”Har knappt sett Zlatan”

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är Danmarks hårding som ska stoppa vår superstjärna

Foto: Polfoto och Ulf Höjer

VEDBÆK. Zlatan?

Daniel Agger är inte imponerad.

– Jag har knappt sett honom spela.

Vid sidan av avstängde Christian Poulsen är Agger Danmarks just nu hetaste spelare med en så ordinarie plats man kan få i Liverpools mittförsvar.

Som alltid på Danmarks pressträffar är det öppet minglande med alla man vill prata med och nu dessutom i ett strålande solsken på en altan på klassiska förberedelsehotellet Marina.

När jag frågar om vad Agger tycker om Zlatan tuggar han omsorgsfullt på ett äpple innan han utvecklar sitt svar:

– Vad jag vet om honom? Han är en stor spelare. Tekniskt bra men det är också en som vi kan få ut något av.

På vilket sätt?

– Koncentrationsmässigt.

Vad det betyder får man gissa sig till. Agger är inte en person som snackar mer än han tänker. Förmodligen tycker han att det är bra med en namnkunnig motståndare som gör att man inte slappnar av i sina egna förberedelser.

En stålhård blick

Agger har precis avverkat en tv-intervju med idel ordkarga svar. Mot slutet fick reportern nöja sig med allt fler tystlåtna nej eller ja till en stålhård blick rakt in i kameran. En dansk tidningsjournalist hakar på efteråt med en uppföljande fråga:

Du säger att ni har det bästa laget och de bästa spelarna, hur kan du säga det när ni precis har förlorat med 0–4?

– Det har inget med det att göra, tycker jag.

Svenskarna har många bra spelare, men ni är bättre tycker du?, fortsätter den danske journalisten.

Agger tuggar långsamt på sitt äpple medan han först nu låter den förra frågan sjunka in ordentligt. Blicken mörknar en aning innan han långsamt svarar.

– Det var en dum fråga. Vi har de bästa spelarna och det bästa landslaget och så frågar du om matchen mot Irland. Världsmästarna ser inte alltid bra ut i matchen efter att de har vunnit VM. Självklart gör vi några fel, men det säger inget om vi är ett bra fotbollslag eller inte.

Frågar om Zlatan

När det är min tur frågar jag såklart om Zlatan. Det är ju ändå den effektive artisten som på förhand måste vara det största hotet för danskarna.

– Jag har inte spelat mot Zlatan.

Men du har sett honom spela...

– Lite.

Den danske tv-reportern påstod i sin intervju att vi svenskar anser att Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander är Europas bästa anfallspar. Efteråt håller Agger plötsligt med åtminstone lite grand.

– Det är en bra anfallsduo. Det håller jag gärna med om, men de går att hantera. Utan tvekan.

Trots vändningen i andra halvlek i Parken mot Sverige tror inte särskilt många ens i Danmark på att danskarna ska skrälla på Råsunda.

”Ska rätta till fel”

– Självklart ska vi koncentrera oss på det positiva som hände i Parken, men vi måste väga in det negativa så att vi hittar en balans. Först och främst ska vi rätta till de fel vi gjorde och vara fullt koncentrerade från start, säger Agger och konstaterar igen det som få andra håller med om:

– Vi har ett bättre lag med bättre fotbollsspelare och det ska vi bevisa.

Äpplet är färdigtuggat och intervjun över.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN