Bank: Hamrén fick inga svar

FOTBOLL

Sportbladets krönikör om vilka som stärkte sina EM-aktier

1 av 2

Ingen fart, ingen puls, ingen vinst. Inga skador, inga orosmoln, ingen förlust.

Halvtomt glas eller halvfullt?

Vi fick inga svar på det, och med 73 dagar kvar till EM-premiären fick väl tyvärr inte Erik Hamrén det heller.

Nä, allting går faktiskt inte att sälja med mördande reklam.

Inled en landskamp med att pumpa ”Battle without honor or humanity” från högtalarna, krydda med ett inofficiellt VM i klichéer – ”Allt för tröjan!”, ”Den gula väggen!” – från fotbollsförbundet, men det hjälper faktiskt inte.

I förra veckan, i Antalya, sa både spelarna och Erik Hamrén att det känts ”nästan som en tävlingsmatch” efter 1–2 mot Turkiet.

I går kändes det, om vi ska vara snälla, nästan som en match.

Tjeckien hade förlorat fem av sina senaste sex träningslandskamper, och gjorde sitt bästa för att förlora en till. När det hade gått fem minuter hade tjeckiska backar spelat fram till ett svenskt halvläge och ett svenskt friläge (Zlatan Ibrahimovic missade det), sedan ägnade de sig mest åt att stå stilla och lågt runt det dekonstruktiva mittfältsankaret Darida och vänta på att Sverige skulle hitta på något. De krympte ytor, stängde till, försökte täta hål innan båten sjönk.

Isak förstemålvakt i EM

Mot den sortens motstånd krävs att man klarar att driva upp tempo, flytta bollen, slå lagdelar med spel i djupled, men Sverige hade varken fart eller fantasi nog för att ens försöka särskilt ofta.

Zlatan Ibrahimovic brukar vandra hemåt när han tappat tålamodet, men det brukar dröja en halvtimme eller så. Det här var den sortens match då tålamodet tröt redan efter den tredje backlinjespassningen i sidled.

Det var ett träningspass, den sorts match där det var lättare att gå bort sig än att gå framåt. Men det var också den sista landskampen innan Erik Hamrén ska ta ut sin EM-trupp, så någon sorts svar måste vi ändå försöka vaska fram.

Längst bak: Andreas Isaksson. Det lär krävas en jordbävning för att peta honom från platsen som förstemålvakt mot Irland, han radade upp en ny Isaksson-landskamp, med trygga räddningar och vakna utrusningar.

Lite längre fram: Martin Olsson vann samlingens internmatch mot Ludwig Augustinsson på teknisk knockout, Augustinsson får vänta till hösten med ett returmöte. På andra sidan hade Emil Salomonsson positionsproblem och teknikproblem som hans löpstyrka inte är i närheten av att kompensera för. Victor Nilsson Lindelöf etablerade sig som utmanare i mitten med en match som var mer okej än glimrande.

Berg slugare än Guidetti

På mitten: Erkan Zengin aktiekraschade i Antalya, polaren Jimmy Durmaz gick i alla fall inte framåt mot Tjeckien. Oscar Lewicki blandade huvudlösa (så att säga) hemåtnickar med anonymitet, medan Oscar Hiljemark i alla fall hade en inledande kvart då han visade den där sortens fart och tvåvägsfrenesi som brukar tilltala Erik Hamrén.

Längst fram?

Om Hamrén letade efter stärkta teorier så var det där de fanns.

Sverige kommer att behöva en defensivt skicklig anfallare i EM – de kommer, i många matcher, att behöva två – och där är Marcus Berg fortfarande slugare än John Guidetti.

Mycket av det där är svårt att upptäcka för den som tv-tittar på fotboll, för försvarsjobb handlar inte om den där sortens publikfriande trettiometerslöpningar som signalerar ”laboro, ergo sum” (”jag arbetar, alltså finns jag till”).

Det handlar om signaler, om att styra, om att aldrig slarva med att stå rätt.

Guidetti är en fantastisk avslutare, en konkret sista-tredjedels-löpare, men han behöver komplettera med den defensiva biten för att bli en startspelare.

Marcus Berg behöver göra mål.

