”Jag pratade med Hamrén om Forsberg”

FOTBOLL

Så lockades svensken till tyska andraligan: ”Han kan bli bättre i Bundesliga

Leipzig. Ralf Rangnick, 57, lockade Emil Forsberg från Champions League till en andraliga.

Han bjöd till och med ner förbundskapten Erik Hamrén för att få till övergången.

– Det var viktigt att Emil inte skulle missgynnas av flytten hit, säger Rangnick till Sportbladet.

Foto: Ralf Rangnick.

För drygt ett år sedan lämnade Emil Forsberg Malmö FF för RB Leipzig. I januari 2015 gjorde han den omtalade flytten.

Mannen som övertalade honom var Ralf Rangnick.

– Självklart var det inte lätt att övertala honom, han hade bud från klubbar i högstaligan i Frankrike. Vi är väldigt glada att ha honom här, säger 57-åringen.

”Erik sa inga problem”

Tränaren berättade att han bjöd ner Erik Hamrén till Leipzig. Rangnick ville inte att Forsberg skulle ha svårare att ta en landslagsplats på grund av en flytt till andraligan i Tyskland.

– Jag pratade med Erik Hamrén eftersom det var viktigt för Emil att inte missgynnas av en flytt hit. Erik var här i två dagar och vi visade honom allting. Vi visade honom var vi vill nå och vad som förmodligen kommer att hända i framtiden. Och Erik sa ”inga problem” om han får regelbundet med speltid här. Då har han samma möjlighet som andra att komma med i landslaget, säger Rangnick.

Det första halvåret var kämpigt för ”Mini-Foppa”, han gjorde inte ett enda ligamål. Men den här säsongen har det blivit sex mål och fem assists.

– Den här säsongen är bättre. Tidningen Kicker har utsett honom till andraligans bästa spelare. Jag tycker att han är en av de bästa spelarna i ligan, han är väldigt viktig för oss, säger Rangnick.

Forsberg skrev nyligen på ett femårskontrakt med Leipzig. Enligt uppgifter till Sportbladet får han en årslön på 30-35 miljoner kronor.

”Vill ha fler Emil Forsberg”

Rangnick har inga planer på att sälja 24-åringen.

– Vi vill ha fler Emil Forsberg i vår trupp, haha. Vi vill ha fler spelare med sådana kvalitéer.

– Självklart är det i slutändan alltid viktigt vad spelaren vill göra. Om han någon gång inte vill vara kvar här så får vi prata med honom då. I fotbollen kan man aldrig säga aldrig. Men just nu trivs han här och vi trivs med honom.

Leipzig toppar 2.Bundesliga med nio omgångar kvar.

Igår förlorade man seriefinalen mot Freiburg med 1-2. Det gör att det skiljer tre poäng mellan ettan och tvåan i tabellen.

Leipzig siktar på att nå Bundesliga till sommaren. Sedan vill man klättra mot toppen.

– Vi vill bli så bra som vi kan bli. Vi vill se hur långt vi kan komma. Vi vill tillhöra den övre halvan nästa år och de närmaste åren vill vi helst tillhöra topp fem. Självklart vet vi att vi har mycket jobb framför oss.

– Om vi lyckas ta in bra spelare och förstärka truppen kan jag inte se hur vi inte kan komma att tillhöra topp fem. Men första steget är uppflyttning. Det är det viktigaste målet för oss.

Det är många fans som har protesterat mot RB Leipzigs framfart i Tyskland.

När Leipzig tog emot Union Berlin för några veckor sedan valde bortalagets fans att protestera genom att strunta i att se första kvarten.

”Det är upp till dem”

Men Rangnick vill inte lägga någon krut på protesterna.

– Det är upp till dem. De kan komma hit och se sista minuterna bara. Hur galen är man om man åker från Berlin för att missa de första 15 minuterna? När de gick ut och ställde sig på läktaren var vi redan i ledningen med 1-0. Förra säsongen missade de första halvtimmen, då var vi i ledningen med 3-0.

Du har varit med och fört upp Hoffenheim till Bundesliga. Hur skulle du jämföra det projektet med det här?

– Det finns vissa likheter. Men den stora skillnaden är att det här är en stor stad och Hoffenheim är ett litet samhälle med 3 000 invånare. Här pratar vi om 580 000 invånare och Leipzig är den snabbaste växande staden i Tyskland. Vi har runt 30 000 åskådare på vår arena och förhoppningsvis kommer det vara slutsålt på många matcher i framtiden. De sakerna som finns här är fantastiska.

– En annan skillnad är sponsorn. I Hoffenheim var det en individuell sponsor, Dietmar Hopp. Han spelade för klubben när han var ung. Här sponsras vi av ett företag, ett av de största företagen i Europa.

”Skulle vi förmodligen vinna ligan enkelt”

RB Leipzig har värvat nya spelare varje gång de gått upp en division. Och det kommer att bli likadant när laget når Bundesliga.

Emil Forsberg, som har en fri roll på planen i dag, kommer ändå få behålla nummer 10.

– Det är hans nummer. Han kommer att få behålla det. Varför skulle han inte göra det?

– Om vi skulle ha elva spelare som var bättre än Emil skulle vi förmodligen vinna ligan enkelt, haha.

– Spelstilen i Tyskland passar honom bra. Jag tror att det kommer att bli lättare för honom i Bundesliga. Med hans spelstil så tror jag faktiskt att han kan bli bättre i Bundesliga. Han har en otrolig talang.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga