Hotet: ”Vi kommer att bryta dina knän”

Division ett-spelaren erkänner matchfixning – utsattes för hot: ”Det är inga smågangstrar utan farliga killar”

Han beskrevs som en ambassadör för sin förening, den sista spelaren att misstänka för matchfixning.

Men Jonas – som vi valt att kalla honom här – erkänner nu att han har försökt förlora matcher och medvetet tagit röda kort.

När Jonas väl hamnade i den grovt kriminella spelligans klor hotades han till döds för att fortsätta påverka resultaten negativt.

Endast 23 år gammal valde Jonas att avsluta fotbollskarriären och lägger nu korten på bordet kring hur matchfixning går till och vilka följder det har fått för honom.

– Vi kommer att bryta dina knän, var ett av hoten som uttalades enligt polisens förundersökning.

Det är första gången en fotbollsspelare i Sverige erkänner sin delaktighet i matchfixning. Det är en otäck historia som utspelar sig i fotbollens division ett-serie och som slutade med dödshot samt att en ung mittback kände sig tvingad att avbryta fotbollskarriären.

23-åringen – som vi kallar Jonas i det här reportaget – kom till den aktuella föreningen som pojklagsspelare och beskrivs i polisförhören som en kulturbärare i sin klubb:

– En riktig ambassadör för föreningen, säger en tidigare ordförande.

”Ger alltid hundra procent”

Även lagkamrater ger bilden av att Jonas är den siste personen de skulle misstänkas för matchfixning.

– En ledartyp på planen som peppar och alltid ger hundra procent. Den minst trolige att vara inblandad i något sådant här, vittnar lagkamrater i förhören.

Men Jonas erkänner i polisförhör att han vid tre tillfällen under 2013-2014 agerat för att hans eget lag skulle förlora. Vid de två första tillfällena ihop med en målvakt och ytterligare en försvarsspelare. Däremot säger sig Jonas aldrig ha fått något betalt utan beskriver hur hoten i stället trappats upp.

Det unika med fallet är inte bara att Jonas som förste svenske, fotbollsspelare hittills erkänner och berättar om sin inblandning i matchfixningen – han är samtidigt målsägande och därmed ett eventuellt brottsoffer.

Enligt det åtal som Johan Lindmarker, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, nu har väckt har Jonas utsatts för dödshot och utpressning.

Totalt står sex personer åtalade och de två som polisen betraktar som spelligans huvudmän är utöver mutbrottsanklagelser även åtalade för utpressning, olaga tvång och övergrepp i rättssak.

"Smålandsligan" agerar i södra Sverige men även i Norge där en av huvudmännen nyligen dömdes till 18 månaders fängelse för just matchfixning. Den andra huvudmannen har tidigare dömts till fängelse för grov misshandel och har figurerat i ett antal mål gällande narkotikasmuggling och vapenbrott. En tredje person beskrivs som springpojke och friades i höstas från grovt givande av muta i Jönköpings tingsrätt men ärendet är överklagat till Göta hovrätt där det tas upp under hösten.

”Han är ångerfull”

Hur hamnade Jonas i den kriminella spelligans klor?

Sportbladet har varit i kontakt med hans advokat som vill avvakta med vidare kommentarer, och själv befinner sig Jonas utomlands.

– Han erkänner brott, exakt hur får vi återkomma till. Han är samarbetsvillig och ångerfull. Han är utsatt för utpressning av de som mutar. Det är dödshot och allvarliga grejer, det är inte så trevliga personer det här, säger advokaten Esbjörn Svensson.

I polisens förhör beskriver Jonas tydligt hur den uppkomna situationen vuxit fram.

En dag i oktober 2013 får Jonas frågan av en av de medåtalade lagkamraterna om han kan hjälpa till med en tjänst. Under ett möte med "Smålandsligans" springpojke tillfrågas spelarna om att medverka till att släppa in ”lite mål i andra halvlek” mot att ”tjäna en hacka” uppger Jonas i förhör.

– Jag ville först inte, jag var jättetveksam i början, jag ville inte alls, säger Jonas och beskriver sedan hur han låter sig övertalas för att hjälpa sin lagkamrat som påstås vara vara skyldig spelligan grejer sedan tidigare:

– Jag ville hjälpa honom att komma ur situationen typ, säger Jonas i förhör.

”Jag var livrädd”

Den aktuella matchen – som tidigare beskrivits av Uppdrag Granskning som en del i den så kallade ”Fyrlingen” där det satsades stora summor pengar på fyra uppgjorda matcher samma helg – slutar dock inte som planerat: Jonas lag vinner.

Därefter eskalerar situationen när spelarna kallas till ett nytt möte. Den här gången är ligans båda huvudmän med, två grovt kriminellt belastade personer.

– Jag mådde jättedåligt och kände mig typ svimfärdig och fattade att det var något allvarligt. Jag var livrädd också. De var väldigt hotfulla med hur dumma vi varit som inte hade fixat detta. De hade förlorat massa pengar på att vi hade förstört för dem, uppger Jonas i polisförhören.

