Lasse Sandlin: Två mål på fyra matcher – hur löser man en sådan kramp?

FOTBOLL

BORÅS

– Käka mycket! Dricka mycket! Sova mycket!

Anders Svensson har receptet för kroppens och knoppens snabba återhämtning inför söndagens stormatch mot Helsingborg. Den match där Elfsborg nu inte längre gäller som favorit...

Trots att man efter 1–0 mot Gais fortfarande är allsvenska serieledare

Hammarby borta i måndags, Gais hemma i går, Helsingborg borta på söndag.

Överkörda på Söderstadion, 0–1. Lätt krampaktiga här på Borås Arena, 1–0.

Hur ska det sluta på Olympia? Det är mycket just nu för Elfsborg, men ändå är det nog som Anders Svensson säger:

– Det är såna här matcher man längtar efter. Och vi har ju faktiskt saken i egna händer.

”Guldhedens Maradona” – som tillsammans med Niclas Alexandersson, Tobias Linderoth och Fredrik Ljungberg i veckan nominerades till utmärkelsen ”Årets Mittfältare” på Fotbollsgalan – hade hittat en ny mittfältsroll i Gais-matchen.

Rockad på Magnus Haglunds mittersta mitt, nämligen: ett steg framåt med Samuel Holmén, ett steg bakåt med Anders Svensson.

Ett lyckat experiment dels genom att den djupledslöpande Holmén gjorde målet och dels genom att den tillbakadragne Svensson på detta sätt kom med mer i spelet än han gjort de senaste matcherna. Därmed också planens bäste utespelare.

Psykade med Kim Källström

Anders egen kommentar:

– Jag kände mej pigg i benen och jag kände också revanschlustan efter min pinsamma match senast mot Hammarby.

Gais-klackens försök att psyka honom lyckades heller inte alls.

Ramsan – ”Han är petad av Källström...” – tystnade redan efter några minuter.

Elfsborg hade 60–40 i bollinnehavsprocent, 3–1 i hörnor och hela 13–4 i avslut.

Ändå behövdes det en hårt dömd straff – inte direkt felaktigt, men ändå hårt dömd... – för att Elfsborg skulle få lugn i sitt spel.

Dessförinnan hade det i det snabba för dagen naturligt bevattnade konstgräset inte varit mycket till ordnade attacker. Stressigt och slarvigt och tillknäppt innan krampen upplöstes i samband med målet.

Statistiken innehöll ytterligare ett intressant moment jag sparat tills nu. Avsluten på mål: 5–2.

Låter kanske inte så pjåkigt men då ska man veta att tre av dessa fem skott kom vid målet: Holméns straff, Mathias Svenssons påpassliga retur, Holméns kraftfulla retur-på-returen.

Stefan Ishizakis kanon i 58:e och Anders Svenssons kanon i 85:e var de enda övriga Elfsborgs-bollar som träffade mål. Båda för övrigt, liksom de två första strafförsöken, utomordentligt räddade av Gais-målvakten Dime Jankulovski.

Hur ska man kunna lösa sådan kramp? På de fyra senaste matcherna bara två mål, båda dessutom på fasta situationer.

Rökning botar cancer

Kanske räcker det med att Henkes HIF nu blir favorit?

Som antirökare vill man ju helst inte tipsa om ett annat botemedel mot kramp jag kommer att tänka på, när jag efter matchen utanför mitt hotell ser alla bolmande damer som tydligen passar på medan bandet Fanside tagit en kort paus i mogendansen. Alltså det som den spanske läkaren Nicolás Monardes år 1571 ordinerade på detta vis:

”Cancer, dålig andedräkt, tandvärk, mask, nageltrång och kramp är bara några av alla åkommor som tobaken kan bota.”

Elfsborg leder serien, AIK jagar, men formstarkast är ändå Helsingborg. Fakta i det målet: sedan Helsingborg senast förlorade (2–1 borta mot Djurgården 5 augusti) har man åtta segrar och tre oavgjorda, målen 26–11 och 27 tagna poäng.

Under samma tid har Elfsborg fem segrar, fem oavgjorda och förra omgångens förlust mot Hammarby, målen 15–6 och 20 tagna poäng. Fördel HIF, alltså – men skärskådar man siffrorna närmare ser man också att även om Helsingborg gjort 73 procent fler mål än Elfsborg, så har man också släppt in 83 procent fler...

Hur var det nu Mark Twain sa om statistik? Svar idag i Stefan Alfelts krönika! Efteråt träffar jag som hastigast Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson. Gratulerar till segern och får ett leende svar:

– Lasse, du var den ende som i våras tippade rätt allsvensk vinnare...

Jo, än så länge lever mitt vinnartips. Elfsborg, alltså.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM