Svenska Cupen fotboll (herrar)

Häcken enkelt till semi – men Paulinho avstängd

Allsvenske skyttekungen utvisad för filmning: ”Han sparkar ner mig”

avMichael Wagner

GÖTEBORG. Häcken körde över Gais med 4-1. 

Men segerglädjen grumlades rejält av två gula kort, utvisningen och avstängningen på storstjärnan Paulinho.

– Det är 200 procent straff, säger han till Sportbladet.

Den allsvenske skyttekungen svarade 2018 inte bara för 20 mål utan fick också fyra varningar och ett rött kort.

Många gånger har Paulinho anklagats av motståndare och andra lags supportrar för att ramla för lätt och söka frisparkar och straffar.

I cupkvartsfinalen mot Gais hände det igen.

Fel av domare Karlsson?

Men den här gången var det sannolikt åtminstone ett felaktigt domslut av Kristoffer Karlsson, utsedd till Sverige bäste domare 2017.

Paulinho fick sin första varning efter 29 minuters spel efter en närkamp med Gais Leonard Pllana där Häckenstjärnan utifrån TV-bilderna inte ser ut att vara när Gaisspelaren.

Men Kristoffer Karlsson visade med ena handen upp 1-2-3 fingrar och menade att det gula kortet kom efter upprepade förseelser.

Under den andra halvleken rann Häcken ifrån Gais och gick loss till en 4-1-ledning efter bland annat ett straffmål av Paulinho (Mervan Celik fälld).

Men i 89:e minuten fick Häckens skyttekung sitt andra gula kort från domare Karlsson efter att brassen gått omkull i straffområdet med Gais Aiden Harvey.

Avstängd i cupsemin

Detta sedan domaren menat att Paulinho försökt filma till sig en straff. Det röda kortet och utvisningen innebär att brasilianaren är avstängd i semifinalen nästa helg när Häcken ställs mot vinnaren mellan Djurgården-Hammarby.

TV-bilderna, både från sändande CMore och Häckens egna kameror, visar dock en mycket sannolik träff från Gaisspelaren Aiden Harvey mot Paulinho.

– Även när jag tittar på tv-bilderna kan jag inte säkert se någon touch mot Paulinhos ben. Men jag kan förstå att andra kan uppfatta bilderna och situationen annorlunda. Jag tycker att han söker en straff och därför varnar jag Paulinho, säger Karlsson, som inte ändrade uppfattning efter att han fått ytterligare bilder visade för sig av Häckentränaren Andreas Alm inne i domarrummet.

Gais Aiden Harvey är ärlig efteråt och säger:

– Det är väl straff, om man ska vara ärlig. Paulinho filmar inte, det var ganska tufft dömt.

Djupt besviken Paulinho

Paulinho själv dröjde länge kvar i omklädningsrummet innan han kraftigt haltande och bandagerad om vänster underben kom ut i spelargången.

– Gaisspelaren fällde mig inte, han sparkade ner mig, säger han till Sportbladet. Det var helt fel domslut från domaren. Det var 200 procent straff.

Men att det skulle vara ryktet kring Paulinhos sätt att spela som indirekt påverkade Kristoffer Karlsson håller inte domaren med om.

– Det påverkar verkligen inte. De förutfattade meningarna har vi inte när vi dömer. Vi tar besluten från vad vi ser. Det går så snabbt så några sådana tankar hinner inte fara genom huvudet, säger Karlsson. 

Hade du velat ha VAR i den här situationen?

– Ja, det hade varit bra att kunna rädda situationer om vi har gjort fel. Jag vet inte om en VAR-domare utifrån de här TV-bilderna hade gått in och sagt till mig att det hade varit ett klart och tydligt misstag från min sida, säger Kristoffer Karlsson.

Foto: BILDBYRÅN