Royal League ställs in

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Jag tror att vi har ett bättre upplägg inför nästa år”

Till slut gav Royal league-arrangörerna upp. Den skandinaviska klubbturneringen i fotboll fryser inne den här vintern.

Men med ett nytt upplägg hoppas man på en comeback nästa år.

Beskedet kom sent men var väntat. Arrangörerna av Royal league har länge men förgäves försökt få till ett tv-avtal för vinterturneringen i fotboll. Den fjärde upplagan av turneringen skulle egentligen redan ha varit i gång.

– Det var rent konkret ekonomin det strandade på, säger Royal leagues danske direktör Börge Bach i telefon till TT.

Bach pekade också på svårigheterna att sy ihop tv-avtal i tre olika länder.

– Det är svårt i alla tre länderna. Om man tar Danmark så har danska radio- och tv-bolag just nu förhandlingar med SAS-ligan som slutar först i december och det har vi inte kunnat vänta på.

Turneringen mellan de fyra bästa ligalagen från Sverige, Norge och Danmark har tre år på nacken, men har inte fått riktigt fotfäste. Publikt, både på arenor och i tv, har siffrorna varit långt under vad man hoppats på. Därav det sinande intresset från tv-bolagen.

I försöken att rädda turneringen lade Royal league-styrelsen fram ett nytt förslag till upplägg. Med färre matcher och spel i februari-mars. Det hjälpte inte den här gången, men tron på varan finns kvar.

– Jag tror att vi har ett bättre upplägg inför nästa år. I år blev det försent som vi ändrade strukturen på turneringen. Vi tror på det nya konceptet och jag tror klubbarna fortsatt står bakom den nya turneringen, säger Börge Bach.

– Vi ska ha ett upplägg som håller i många år. Sedan får vi se om vi kan hitta mediapartner till nästa år.

Det dröjande beskedet har orsakat irritation hos aktuella klubbar. Planeringen inför nästa säsong har varit i gång länge. Royal league tänker dock kompensera klubbarna som vill spela matcher som var planerade i turneringen.

– Vi ska vända oss till alla kvalificerade klubbar och be dem komma tillbaka med sina önskemål om de fortsatt har lust att spela de matcher som var planlagt, och de ska också få ekonomisk hjälp.

Förutom svårigheterna med att hitta mediapartners pekar Börge Bach på ett annat problem för Royal league.

– Det största problemet kring Royal league har varit att Sverige och Norge spelat färdigt sina ligor i slutet av oktober och första matcherna i Royal league gått i slutet av november. Det har inte varit bra för Norges och Sveriges klubbar att vänta så länge.

– Däremot tror jag att det nya konceptet är mycket bättre, eftersom det börjar då alla tre länderna är mer redo för spel.

FC Köpenhamn vann de två första upplagorna av Royal league och danska kollegan Bröndby den senaste. Till årets turnering var från svenskt håll IFK Göteborg, Kalmar FF, Djurgården och Elfsborg kvalificerade.

Nanne Bergstrand, Kalmars tränare, vill inte kritisera Royal league utan att veta hur förhandlingsarbetet sett ut, men konstaterar att det sena beskedet försvårat planeringen.

– Det har påverkat vårt val av träningsläger, som vi ska ha i La Manga i början av mars. Och vi har gått bägge vägar och garderat oss när det gäller träningsmatcher, säger Bergstrand till TT.

– Vi tycker det är synd att det inte blir någon Royal league. Vi behöver mer tävlingsmatcher i svensk fotboll. Jag skulle kunna tänka mig att spela matcher under alla vintermånader, men problemet är framför allt arenorna. Man vill ju spela matcherna på sin hemmaarena.

Peter Wikström/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.