Stor-rea är farligare än London-derby

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

Läktarbråk i både Rom och Sevilla. Är huliganismen på väg tillbaka till toppfotbollens arenor?

NIVA: Varken i Rom eller Sevilla var det fans som slogs med fans, inte i första hand. Det kan vara vettigt att peka på det. Annars tänkte jag ta tillfället i akt att lansera en annan, revolutionerande tanke: Den moderna fotbollen är kapitalistisk. Nah, jag har nog sagt det där förut när jag tänker efter. Precis så enkelt är det, i de stora länderna är fotbollen företagande och då finns svaret i en väldigt enkel fråga: Är det god ekonomi när polis slåss med supportrar på läktaren? Självklart inte. Det, mer än något annat, är skälet till att de stora klubbarna kommer att bygga och prissätta bort huliganismen, i Italien och Spanien precis som man gjort i England.

BANK: Nej. Inte till arenor som en gång fått bukt med problemet. Alla som varit på en del Premier League-matcher det senaste årtiondet vet att det är betydligt farligare att gå på storrea än lokal­derby i London numera. Problemet den senaste veckan har mest handlat om att vare sig italiensk eller spansk kravallpolis verkar ha nåtts av den här insikten. Jo, engelsmän är som engelsmän är – de backar aldrig om de blir provocerade, och anser sig provocerade av det mesta – men därför är det extra viktigt att bevaka dem med förnuft. I England är polisen inte ens närvarande på 43 procent av matcherna. I Rom och Sevilla slog Robocop-kavalleriet först, och frågade sen.

Titelrejs? Äh, så här års handlar spekulationerna om upp- och nedflyttningar. Vilket lag vill du se i en annan division nästa år?

NIVA: För ovanlighetens skull finns det bara två saker jag önskar mig av den här säsongens franska division IV-fotboll. Den första är att FC Montceau Bourgogne åker rakt ner i division V igen. De ligger illa till, med sex poäng ner till strecket, och de har en del annat att tänka på. Det där andra har med önskning nummer två att göra. Jag hoppas att Montceau vinner sin semi­final i franska cupen nästa vecka. De chockade Bordeaux, och efter 1–0 mot Lens sa hjälten Christophe Alidor att ”Vi kunde gjort fler mål”. Nu håller hela Frankrike på skrällgänget, om de slår Sochaux i semin så kan vi mycket väl få se historiens första division V-lag i Uefa-cupen.

BANK: Alla fans med hjärta önskar givetvis AFC Wimbledon allt gott. Ni kan ju historien om hur de blev bestulna på sitt arv och sin ligastatus av idrottskapitalisterna – men har ni hängt med i årets turer? ”The Wombles ” gick som tåget i Ryman League, då en oregistrerad spelare råkade slinka in i uppställningen. Klubben straffades med ett fullständigt barockt 18-poängsstraff. Till och med Tony Blair reagerade, och mullrade till stöd för en klubb som redan fått sin skörd av idrottslig olycka: ”Det låter som en idiotisk regel, och någon borde ändra den”. Straffet krymptes till tre poäng, och kanske startar nu Wimbledon hösten en enda division från stråtrövarna MK Dons.

Arsenals säsong är slut, ryktena har börjat. Lehmann ut? Makoun in? Vilken transfer genomför du för att förlösa Arsenals potential?

NIVA: Wengers briljans är Arsenals välsignelse och förbannelse. Om han inte vore så överjävla skicklig på att förverkliga sin vackra fotboll så hade någon tvingat honom att förverkliga en vinnande fotboll i stället. Han har världens elegantaste, yngsta, mest begåvade samling elvaåringar – för att han älskar att bygga lag på det sättet. Vad han behöver är någon som älskar vinsten mer än spelet, någon som inte accepterar att ett lag spelar ut alla andra men ändå bara gör åtta mål mer än Reading per säsong. Arsène har inte råd att köpa en färdig superstjärnestriker, om inte? Jo, jag hade nog hört efter om Barça kan tänka sig att byta Eto’o mot ikonen Henry.

BANK: Säsongen över? Med två ynka poäng ner till Bolton på femteplatsen – är ni verkligen helt, helt säkra på det? Hur som haver, jag ska inte överanalysera svaret på den här frågan. Arsenal kom till sanslösa 30 avslut mot West Ham, utan att göra ett enda sketet mål. Ni fattar själva. Pojken må ha ropat varg så många gånger att ni tröttnat – men vafan ska han göra när samma förbaskade varg dyker upp igen varenda lördag utan att en jäkel verkar bry sig? Arsenal behöver en straff­områdesstriker, en hederlig gammal målskytt med vassa armbågar och skarpa tåfjuttar. Ett enda namn, säger du. David Trézéguet, säger jag, och håller mig inom realismens gränser.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

NIVA: Levski slog CSKA med 1–0, ryckte i toppen och det finns en del att säga om det. Som vad Bianca Jagger gjorde på läktaren? Eller vad parlamentsledamoten Olimpi Katev tänkte när han tippade ”1–1 eller 7–1”? Men själv fastnade jag för Nikolaj Mihailov. Han är 18 år, målvakt, och har redan stått i a-landslaget. Men när han på en vecka kraschat en bil, missat en träning och blivit fotograferad vid en nattklubb fick Levski nog. ”Jag är trött på att behöva tvinga nån att spela fotboll. Jag ska prata med hans pappa” sa tränaren Stanimir Stoilov, och stängde av Nikolaj. Vars pappa, förresten, heter Borislav – och jobbar som ordförande i Bulgariens Fotbollförbund.

BANK: Inför nyckelmatchen mot Velbuzhd påstods det att spelarna i Minyor Bobov Dol – strax ovanför nedflyttningsstrecket i den bulgariska tvåan – tagit emot pengar för att förlora. När tränaren Dimitar Sokolov nåddes av ryktet insåg han att det bara fanns en sak att göra. Han tog fram en bibel, en pistol och en kniv – alla använda under andra världskriget – och tvingade spelarna att inför dem svära på att de skulle göra sitt yttersta för att vinna matchen. Ritualen användes först av bulgariska rebeller under 1800-talets uppror mot det Ottomanska riket, men fungerade skraltigt påsken 2007. Minyor Bobov Dol förlorade med 2–1, och ligger nu näst sist i tabellen.

Simon Bank, Erik Niva

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.