Marta: ”Kanske dags att göra något annat”

Marta Vieira da Silva har hunnit bli 32 år gammal och nu börjat fundera på framtiden efter snart två säsonger i USA.

För Sportbladet berättar hon om kärleken till Sverige, drömmen om att vinna VM-guld med Brasilien och livet efter fotbollen.

– Vi kommer spela säsongen ut och sedan tar jag en paus för att fundera lite på vad jag vill göra, säger hon till Sportbladet.

I april 2017 stod det klart att Marta Vieira da Silva lämnade FC Rosengård och damallsvenskan för kanske sista gången när hon skrev på ett tvåårskontrakt med Orlando Pride i National Women's Soccer League.

Spelaren, som blivit utnämnd till världens bästa fem gånger i sin karriär, svarade för 13 ligamål under debutsäsongen i USA och var med om att föra laget till slutspel.

Men någon titel blev det inte under fjolårssäsongen, och i dagsläget ser det inte ut att bli någon titel nu heller.

Med två matcher kvar av grundserien placerar sig Orlando Pride på femte plats i ligan, en poäng bakom Chicago Red Stars som innehar den sista slutspelsplatsen.

”Förtjänar det inte”

När Sportbladet når 32-åringen har det gått tre dagar sedan laget åkte på en blytung 0–3-förlust mot seriesuveränen North Carolina Courage.

– Det är det bästa laget i ligan och det är svårt att spela mot dem. Jag tror att de hade hållit bra nivå mot de bästa lagen i Europa, berömmer Marta.

När samtalet glider över på hennes egen och lagets prestation är tongången inte lika positiv.

– Den här säsongen har varit upp och ner. Vi har varit väldigt ostabila. Jag känner att jag kunnat göra det bättre. Till helgen har vi en match vi måste vinna då vi möter en av våra konkurrenter till playoff (Chicago Red Stars). Men jag känner att med det vi presterat som lag match efter match förtjänar vi inte att gå till slutspel. Jag vill inte kritisera laget, men vi tillsammans har inte gjort det så bra. Kollar man på papperet och spelarna som är här borde vi ligga bättre till. Men vi fixar säkert slutspel i slutändan, säger Marta som gjort fyra mål på 16 matcher.

Kontraktet går ut

Den 8 september spelas sista grundseriematchen för säsongen. Vill det sig illa kan det vara sista matchen brasilianskan gör i klubben. I oktober går hennes kontrakt ut. När Marta pratar om framtiden är hon svävande.

– Om jag känner att jag börjar tappa lite, så är det kanske dags att göra något annat. När jag var 20 år kände jag inte som nu. Då kunde jag springa hundra meter tio gånger i rad utan problem. Just nu är det klart att jag inte kan springa på samma sätt, man måste tänka lite mer. Men så länge jag känner att jag kan hjälpa laget kommer jag fortsätta spela, säger hon och fortsätter:

– Kontraktet går ut i år och vi startar inte förrän nästa år (NWSL drar igång i mars). Just nu finns ingenting. Jag har tid för att tänka. Vi kommer spela säsongen ut och sedan tar jag paus och funderar lite på vad jag vill göra. Några klubbar i Europa har visat intresse. Antingen spelar jag en kortare säsong eller så tar jag semester. Jag har match med landslaget – Frankrike och England i oktober – så det blir ett viktigt beslut för mig efter säsongen, om jag ska fortsätta spela eller ta en paus.

Marta i Rosengård.
Marta i Rosengård.
Marta i Orlando Pride.
Marta i Orlando Pride.

Något som kan påverka storstjärnans beslut är det faktum att fotbolls-VM spelas i Frankrike till sommaren, dit Brasilien kvalificerade sig som första lag.

”Likadant för Messi”

Världsmästerskapet 2015 i Kanada slutade i ett stort fiasko för brasilianskorna som fick respass redan i åttondelsfinalen mot Australien.

– Man vill alltid vara med med landslaget. Men jag måste träna bra och se till att må bra. Jag tror fortfarande att jag kan hjälpa landslaget på ett bra sätt. Jag har en bra dialog med tränaren (Oswaldo Fumeiro Alvarez) och vi håller kontakten jämt. Jag tänker att jag vill spela ett mästerskap till.

Du har en enorm meritlista med flera titlar, men ett VM-guld saknar du.

– Det är likadant för Messi, haha! Får jag möjligheten att spela kommer jag göra allt för att vinna. Sedan får vi se om vi klarar det.

Trots att Marta inte hinner besöka Sverige speciellt många gånger på ett år, pratar hon väldigt varmt om landet som hon tillbringat stora delar av sin professionella fotbollskarriär i.

Hunden i Västerås

Strax innan storstjärnan lämnade Rosengård för Orlando blev hon svensk medborgare och har numera dubbelt medborgarskap, brasilianskt och svenskt.

– När jag har semester åker jag alltid först till Sverige och sedan till Brasilien. Jag var där senast i februari och har fortfarande min hund i Västerås.

Damallsvenskan hinner dock Marta inte följa speciellt väl.

– Jag ser Rosengårds matcher ibland, beroende på vilken tid de spelar, men jag följer dem på Instagram och ser deras resultat. Jag håller lite kontakt med Seger (Caroline) och så, men annars pratar jag inte så ofta med någon i laget. Jag har kontakt med Ali Riley som varit där, men hon är ju i Chelsea nu. Jag vet inte ens hur Rosengård ligger till i serien.

De ligger tvåa, en poäng bakom Piteå med åtta matcher kvar att spela.

– Roligt att se Piteå där uppe i toppen, Piteå har nästan alltid varit bra. Jag kommer ihåg när vi spelade mot dem, de var så svårspelade och kallt är det där uppe. Det är ett starkt lag som jobbar väldigt hårt. Roligt att se att de är där uppe och krigar, säger Marta och tillägger:

– Hälsa Sverige från mig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.