thill är 16 år och spelade från start mot Bulgarien.

När Janne Andersson på presskonferens fick en fråga om hur de ska "knäcka" de unga talangerna så påpekade tränaren snabbt:

– Man ska inte knäcka dem... 16-åringen en supertalang som vill vara rörlig. Han ska inte få utrymme. De känns som att de, som vi, är i en ny fas också. De har en mod och ambition som är häftig. Då spelar ålder mindre roll. De har ett mod som är imponerande, säger Janne Andersson.

Gerson kan inte spela

Mikael Lustig tillhör de etablerade svenska landslagsspelarna och han vet att det krävs ett hårt jobb på fredag. Det går inte att förvänta sig en lätt match

Sverige har bra facit mot "blåbärsnationer", det tror Mikael Lustig kan bero på den svenska organisationen och inställningen.

– Vi spelade mot Färöarna för några kval sedan och låg under en bit in i andra halvlek. Vi är medvetna om att det kan bli en tuff match, men inställningen måste vara där i 90 minuter, säger Mikael Lustig.

Alla Sveriges spelare är tillgängliga för spel. För Luxemburgs del saknas däremot den viktiga Lars Krogh Gerson, som spelar i Gif Sundsvall och som Janne Andersson haft i IFK Norrköping. Han har fått en fraktur på foten.

Dessutom saknas försvarsspelaren Maxime Chanot som har problem med sin rygg.