Kvalet inför Fotbolls-EM 2016

Storförlust för Lagerbäcks Island

Av: 

Johan Linderstam

FOTBOLL

”Bättre att gå på den här minan nu än senare”

Stekhete Lewandowski sänkte Island.
Stekhete Lewandowski sänkte Island.

WARSZAWA. Sex mål insläppta på tio matcher under kvalet.

Men på fredagskvällen fick Lasse Lagerbäcks Island en defensiv käftsmäll med 4–2 i baken – trots ledning med 1–0 i halvtid.

– Givetvis är vi missnöjda med resultatet, men det är bättre att gå på den här minan nu än senare, säger Gylfi Sigurdson till Sportbladet.

Ja, det kunde knappast börjat bättre för Island borta mot Polen på en nästan fullsatt – 56 207 åskådare – Olympiastadion i Warszawa. Ett tidigt genombrott, en isländsk spelare som faller i boxen, tilldömd straff och 1–0 efter att Gylfi Sigurdson säkert dragit in bollen i otagbart i det högra krysset. Sedan höll Island ställningarna halvleken ut, trots ett visst polsk tryck, men i andra skulle de där ställningarna till slut rasa.

Lewandowski tvåmålsskytt

Efter ett målregn under inledningen stod det 2–2 efter 69 minuters spel, men då en viss Robert Lewandowski in i leken. Först gjorde Bayern-anfallaren 3–2 i en tilltrasslad situation framför mål som fick arenan att explodera och sedan satte den fullständigt glödhete 27-åringen 4–2, som blev slutresultatet, i en snabb kontring som avslutades ur snäv vinkel från höger.

– Första halvlek ska vi ta med oss. Den måste vi bygga vidare på. Andra halvlek måste vi lära oss av, för då åkte hela organisationen ut genom fönstret. Vi ville anfalla, när vår defensiv är vad som gör oss bra, säger lagkaptenen Aron Gunnarsson.

Slovakien nästa

För Lars Lagerbäcks Island, som bara släppte in totalt sex mål på tio matcher under kvalet, blev matchen en kalldusch, även om två mål framåt åtminstone är något att ta med sig vidare till Slovakien som man möter i en ny träningsmatch nästa vecka.

– Det är bra att få den här käftsmällen nu, för då har vi tid att reparera misstagen, säger Gunnarsson och får medhåll av Lagerbäck:

– Det här är läropengar och ytterligare ett sätt att motivera spelarna att göra så få misstag som möjligt. Det är den bästa motivationsfaktor du kan få som tränare. Rullar allt på och du vinner är det lätt att bli nöjd, men efter sådana här matcher inser alla att gör vi inte rätt på planen så har vi problem mot bra lag.

För Polen, som kan ha något stort på gång, blev den ett kvitto på det man egentligen redan visste: man har en offensiv i hög klass och världens kanske just nu bäste anfallare i Robert Lewandowski.

– Shit, ja. Han gör verkligen mål på det mesta just nu, säger Gylfi Sigurdson med ett snett leende.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Island