Premier League 2015/2016

Det är en fullständigt ansvarslös övergång

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Sjögren: Det här är inte mänskligt

Anthony Martial uppfyllde varje fotbollsspelares pojkdröm och blev ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv när han skrev på för Manchester United.

Men jag tycker faktiskt synd om honom.

Det här är en ansvarslös affär.

Anthony Martial är tveklöst en av Europas mest spännande anfallstalanger. Han är den spelare under 20 år som gjorde flest mål i Europas fem största ligor förra säsongen (nio stycken i hans första hela säsong på seniornivå). Redan som 15-åring bombade han in 32 mål på 21 matcher för Lyons juniorlag och såldes 2013 till Monaco för nästan 50 miljoner kronor. Då var han 17 år.

Ett enda alternativ

Det råder ingen som helst tvekan om att Manchester United köper en jättetalang till sitt anfall. Men det här är ändå ingenting annat är en fullständigt ansvarslös affär.

Uniteds skyttekung Wayne Rooney är mållös i Premier League efter fyra matcher. På de fyra matcherna har United bara gjort tre mål. Den normalt så självsäkre Louis van Gaal började helt plötsligt tala om att han ”hoppades” att anfallet skulle göra något mål inför mötet med Swansea.

Samtidigt har klubben under sommaren sålt 32-årige Robin van Persie och kommer nu släppa 27-årige Javier Hernandez till Leverkusen. Kvar står 19-årige James Wilson som det enda renodlade anfallsalternativet till Rooney (då Depay och Fellaini knappast har spjutspetspositionen som sin föredragna).

Nu försöker United rädda upp situationen genom att värva Anthony Martial.

Är inte mänskligt

Så hur kan jag tycka synd om Martial som får uppfylla alla sina största drömmar i en av världens mest klassiska klubbar? För att jag tror att han inte har en susning om vad som väntar honom. Och att det krävs en människa med något bortom ett järnpsyke för att klara av det.

United-fansen skriker efter mål. Louis van Gaal är pressad av ärkerivalen Citys drömstart, och aktivitet på transfermarknaden. Wayne Rooney klarar snart inte av att bära hela klubbens ambitioner på sina axlar längre. Den som ska rädda dem alla är 19-årige Anthony Martial.

Inte nog med att fransmannen kommer flyga in till Manchester med ”Frälsare” stämplat i tjock, svart text i pannan. Han gör det dessutom med den rapporterade prislappen på mellan 500 och 760 miljoner kronor fastnitad ovanför som en törnekrans runt sitt huvud.

Att begära att en 19-årig kille ska kunna hantera allt det är inte mänskligt.

Skulle värvats tidigare

Om United verkligen velat ha Martial skulle de ha löst affären i början av transferfönstret. De skulle ha fasat in anfallaren bakom mer rutinerade värvningar, gett honom tid att spela in sig och haft tålamod om det gick grus i maskineriet i början. Det hade varit det enda ansvarsfulla mot en 19-årig kille. Nu finns inte den tiden. Kraven kommer vara att Martial ska prestera direkt. I en ny liga och ett nytt land. Annars kommer halvmiljardsvärvningen omgående att dömas ut som ett fiasko.

Det som talar för succé är ändå Wayne Rooney – som på dagen för elva år sedan slog det dåvarande transferrekordet för tonåringar. Han kan guida Martial kring livet inom Premier League. Men det finns också väldigt stora skillnader mellan den unge Martial och den en gång unge Rooney.

Jag är inte en av jordens mest kunniga när det kommer till Anthony Martial. Men det jag hör, och har sett, skvallrar om en stor talang. En potentiellt ny Thierry Henry. Men det viskas också om ytterligare en ung fransman som redan är lite nöjd. Som redan ser sig som en superstjärna och saknar den där extra passionen som krävs för att lyckas ta det där sista steget till den absoluta världseliten.

Är det sant kommer Manchester United få problem. Är det sant kommer Anthony Martial få problem. För det är självklart en egenskap som hade kunnat gnuggas bort. En inställning som hade kunnat förändras. Men för det krävs tid och tålamod. Allt det som Manchester United nu offrat genom att agera i allra sista stund.

Jag hoppas det går bra för Anthony Martial. Värvningen för en halv miljard till Manchester United. För när allt kommer omkring är han fortfarande inget annat än en ung och vanlig kille.

Det är lätt att glömma det ibland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League 2015/2016

Manchester United

Premier League

Anthony Martial