Spelligans huvudmän förklarar enligt Jonas att de förlorat hundratusentals kronor, pengar som de nu vill ha tillbaka.

– De sa att vi vet var du bor, du bor där och där och där. De sa typ min adress och hans adress och sa att vi kommer plocka er om inte ni gör vad ni ska. ”Våga säga det till någon annan vad ni har gjort för då kommer ni råka illa ut”. De hotade oss typ till döds eller så här, berättar Jonas vidare.

Vad som nu händer är följande: Spelarna pressas att betala 50 000 kronor vardera ur egen ficka i ”kompensation” till spelligan, samt släppa in över fyra mål och ta två röda kort i en kommande match.

– Det är inga killar man leker med. Det är inga smågangstrar utan farliga killar, säger Jonas i polisförhören.

Jonas berättar hur han skramlar ihop pengar genom att tömma sparkonton och låna av vänner, pengar som överlämnas vid ett tredje möte med spelligan.

När det är dags för match utför spelarna uppdraget. De leder som planerat i första halvlek vilket ska vara uppgjort med motståndaren, enligt vad en av huvudmännen säger till Jonas enligt förhören.

– När andra halvlek börjar så säger XX (målvakten) till mig i korridoren att ”När han däruppe på läktaren tar av sig kepsen då ska vi börja släppa in mål, då ska ni ta era röda kort”, berättar Jonas enligt förundersökningen.

Försökte ta ett rött kort

Jonas andra lagkamrat tar snabbt ett rött kort, en utvisning som är så märklig att spelare i andra laget direkt reagerar på den. Precis när lagkamraten ska bli utbytt efter en svag insats och en förorsakad straff, och han går mot avbytarbänken, utdelar han ett oprovocerat slag rakt i ansiktet på en motståndare.

– Jag upplevde det som att backen ville förstöra för sitt eget lag, säger motståndarspelaren som träffades av slaget i polisförhör.

Matchen slutar med förlust för Jonas lag och allt är nu lugnt utöver en detalj: Jonas blir inte utvisad trots att han enligt egen utsago försöker med alla medel.

– Jag försökte göra dumma grejer, glidtackla och hit och dit men jag fick inget rött kort.

Det ska han bli påmind om ett år senare när spelligan plötsligt hör av sig på nytt hösten 2014. Eftersom Jonas aldrig blivit utvisad i matchen året innan ska han nu ta ett rött kort under de första 20 minuterna i en kommande match. Annars hotar spelligans utsände att ”bryta hans knän”, enligt förundersökningen.

Slutar – men hoten fortsätter

Jonas berättar för polisen:

– På matchdagen var det två killar på läktaren på samma ställe igen så jag fattade direkt att de var där och tittade på vad jag skulle göra. Det tog inte mer än två minuter så kom det en långboll och, ja det låter dumt men av ren slump så studsade bollen upp på min hand och domaren blåste straff. Jag tackar Gud för det och sedan tänkte jag ”Här är mitt läge”. Jag började tjafsa med domaren och skrek det ena och det andra bara för att jag skulle få mitt röda kort också. Så först ger han mig gult för för att jag snackar så jag fortsätter och tjatar, börjar säga massa dumma grejer: ”Din dumma jävel” och till slut så säger han ”Ja då får du ditt andra gula, varsågod”.

– I omklädningsrummet efteråt satt jag och grät för jag mådde skit alltså. Samtidigt som all press typ försvann mådde jag sjukt dåligt. Det var ingen därinne så jag grät hur länge som helst. Sedan efter det så tänkte jag att nu är det väl över.

Ett halvår senare avslutar Jonas sin fotbollskarriär blott 22 år gammal men spelligan fortsätter att hota honom samt kräva honom på pengar. Han besöks bland annat på sitt nya jobb. Till slut väljer han att gå till polisen med sin historia, något som alltså är unikt hittills i fotbolls-Sverige:

– Det här ärendet är till och med unikt i Europa mig veterligen, säger kammaråklagare Johan Lindmarker till Sportbladet och fortsätter:

– Det som varit vårt problem tidigare är att det finns en utbredd tystnadskultur som gjort att vi inte kunnat föra utredningarna i land. Min personliga slutsats är att man inte vill hänga sin egen klubb. Bland annat har BRÅ (Brottsförebyggande rådet) kommit fram till att den här tystnadskulturen sticker ut även jämfört med andra delar av den organiserade brottsligheten, menar Johan Lindmarker.

Rättegången som hålls i Kristianstads tingsrätt börjar 29 september och ska pågå i fyra dagar. Förundersökningen är omfattande och metoderna polisen använt för att komma "Smålandsligan" på spåren är desamma som används i kampen mot den grova organiserade brottsligheten.

Övriga åtalade nekar till brott, de två huvudmisstänkta menar att det i själva verket är Jonas som har obetalda pokerskulder till gemensamma vänner och det är vad mötena har handlat om, vilket innebär att Jonas står ensam med sin tunga historia.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN