Snackisarna som aldrig syntes i tv

Heligaste hemligheten, Bluffen i mannen på gatan, Zlatan stora ekonomiska vinnaren och jurykaoset

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fotbollsgalan är över och samtidigt som många av deltagarna fortfarande sover ruset av sig är det hög tid att sammanfatta intrycken från Globen.

Här är händelserna som tv-kamerorna till stor del missade – skildrade från pressrummet bakom kulisserna.

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET
Andreas Granqvist.

Galans heligaste hemlighet

Vem som skulle vinna Guldbollen läckte ut redan innan sändningen och bekräftades dessutom indirekt av förbundet själva när de valde att promenera Andreas Granqvist längs den blå mattan och förbi den samlade pressen tre timmar innan priset skulle delas ut.

Ingen trodde väl att han var där bara för att hämta troféen som årets back? Nej, det är knappast den typ av utmärkelse du trycker in en gala i ett pressat klubblagsschema och tar flyger från Krasnodar för att hämta.

Granqvist var också, tillsammans med skadade Jakob Johansson, FC Köpenhamns Robin Olsen och Östersunds Ken Sema, de enda spelarrepresentanterna från herrlandslaget närvarande. Men hur förbundet egentligen löst ”Granens” reselogistik skulle visa sig vara galans allra heligaste hemlighet.

För samtidigt som ingen hade några problem att avslöja att backen skulle vinna priset på förhand så var det helt omöjligt att ta reda på hur Granqvist fått ihop kvällen rent praktiskt.

Står det ett privatplan och väntar sen, frågade Sportbladet huvudpersonen själv halvt på skämt.

– Det får du prata med TV4 och Svenska fotbollförbundet om. Det är de som löst min resa, sa Granqvist.

TV4:s pressansvarig Martin Nersing:

– Kolla med Ester på förbundet som ansvar för deras resor.

Ester Kristiansson, Svenska fotbollförbundet:

– Föreslår att du kollar med Bodell, jag har inte varit inblandad.

Niklas Bodell, presschef för herrlandslaget:

– Det kan nog bara han (Granqvist) själv svara på. Det vet jag faktiskt inte hur det gick till.

Hade de lånat ett Jas-plan av försvaret eller?

Foto: Andreas Bardell / ANDREAS BARDELL
Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan galans stora ekonomiska vinnare

Lanseringen i början av september var definitivt mer genomarbetad än Henrik Hjelts skämt under Fotbollsgalan och inför den stora festen i Globen satte sig huvudpersonen själv också i en lång intervju med den av sponsorn Volvo anlitade Jan Gradvall för att göra reklam för priset (och sig själv).

Men när den där nummer tio väl skulle delas ut lyste Zlatan med sin frånvaro. Fullt förståeligt med tanke på Manchester Uniteds spelschema men samtidigt ett faktum som väcker frågor kring hur engagerad 36-åringen egentligen var i priset?

Visst borde Zlatan anat att han inte skulle kunna närvara på galan? Eller hade han kanske kunnat närvara om det funnits en extra gyllene anledning till det?

Nu fick Tommy Söderberg dela ut Zlatans pris till de välförtjänta pristagarna från Locker Room Talk. Zlatan hade innan utdelningen heller varken hört av sig direkt till Söderberg eller pristagarna utan bara kommunicerat via Svenska fotbollförbundet.

Det och genom de små hälsingsvideorna där PR-geniet passade på att göra lite klädreklam inför storpubliken.

I pengar räknat tjänade Zlatan garanterat mer på Fotbollsgalan än hela damlandslaget tillsammans.

Foto: TV4.
Rachel Potter.

”Mannen (kvinnan) på gatan”

TV4 valde under galan mycket lägligt att hylla Östersunds FK för deras fantastiska Europa League-skrällar. För att få ihop inslaget om klubbens osannolika resa genom seriesystemet och hela vägen ut i Europa hade produktionen innan festen i sann gammaljournalistisk anda åkt till Jämtland för att ta reda på hur framgångarna egentligen påverkat ”mannen på gatan”.

– Det är många som känner sig stolt att komma från Östersund även om de är ointresserade av fotboll. Men fotboll har satt Östersund på kartan, sa en inte helt obekant kvinna på bruten svenska.

Namnskylten: ”Rachel Potter – Östersundsbo”. Jo tack, Östersundsbo och fru till ÖFK:s tränare Graham Potter.

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET
Jesper Blomqvist.

TV4:s pengapress

Idol, Let's dance, Peppe, Steffo, Anders Öfvergård... TV4 satte svenskt rekord i cross-promotion under galan och passade även på att pressa in ett ”tittarnas pris” i ekvationen för att få tv-publiken att även lyfta telefonen.

Men prestigen i Årets prestation lyckades de samtidigt trampa sönder direkt när de aktuella spelarna, bland annat Brwa Nouri och Saman Ghoddos, på väg in i Globen inte hade en aning om att de hade chans på ett pris och själva utdelningen till Östersunds FK sedan fick springas igenom snabbare än ett 60-meterslopp när programtiden började rinna ut.

Då slog Östersund ändå svenska herrlandslaget i omröstningen.

Foto: Andreas Bardell / ANDREAS BARDELL
Pia Sundhage.

De störande frågorna

Pia Sundhage red även hon, precis som damlandslaget, in med ett rykande hett nytt förbundsavtal. För Sundhage som ny förbundskapten för U17-landslaget.

Men tro inte att 57-åringen viker en tum från sina värderingar för det. Redan på den blå mattan på väg in i Globen delade hon ut den tyngsta kängan mot Svenska fotbollförbundets toppar på hela kvällen.

För samtidigt som generalsekreteraren Håkan Sjöstrand beklagat sig över hur damlandslagets avtalsutspel störde herrarna dagen innan den avgörande VM-kvalmatchen mot Italien hade Pia Sundhage nu för första gången förstått att avtalsförhandlingen låg som ett irriterande moment för damlandslaget under hela sommarens EM-slutspel.

– Om du ska spela fotboll och så har du ett avtal som ligger i nacken på en. Det är oprofessionellt och det skulle ha gjorts innan och man skulle ha kommit överens innan, sa Sundhage.

Sedan belönades hon ytterst välförtjänt med Fotbollskanalens hederspris.

Foto: ANDREAS BARDELL
Andreas Granqvist med Aftonbladets Guldbollen.

Jurykaoset

Det går inte att tala om Fotbollsgalan utan att beröra den stora debatt som uppstod efteråt. Den om Andreas Granqvist verkligen var rätt val till Aftonbladets Guldbollen.

Vi kan börja med att redovisa statuterna:

"Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet."

Här gäller det inte premiering av en spelare efter någon särskild match utan efter en hel säsongs insatser, och i bestämmelserna för priset trycks det särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas. Den som "…med skickligt och föredömligt spel främst bidragit till sitt lags framgångar och hedrat sin klubb och sitt land."

Sedan är det upp till var och en att göra sitt val. Undertecknad, som inte har någon som helst insyn i juryarbetet, nöjer sig med att konstatera att Simon Bank i sin krönika bekräftade ”ett låst läge” och noterar att halva juryn består av representanter från Svenska fotbollförbundet vars lagkapten två dagar före jurymötet hade tagit dem till VM. Andra halvan kommer från Aftonbladet.

Samtidigt är det svårt att snacka bort att landslagets enskilt viktigaste spelare under hela det lyckade kvalspelet varit just Granqvist. Eller som tränarprofilen Hasse Backe uttryckte det innan galan:

– Jag tycker att han burit landslaget i 1,5 års tid och har man burit ett landslag i kaptensrollen är man Sveriges viktigaste spelare för mig.

Klart är i vilket fall att priset engagerar.

LÄS MER: Zlatan kommer till Fotbollsgalan
LÄS MER: Alla nominerade på Fotbollsgalan

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.