Olivia Schough

Därför lämnar landslagsspelaren Göteborg: ”Vill kunna leva på fotbollen”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Olivia Schough lämnar Kopparbergs Göteborg.

Klubben och landslagsspelaren kommer inte överens ekonomiskt.

– Jag känner att jag har spelat på hög nivå ett bra tag och jag är inte girig. Det handlar inte om mycket pengar, men jag vill kunna leva på fotbollen och har inte lust att få sämre förutsättningar, säger 27-åringen till Sportbladet.

Under måndagen drar Kopparbergs Göteborg igång träningen inför en utmanande säsong i damallsvenskan och med Champions League-spel.

Men Olivia Schough, som varit en stark offensiv kraft för GFC, kommer att saknas.

Poängspelaren, som kom från Eskilstuna United, lämnar Kopparbergs Göteborg efter bara en säsong.

Andraplatsen i damallsvenskan som gav en biljett till det internationella cupspelet var en stark orsak till varför en av lagets nyckelspelare hoppades på en förlängning med klubben.

Men förhandlingarna har inte gått i lås.

Klubbens pressansvarige Tore Lund sa till TT i december att Olivia Schough tackat nej till det erbjudande hon fått.

Olivia Schough befann sig själv på semester när beskedet kom, men ger nu för första gången sin bild av skälen bakom de strandade förhandlingarna. 

Diskussionerna inleddes redan i juni, ett halvår efter att 27-åringen kommit tillbaka till klubben, men har dragit ut på tiden.

– Kontraktsförslaget jag fick i juni var ett tvåårskontrakt som jag inte kände var ett superbra alternativ. Det handlade om en marginell lönehöjning och jag hade redan gått ner i lön när jag kom till Göteborg, så det kändes inte okej. Sen visste jag att jag var beroende av en ny lägenhet till 2019 och bad klubben kolla upp det innan vi kunde ta ställning till ett nytt kontrakt, säger Olivia Schough och fortsätter:

– Förslag om lägenhet fick vi i slutet av november och först då kunde vi ta ställning till helhetssituationen. Jag insåg snabbt att med den nya lägenheten och hyran för den skulle totalen bli sämre, säger hon.

”Tycker vi gjort allt”

Enligt Olivia Schough har hon tillsammans med sina förmedlare Anna Pohjanen och Charlotte Fridh inte kommit någon vart i sina diskussionsförsök med Kopparbergs Göteborg.

– De har hela tiden sagt att lagt kort ligger och över huvud taget inte velat förhandla, säger Olivia Schough, som ställer sig undrande till klubbens agerande:

– Jag tycker att vi har gjort allt och mina tränare har stått bakom mig och sagt att de vill ha kvar mig i truppen. Därför känns det extremt konstigt. Jag kan inte förstå det, säger Olivia Schough.

Uppfattar du det som rimliga krav ni kommit med?

– Vi har inte kommit med några stora krav, mer än att det ska bli något bättre än tidigare. Det förslag som de kommit med är totalt sett sämre. 

Hur har du upplevt situationen?

– Det har varit så frustrerande eftersom jag ville vara kvar i Göteborg. Jag har trivts väldigt bra.  Men jag kände till slut att det inte kommer att lösa sig, att situationen var ohållbar. 

Olivia Schough, som vid sidan av klubblaget siktar på att komma med i sommarens VM-trupp, har blivit uppvaktad av andra klubbar. Det finns även intresse från utländska klubbar, men är inte aktuellt i det här skedet för 27-åringen.

– Det blir en klubb i Sverige. Som jag var inne på tidigare så handlar det inte om att jag ska tjäna massa pengar för då hade jag lätt valt ett utlandserbjudande. Jag fyller snart 28 år och vill ha en lön som jag klarar mig på och som känns skälig. Att jag trivs i klubben är också självklart viktigt.

Olivia Schough vill inte avslöja vilken klubbadress hon väljer, men det kommer att presenteras inom kort.

Vi vet att Rosengård tidigare varit ute efter dig, är det ett alternativ?

– Vi har varit i kontakt med flera klubbar, Rosengård är en av dem. Jag vill inte kommentera mitt exakta klubbval just nu, men ser fram emot göra det snart.

”Vi kom inte överens”

Sportbladet har varit i kontakt med Kopparbergs Göteborgs sportchef Lasse Svenson.

– Vi kom inte överens och sånt händer, men det är tråkigt, säger han.

Anser ni att erbjudandet var på en skälig nivå?

– Absolut. Det är på den nivån som vi ligger på lönemässigt för landslagsspelare.

Fanns det en höjning jämfört med säsongen 2018?

– Vi anser att hon fick en skälig höjning. Men de var inte nöjda med det som vi erbjudit.

Lasse Svensson bekräftar att de hjälpt till och hittat förslag på lägenhet till Olivia Schough.

Kunde man tänkt sig ett billigare boende för att på så sätt hålla nere kostnaderna?

– Vi hittade inget och det var där vi fastnade. Vi har kontakter med bostadsbolag men lägenheterna är dyra i Göteborg. Vi har spelare som inte har råd med ett sådant boende. 

Vad innebär det sportsligt för klubben att en rutinerad landslagsspelare lämnar?

– Vi hoppas att andra kliver fram och söker ersättare för Olivia, men ser också efter en yttermittfältare som kan spela som ytterback. Men det är klart att det är synd att vi inte kom överens, säger Lasse Svensson.

ANNONS

Europeisk fotboll när den är som bäst – har du vad som krävs för 13 rätt på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Thorén: Förlorade sin ryggrad – men inte sin själ

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Olivia Schough

Europa League

Kopparbergs Bryggeri

Göteborg

Rosengård

OBOS Damallsvenskan i fotboll