Lionel Messi vann Ballon d'Or 2015

avFredrik Jönsson

Hans femte (!) seger totalt

1 av 2

Lionel Messi, 28, utsågs till världens bästa spelare 2015.

För femte gången någonsin fick han ta emot priset Ballon d'Or.

– Det är otroligt, säger Messi.

Lionel Messi och Cristiano Ronaldo har slagits om priset som världens bästa fotbollsspelare sedan 2008. Då vann portugisen priset ”Fifa World Player of the Year” som sedan bytte namn till Fifa Ballon d'Or.

Sedan dominerade Messi priset fyra år i följd - han vann 2009-2012.

Skrek rakt ut

Ronaldo bröt sviten 2013 och grät på scen när tog emot Ballon d'Or på Fifa-galan. Och det är nog få som glömmer när Real Madrid-stjärnan vann i fjol - tredje segern totalt - och skrek på scenen.

– Ingen slump att jag är här för åttonde gången, sa Ronaldo vid dagens pressträff inför galan.

Men det blev ingen fjärde seger för Ronaldo. Han fick se sig slagen av Messi i kväll.

”Det är otroligt”

Argentinaren har tagit hem priset fem gånger under karriären.

– Det är ett speciellt ögonblick för mig, att vara tillbaka på den här scenen och vinna ytterligare en gång. Jag har suttit i publiken och sett Ronaldo vinna två år i rad. Det är otroligt att det här är min femte, det är fler än vad jag hade kunnat drömma om, säger Messi.

– Tack till alla mina lagkamrater, jag hade inte varit här utan dem. Och tack till fotbollen, för allt den har gett mig.

Argentinaren passade också på att ge ett löfte till Barcelona-fansen:

– Jag vill avlsluta min karriär hemma. Och mitt hem är FC Barcelona.

Vann överlägset

Messi är ensam i världen om att vinna Ballon d'Or fem gånger. Argentinaren stod för 52 mål och 26 assist på 61 matcher under 2015.

Fifa har publicerat dokument som visar hur lagkaptener och förbundskaptener röstade i Ballon d'Or. De siffrorna visar att Messi var överlägsen.

Sonen Thiago satt i publiken och verkade ha full koll på hur många Ballon d'Or pappa har vunnit. Thiago vinkade till Lionel, och höll sedan upp fem fingrar.

ARTIKELN HANDLAR OM