”Jag ska göra något viktigt”

avRobert Laul

Nu åker Henke till Kap Verde – för att söka sina rötter

Foto: BILDBYRÅN
Laul vs. Henke – läs intervjun nedan.

BORDEAUX. Ett år till i HIF?

Kanske bara ett halvår, med fotbolls-EM som avslutning?

Eller skorna på hyllan direkt efter semestern på Kap Verde?

Med Henrik Larsson går det aldrig att veta säkert – annat än att morgondagens match mot Bordeaux kan vara den sista i hans fantastiska karriär.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Sista matchen Henrik Larsson under gårdagens träning med Helsingborg inför mötet med Bordeaux i Uefa-cupen.

Hösten 1999 bröt Henrik Larsson, 28 år gammal, benet i en Uefacupmatch i Lyon, mot Olympique Lyonnais. Där kunde karriären tagit slut.

Men ganska exakt ett år senare var Larsson tillbaka i Frankrike för ny Uefacupmatch, denna gång mot Bordeaux. Larssons Celtic fick 1–1 och givetvis gjorde Henke målet.

Nu är Henrik Larsson, 36, i Bordeaux igen, för att skjuta sitt Helsingborg till seger i Uefacupens grupp H.

Sedan kan det vara slut.

På riktigt.

Men med Henrik går det aldrig att veta säkert.

”Drar iväg direkt”

Beslutet om framtiden presenteras efter semestern som börjar på lördag – Henke har inte varit ledig sedan fotbolls-VM 2006 då han fick tio dagar.

– Det var länge sedan jag hade riktig semester, det var det. Men det känns ganska ok ändå, faktiskt. Men jag drar iväg direkt efter Bordeaux-matchen.

På vilken sandstrand ska du ligga?

– Jag ska ... nej, det ska jag inte säga.

Är du rädd att vi kommer dit?

– (skratt) Nej, men jag ska göra något som är viktigt för mig. Det är inget jag vill prata om utåt, utan det är något jag vill göra.

Då kanske min planerade följdfråga blir provocerande men jag ställer den ändå: jag tänkte höra om du brukar använda semestern till att besöka dina rötter på Kap Verde?

– (lång tystnad) Nej, det brukar jag inte, men nu ska jag det. Det blir första gången. Jag har aldrig varit där, nu ska jag dit och det är något jag vill ha för mig själv först och främst, säger Henke.

Inte gett upp hoppet

Henriks pappa Francisco Rocha kommer från Kap Verde, var i många år sjöman, hamnade i Danmark, blev metallarbetare och flyttade senare till Helsingborg.

Efter att Henrik Larsson sökt sina rötter på den atlantiska ögruppen utanför Afrikas västkust ska han alltså presentera sitt beslut om framtiden:

Lägger han skorna på hyllan?

Kör han ett år till i HIF?

Eller blir det en kombination; ett halvår med Helsingborg, sedan avslutas karriären med fotbolls-EM i Schweiz/Österrike?

Assisterande förbundskapten Roland Andersson har inte gett upp hoppet:

– Vi följer Henke och HIF med flera hela tiden. Dessutom har vi viss kontakt emellanåt, senast efter Lettland då han hörde av sig och gratulerade. Fantastisk spelare, fantastisk människa, säger Roland Andersson på frågan om förbundskaptenerna fortfarande för en dialog med Larsson om EM.

Själv träffar jag Henrik efter ett pass på L’antenne du Lac i utkanterna av Bordeaux. Träningsanläggningen hyser 26 fotbolls-, rugby- och handbollsplaner samt tre stora inomhushallar för badminton och tennis.

HIF väljer först en av planerna, flyttar sedan till en andra och en tredje för att slutligen tillvisas en fjärde. Under tiden spelarna flyttas runt hörs Henke Larssons röst:

– Killar, vi kanske kan träna på gruset där borta ...

Under träningen hörs han också ofta; Henke styr och dirigerar sina lagkamrater.

Innan träningen har jag läst ur hans dagbok på icons.com där Henke beskriver glädjen han känner över att se sina yngre och mer oerfarna lagkamrater uppleva en framgång i Europa.

