Jättemiss av Irandust när Sverige föll

DOHA/STOCKHOLM. Ett nervöst och passivt Sverige.

Då blev det torsk mot Finland – efter Daleho Irandusts jättemiss.

– Den första halvleken var dålig, svag och tung. Det var den verkligen, säger Janne Andersson som dock hyllade spelet efter paus.

Sverige föll tungt i första träningsmatchen under januariturnén i Doha. Finland vann med uddamålet efter att ett nervöst Sverige underpresterat i den första halvleken.

Tim Sparv, med ett förflutet i Halmstads BK, spelade fram förre AIK- och Dalkurd-spelaren Eero Markkanen till 1–0 halvvägs in i den första halvleken.

”Dålig, svag och tung”

Innan dess hade Finland haft ett skott i stolpen. Finlands ledning var välförtjänt och ett darrigt samt försiktigt svenskt landslag hade svårt att hänga med. Janne Andersson var klart besviken på den första halvleken.

– I den första halvleken var vi för försiktiga. Det kändes som att spelarna kanske var nervösa. De funderade mer på vad vi sagt åt dem att göra än att spela. Det var många enkla, tekniska misstag, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Vi tappar mycket bollar och gör för mycket misstag. Den första halvleken var dålig, svag och tung. Det var den.

I andra halvleken skakade Sverige av sig ängsligheten och gick på attack. Alexander Fransson och Alexander Jeremejeff hade båda bra lägen att trycka in en kvittering. Men fetaste chansen hade tveklöst Daleho Irandust.

Jättemiss av Irandust

Häckens offensive mittfältare fick öppet mål från cirka två meter– och allt gick fel. Han borde förstås ha forcerat in 1–1, men i stället styrde han bollen en bit utanför stolpen.

– Klart man hoppades på ett mål där. Men det är inte att fundera så mycket på en miss. Vi hade många andra lägen vi kunde ha gjort mål i den andra halvleken, säger Viktor Gyökeres, som stod för ett starkt inhopp, om Irandusts misstag.

Finland var nära att utöka ledningen i slutminuterna, men svenske målvakten Jacob Rinne stod för en serie vassa räddningar. Om Janne Andersson var besviken över den första halvleken var han minst lika nöjd med prestationen efter paus.

– Vi sa åt dem att släppa lite av vårt snack i den andra halvleken. Att bara köra lite mer. Det var väldigt, väldigt bra efter paus. Jag vill inte använda överord, men vi parkerar i princip på deras planhalva. Det var roligt att se, säger Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.