Målet: Värva Berg i galen pengacirkus

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Enligt grekiska medieuppgifter vill hårdsatsande Paok omgående värva Marcus Berg, 32.

Bakgrunden är en transfer med mycket stora summor inblandade där den svenske landslagsanfallaren ska ersätta Aleksandar Prijovic, 28, som är på väg att säljas till saudiska Al Ittihad.

Marcus Berg både tjänar bra, cirka 25 miljoner kronor per år, och har varit framgångsrik i Al Ain i Förenade Arabemiraten. Han blev både ligans skyttekung och mästare med laget efter den första säsongen och nådde nyligen till finalen i klubblags-VM, men han har nu bara ett halvår kvar på kontraktet.

Under lördagskvällen uppger flera grekiska sajter, bland annat Paok-välinformerade Inpaok.com, att den grekiska ligans ledarlag vill värva Berg redan nu i januarifönstret.

Lönen: över 200 miljoner

Orsaken är att Paok är på väg att sälja skyttekungen, tidigare Djurgårdenspelaren, Aleksandar Prijovic till saudiska Al Ittihad för 100 miljoner kronor.

Prijovic har enligt grekiska SDNA erbjudits ett kontrakt över 4,5 år med den saudiska klubben som skulle ge serben, som gjorde tio mål för Djurgården 2013–2014, en total lön på över 200 miljoner kronor netto.

Prijovic fanns inte med på Paoks träning under lördagen på grund av förhandlingarna mellan klubbarna.

1 av 2 | Foto: Sergei Grits / TT
Aleksandar Prijovic.

Thessalonikiklubben Paok, som har en stark ekonomi till stor del tack vare finansieringen från ägaren och presidenten, Greklandsryssen Ivan Savvidis, leder ligan och är på väg mot sin första mästartitel sedan 1985.

Men för att släppa sin skyttekung i det här läget vill Paok snabbt göra klart med en ersättare som ”garanterat” fungerar i grekiska ligan – Marcus Berg.

Därför ska Paok, där Bergs gode vän Pontus Wernbloom redan finns, vara beredda att betala hela 30 miljoner för den 32-årige svensken som bara har sex månader kvar på kontraktet med Al Ain.

Paok ska också erbjuda svensken ett avtal över 2,5 år som ger en lön på cirka 20 miljoner kronor årligen netto.

Inte kontroversiell övergång

Marcus Berg är en ikon i Panathinaikos efter sina säsonger i Atenklubben, men en övergång till Paok skulle inte vara den mest kontroversiella sedan de båda klubbarna utvecklat ett visst samarbete de senaste åren.

När Sportbladet inför den pågående säsongen med Al Ain intervjuade Marcus Berg i augusti och frågade om de dåvarande uppgifterna om intresse för honom från andra klubbar – det ryktades redan då om Paok – så svarade Berg:

– Det har varit olika europeiska klubbar och några grekiska som visat intresse. Jag är i en bra klubb och har ett kontrakt med ett år kvar, så jag har inte haft några tankar på att byta klubb nu i sommar.

Sportbladet har sökt Marcus Berg för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.