”Ibland  är det folköl också”

Efter en kvart av en sömnig match på Friends Arena trampade Martin Olsson runt på sin vänsterkant och skickade in ett inspel. Berg föll in i förstaytan och tryckte till med en avslutarfot – 1–0 för Sverige mot Tjeckien, 1–0 för Berg mot Guidetti.

Nu blev det 1–1 till slut, Sverige borde väl vunnit och lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic borde väl inte gått av planen först av alla efter slutsignalen. Med 73 dagar kvar till EM spelade Irland oavgjort på hemmaplan, medan Belgien och Italien förlorade.

Sverige fick ingen fart, ingen puls, ingen vinst, inga skador, inga orosmoln och ingen förlust.

– Alla som håller på med fotboll vet att det inte alltid är champagne. Ibland är det folköl också. I dag var det lite mer åt det hållet, sa Erik Hamrén.

Om han inte svarade på om glaset var halvfullt eller halvtomt, så hade han i alla fall en bild av vad det innehöll.

Den här kvällen blev inte mycket roligare än så.

EM-KOLLEN BELGIEN

Foto: Hazard.

Den senaste landskampen: Portugal (b) i går 1–2.

Matcher inför EM: 28 maj: Schweiz (b), 1 juni: Finland (h).

Skador: Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Divock Origi, Christian Benteke, Yannick Ferreira Carrasco.

■ ■ ■

Gert Gysen, belgisk journalist på Het Nieuwsblad:

Dina främsta intryck av Belgien just nu?

– Som det är just nu spelar Belgien med lite av ett B-lag. Det finns flera spelare som måste bli friska och komma i form. Gör de bara det så har vi ett lag som kan gå långt i EM.

Hur uppfattar du fansen/folkets tro på sitt lag?

– Det är andra stora mästerskapet för den här generationen spelare. Alla förväntar sig minst semifinal. Men pressen på spelarna är hög. Det finns frågetecken för i stort sett varje position.

Vilken är Belgiens största utmaning inför EM?

– Den stora diskussionen nu i Belgien är om Lukaku kan axla ansvaret som anfallare. Normalt sett är det Benteke som ska spela, men han får lite speltid i Liverpool och det är osäkert på om hans form kommer att räcka till under EM. Sen handlar det förstås om att få Eden Hazard i gammal bra form också.

■ ■ ■

• Trolig startelva i EM:

Thibaut Courtois

•••

Toby Alderweireld

Vincent Kompany

Thomas Vermaelen

Jan Vertonghen

•••

Radja Nainggolan

Kevin De Bruyne

Axel Witsel

•••

Dries Mertens

Christian Benteke

Eden Hazard

EM-KOLLEN IRLAND

Foto: O'Neill.

De senaste landskamperna: Schweiz (h) i fredags 1–0, Slovakien (h) 2–2 i går.

Matcher inför EM: 27 maj: Holland (h), 31 maj: Vitryssland (h).

Skador: Kevin Doyle, Robbie Keane, Daryl Murphy, Jonathan Walters, Harry Arter plus frågetecken för Anthony Pilkington som har knäproblem och svårt att upprätthålla regelbunden träning. Målvakten Rob Elliot skadade sig i samband med landskampen mot Slovakien i går och det är oklart hur länge Newcastlemålvakten blir borta från spel.

■ ■ ■

Sportbladets spion Michael Wagner:

Dina främsta intryck av Irland just nu?

– Ett lag på uppenbar uppgång. Irland har lyft ett 30-tal placeringar på Fifas ranking under de senaste åren. De har gjort det med klassisk gammalbrittisk fotboll som gett oavgjort borta och seger hemma mot Tyskland i EM-kvalet och även oavgjort hemma mot England.

Hur uppfattar du fansen/folkets tro på sitt lag?

– Försiktig optimism, framför allt efter elva raka matcher på hemmaplan utan förlust och bra resultat mot större landslag. Samtidigt vet fansen att EM-kvalet vid flera tillfällen hängde på en skör tråd. Tre matcher räddades på övertid till två oavgjorda och en seger. Men fler av de yngre spelarna har fått mer speltid i klubbar på bra nivå.

Vilken är Irlands största utmaning inför EM?

– Att undvika en repris från 2012. Inför EM i Polen och Ukraina var förhoppningarna på Irland stora. Landslaget kom till EM-slutspelet med 14 matcher i följd utan förlust. Facit i EM: utslaget efter tre raka förluster och 1–9 i målskillnad.

■ ■ ■

• Trolig startelva i EM:

Darren Randolph

•••

Seamus Coleman

Shane Duffy

John O’Shea

Stephen Ward

•••

Jeffrey Hendrick

Glenn Whelan

Jamie McCarthy

Robbie Brady

•••

Shane Long

Jonathan Walters

EM-KOLLEN ITALIEN

Foto: Föll tungt igår.

• De senaste landskamperna: Spanien (h) i fredags 1–1, Tyskland (b) i går, förlust med 4–1.

• Matcher inför EM: 29 maj: Skottland (h), 6 juni: Finland (h).

• Skador: Giorgio Chiellini, Claudio Marchisio, Marco Verratti, Ciro Immobile och Andrea Barzagli.

■ ■ ■

Sportbladets spion Jennifer Wegerup:

Dina främsta intryck av Italien just nu?

– Ett landslag som börjat hitta sin identitet under Antonio Conte. Det är många unga spelare och inte så erfaret och stjärnspäckat som man är van vid med Italien. Men lägstanivån är ändå hög. Hur det står till med spetskompetensen återstår att se. Mot bästa motstånd, Tyskland, ser vi hur mycket som saknas. Men samtidigt var många av de bästa i Italien skadade.

Hur uppfattar du fansen/ folkets tro på sitt lag?

– Italienarna tvivlar ofta på sitt landslag, så även nu. Även fotbollsexperterna tror att Italien får det tufft i EM. Samtidigt vet man att laget ofta presterar bra i mästerskapen.

Vilken är Italiens största utmaning inför EM?

– Att man spelat ihop så lite. Conte har varit mycket missnöjd med att fått så lite tid med spelarna och lägret i februari ställdes in. Nu vet alla dessutom att Conte slutar efter EM.

■ ■ ■

• Trolig startelva i EM:

Gianluigi Buffon

•••

Andrea Barzagli

Leonardo Bonucci

Giorgio Chiellini

•••

Alessandro Florenzi

Marco Verratti

Claudio Marchisio

Emanuele Giaccherini

•••

Antonio Candreva

Simone Zaza

Lorenzo Insigne

EM-KOLLEN SVERIGE

• De senaste landskamperna: Turkiet (b) 1–2, Tjeckien (h) 1–1.

• Matcher inför EM: 30 maj: Slovenien (h), 5 juni: Wales (h).

• Skador: Pierre Bengtsson.

■ ■ ■

• Sportbladets spion Petra Thorén:

Dina främsta intryck av Sverige just nu?

– Efter en svag höst och risken att missa EM hittade Sverige rätt mot Danmark med ett kompakt, aggressivt försvarsspel. Känslan kring laget är positiv och nya spelare tar chansen. Släpper fortsatt in en del onödiga mål. Zlatan var inte i form mot Tjeckien, det blir annat i EM.

Hur uppfattar du fansen/folkets tro på sitt lag?

– Efter bristen på engagemang på Friends i går kan man ju undra om fansen tror och älskar sitt lag. Men vi vet att fansen finns där och kommer att lyfta sitt blågult i EM. Känslan är att Sverige med Zlatan i spetsen kan ta sig vidare från gruppspelet, men inte räcker mot de stora lagen i EM.

Vilken är Sveriges största utmaning inför EM?

– Att undvika skador, främst på nyckelspelare som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Granqvist eller Kim Källström Spetsen finns, men bredden är svag. Sen måste Zlatan Ibrahimovic konservera sin form (lite sjuk i går) och Andreas Isaksson helst få speltid i Kasimpasa.

■ ■ ■

• Trolig startelva i EM:

Andreas Isaksson

•••

Mikael Lustig

Erik Johansson

Andreas Granqvist

Martin Olsson

•••

Sebastian Larsson

Albin Ekdal

Kim Källström

Emil Forsberg

•••

Marcus Berg

Zlatan Ibrahimovic

ARTIKELN HANDLAR OM