Så slår vi Spanien

FOTBOLL

Nerverna har fällt Spanien förr: ”Vi har absolut chans”

Dåliga nerver, usla res-ultat i mästerskap och spel på neutral plan.

Där har ni Sveriges hopp mot Spanien.

– Pressar vi dem från start kan gamla förluster göra sig påminda, säger SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernerson.

Foto: UTSLAGET I den 83:e minuten i åttondelsfinalen i VM 2006 skickar Patrick Vieria in bollen i mål och Spanien ur VM. Som vanligt var Spanien en av guldfavoriterna, som vanligt misslyckades landet.

Det spanska landslaget är en gåta. De har många stora stjärnor, misslyckas sällan i kvalen och imponerar ofta i gruppspelet i de stora turneringarna.

Spanien inledde VM i Tyskland 2006 på ett lysande sätt och tippades som slutsegrare av många. Men som vanligt tog det stopp tidigt. Frankrike blev för svårt i åttondelsfinalen och spanjorerna fick än en gång åka hem med svansen mellan benen.

Frågan är vad det beror på.

Klubblaget viktigare

– Det är inte lätt att svara på, men den defensiva biten är inte lika bra som den offensiva. Där har det brustit ett par gånger. De har inte fått det att stämma helt enkelt. Att klubblagen i Spanien anses vara viktigare än landslaget kan också ligga dem i fatet. Normalt sett ska ju Spanien vara ett av de absolut bästa lagen, säger Viasats fotbollsexpert Johan Mjällby som själv varit proffs i spanska Levante.

– De brukade säga att ”vi har ett oerhört bra landslag”. Varför lyckas ni aldrig då? svarade jag. Då blev de ganska tysta.

Dåligt utomlands

Thomas Wernerson menar att spel på neutral plan i EM kan gynna Sverige.

– De är inte alls lika bekväma utanför Spanien. Sätter vi bara press på dem från start kan gamla förluster göra sig påminda. De kan lätt bli nervösa om det börjar gå trögt. Vi har absolut en chans att ta poäng, säger Wernerson.

Spaniens förbundskapten Luis Aragonés är nöjd med att lottningen. Grekland, Sverige och Ryssland anses vara hyfsat lätt motstånd.

– Det är en överkomlig grupp, men det är på planen det avgörs. Man måste respektera alla lag. Grekland är regerande mästare, men jag tror att vi har goda möjligheter. Det kan vara Spaniens tur nu, säger Aragonés.

Så bra är Spanien

Målvakt

Iker Casillas är en av världens tre främsta målvakter. Andrekeepern José Manuel Reina imponerar i Liverpool och är en backup av högsta internationella klass.

Försvar

Puyol och Marchena bildar ett ramstarkt mittlås. På högerkanten är Sergio Ramos närmast outtröttlig och till vänster håller spelskicklige Capdevila till. De båda senare är giftiga offensivt och gjorde varsitt mål mot Sverige i Madrid.

Mittfält

Albelda är Spaniens svar på Tobias Linderoth, fast bättre med bollen. Iniesta, Xavi och Fábregas är ruggigt bra och dominerar så gott som alltid mittfältet oavsett motstånd.

Anfall

Frågan är om Aragonés väljer att spela med en, två eller rent av tre anfallare. Superstjärnan Villa är given. Silva, Torres och Raúl Tamudo är inga dåliga alternativ.

Avbytare

Joaquín, Torres, Pablo Ibañes, Senna och Raúl Tamudo hade platsat i de flesta landslag. Dessutom vill Real Madrids Raúl slå sig in i EM-truppen. Barcelonas underbarn Bojan Krkic kan bli den stora överraskningen.

Förbundskapten

Kontroversiell, arrogant och frispråkig. Luis Aragonés är ständigt omdebatterad och ifrågasatt, men har under det senaste året fått ordning. Coachade bort Spanien ur VM senast. 69-åringen har ett gediget fotbollskunnande och kartlägger alltid motståndarna bra.

✓Startelvan

Målvakt: Iker Casillas.

Backar: Sergio Ramos, Carles Puyol, Carlos Marchena, Joan Capdevila.

Defensiv mittfältare: David Albelda.

Mittfältare: Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Cesc Fábregas, David Silva.

Anfallare: David Villa, 26, Valencia