– Jag har varit där förut, men för många andra i laget är allt detta helt nytt och fantastiskt, skriver Henke.

Spökskrivare

Eller skriver, förresten. Gör han det? Nej, dagboken spökskrivs av Mark Sylvester som också skrev hans självbiografi ”A season in paradise” (2001) berättar Henke och sträcker fram en lerig hand efter avslutad träning.

– Jag snackar med Mark ungefär en gång i veckan. På så sätt håller vi sajten uppdaterad. Skulle jag sitta och uppdatera den ... det har jag inte tid med, helt enkelt. Det skulle bli för mycket arbete. Och jag är inte speciellt intresserad av att skriva, säger Henke.

Däremot är han som sagt intresserad av att se hur yngre spelare utvecklas.

– Jag minns ju själv hur det var när jag gjorde mina första matcher med Feyenoord ute i Europa. Man var lite nervös ...

– Man hade sett det på TV, det var de här matcherna man ville spela när man sprang där som liten grabb och drömde sig framåt om EM och VM, då drömde man om de här matcherna också, säger Henke.

”Det är livets skola”

Vad i ledarskapet är det som intresserar dig?

– När man blir lite äldre får man ett helt annat perspektiv, man tänker i annorlunda banor. Jag menar inte att alla mina råd är rätt, men när jag säger något och ser att de lyssnar och lite av det sitter i en träningssituation eller ett matchmoment ... det tycker jag är jätteroligt.

Lockas du av att bli tränare?

– För tio år sedan hade jag svarat:

nej, inte en chans. I dag säger jag: det är inte omöjligt.

De flesta spelare på din nivå fortsätter att jobba inom fotbollen; vissa bevakar som Magnus Hedman, andra som Martin Dahlin blir agenter, en del blir tränare och

Håkan Mild blev sportchef.

– Jo, men medan alla andra har gått en utbildning i skolan, har vi gått livets skola. Vi har ju fått en otrolig utbildning. Bland annat om fotboll, men jag har också lärt mig två språk, engelska och holländska ordentligt, och lite spanska. Det är livets skola och jag tror inte att skillnaden är så stor jämfört med en utbildning.

– Ska jag då sätta mig i skolbänken för att få kompetens att göra något helt annat, det är väl lite onödigt? Jag har ett oerhört kontaktnät och jag tror det är ganska naturligt att man stannar med det man kan bäst, där man känner sig tryggast.

”Fått lite på övertid”

Oavsett när Henrik Larsson väljer att sluta, så ligger det nära till hands att tro att han fortsätter jobba inom fotbollen, och då snarare som tränare än som TV-expert.

Eller får vi se Henrik Larsson intervjua Zlatan Ibrahimovic i framtiden?

– Det tror jag nog inte.

Är Bordeaux-matchen svår att förhålla sig till, med tanke på att du ska ta ditt framtidsbeslut först om några veckor. Väljer du att sluta blev det din sista match, men det visste du inte när den spelades?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag kommer att fatta ett beslut under semestern, just för att det är viktigt att jag fattar rätt beslut. Antingen blir det det ena eller det andra, men det måste bli rätt. Därför har jag ingen tanke på om det här blir min sista match eller inte. Jag förbereder mig på samma sätt som för vilken annan match som helst i Europa och vill ha det bästa möjliga resultatet för HIF.

Du känner inte att du vill veta ...

– ... alltså, grejen är att när jag skrev på för HIF hade jag inga större tankar på att spela i Europa igen. Sedan vann vi svenska cupen och fick chansen i Uefacupen men ... min sista match i Europa var ju egentligen Champions League-finalen (skratt). Nu har man fått lite på övertid och det är inte helt fel.

5 snabba

Senast lästa bok:

– Svensk Maffia (Lasse Wierup, Matti Larsson, 2007). Mycket fakta.

Senast sedda film:

– Ja?…?det har blivit mycket Prison Break nu så det var länge sedan jag såg en film.

Senaste kultur­föreställning:

– Jag var på Fredriksdalsteatern i somras och såg Bröderna Marx.

Följer på TV:

– Prison Break följer jag definitivt.

Senaste restaurangbesöket:

– McDonald’s. Quarter pounder cheese.