Bank: Räkna med trubbel

FOTBOLL

Nu ska vi räkna:

En anfallare är pensionerad, en strejkar, en är skadad och Spanien är på väg hit.

Ska vi räkna så ska vi räkna med trubbel.

Men Gruppen ser fin ut, nästan som förr.

Foto: Luis Aragonés säger sig känna till Blågults anfall. ”Jag har koll på samtliga svenska anfallare”, säger han.

När landslaget kom till stan såg det så uppsluppet roligt ut att till och med Kapten Ljungberg tränade det första passet på full fart. Stadion hukade under en filmisk hösthimmel; skuggor, siluetter, en lyftkran bakom ena läktaren.

Det kan förstås bara vara en känsla, men de såg väldigt harmoniskt enade ut.

Lars Lagerbäck också. Det är som om han vuxit någon centimeter av konflikten i Göteborg. Oavsett vad man tycker i den där gamla frågan har han visat integritet och rak rygg. Han fattade ett beslut och drog de yttersta konsekvenserna av det, jag tycker fortfarande att han kunde agerat annorlunda i leden som följde och att det är skit att den som är mest egen och udda (han heter Zlatan Ibrahimovic och fyllde 25 i går) inte får rum i den storsvenska gemenskapen, men här står vi nu.

Allt är nytt.

Och allt är precis som förr.

Formulär 1A igen

Sverige har sökt nya vägar framåt de senaste åren, spelat en flödande anfallsfotboll med defensiva skavanker. På alla sätt har det varit mer intressant, på en del sätt har det också varit svårare.

Nu är det tillbaka till formulär 1A igen. Sverige mot en tekniskt överlägsen motståndare, samma gamla manus som tusen gånger förut. Jag frågade Tobias Linderoth och han tvekade inte en halv sekund:

- Vi måste verkligen sätta försvarsspelet och vara kompakta, sa han.

Det är förstås exakt det som den här matchen gäller för svensk del. Misslyckas det kan Spanien vinna med 3-0, för så bra är de. Lyckas det kan Sverige kontra in 1-0, för så bra är vi.

Spanien är ett lag som alltid plågas av identitetskris, de slits mellan viljan att vara genuint spanska (hårdjobbande, fysiska) och genuint sydeuropeiska (tekniska, snygga).

När de misslyckas är det oftast för att de egentligen inte vill ha någon Tobias Linderoth i laget.

Det är Spaniens största problem. Sveriges största är att vi kanske inte har någon Linderoth vi heller, eftersom han är en modern man som snart ska bli pappa.

I går var det Zlatans och Andreas Isakssons födelsedag, och om Tobias Linderoth Jr har födelsedag i helgen så blir Lagerbäck av med sin viktigaste spelare.

Stoppa Spaniens X-men

Jag är egentligen inte mest rädd för vesslan Villa, trots att det är han som ska göra Spaniens mål. David Villa springer konstant, men gör sällan mål på egen hand. Aragonés lag vill spela sig igenom, med briljanta små instick från Reyes eller Garcia eller Fabregas - och chansen ligger i att stoppa dem innan de kommer dit. Det gäller att skära av bollservicen från Spaniens båda X-men, Xabi Alonso och Xavi.

Sverige måste hitta hem till det spelet, till de krympta ytornas land som är Linderoths mentala hemvist.

Lagarbete. Lojalitet. Defensiv. Organisation. Att komma hem ska vara en Lagerbäck.

Christian Wilhelmsson hade i och för sig med sig ett nytt klacktrick hem, men annars var det inget som störde bilden av det där kompetent slitande landslaget. Det skulle i så fall vara att ingen vet vem som ska spela i anfallet.

Henrik Larsson är borta, Zlatan bojkottar, och när Marcus Allbäcks magmuskel sa stop var det inte bara han som fick ont i magen.

Jag tror och hoppas att han kommer att kunna spela på lördag. Rosenberg kan göra ett bra jobb och Berglund är en speedig inhoppare, men Sverige kommer inte att få så många chanser och Allbäck är en av få som kan göra två mål på en chans.

Dessutom är han ju en väldigt gedigen lagjobbare.

Läs mer om landslaget:

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM